Jag kom att tänka på en sak apropå den instundande muslimska månaden Ramadan, under vilken alla muslimer förutsätts fasta. Så länge solen är uppe alltså (jfr Kons sura, ayah 183ff i Koranen).

Det uppstår dock ett problem, bland annat i norra Sverige där solen under sommaren alltid är uppe under en längre tid. SR rapporterar här. Man får bara äta när solen har gått ned, men där uppe går den aldrig ned!

Jobbigt att fasta så länge eller hur!

Frågan uppstår i all ödmjukhet: Hur kan den förment allsmäktige, allvetande och allvise guden Allah ha ställt till det på detta viset för muslimer som vistas på dessa nordliga breddgrader?

Jag har två försök till svar.

Det första lyder så: ”Allah” är ett påfund av människor i de trakter där solen definitivt går ned, varje kväll ca kl 18. Långt från Sverige och nordanlanden är det! Dessa människor kunde ju inte veta läget i nordanlanden, eller hur.

Om Allah vore allsmäktig, allvetande och vis, och inte ett påfund i de trakter där solen alltid går ned, borde han veta att det finns trakter på jorden där solen tidvis aldrig går ned, inte ens kl 18. Solen har dock sin gång. Men Allah visste det inte!?

Alltså är han inte allsmäktig, allvetande och vis; alltså ingen gud.

Det andra svaret lyder som följer: ”Allah” vill inte att muslimer ska vistas på de breddgrader där solen tidvis aldrig går ned! De ska hålla sig till de trakter där solen alltid går ned.

Detta stämmer dock inte in på de hadither mm. som säger att islam ska utbredas överallt, rimligen då även på de breddgrader där solen tidvis aldrig går ned – och där man alltså inte kan hålla en av ”Allah” föreskriven fastemånad.

Men islam kan väl enligt detta sätt att resonera aldrig existera där man inte kan ha denna fastemånad ”Ramadan”? Och det kan man ju inte ha i norra Sverige där solen ju tidvis aldrig går ned.

Det andra svaret framstår alltså som ganska orimligt.

Jag överlåter till dig, käre/a läsare att avgöra vilket av dessa svar som är mest sannolikt. För egen del lutar jag åt det första.

Med innebörd att Allah är ett påfund av människor, och inte alls är någon gudom. För om Allah vore en allvetande gud borde han ha känt till att det finns midnattssol.

Men det gjorde han alltså inte!

Något motsvarande kan läsas här.

Inlägget har uppdaterats 2015-06-16.

Tillägg 2015-06-16: Kom idag att tänka på ett tredje alternativ: Om Allah vore allsmäktig kunde han säkerligen ha ändrat – eller varför inte från början inrättat – planeternas gång på så sätt att ”Tellus” aldrig borde ha utsatts för midnattssol. Men det gjorde han alltså inte …

7 svar på ”Några synpunkter om Ramadan – den muslimska fastemånaden”
 1. Judendom håller väl med nr 1 också, inte mycket övers till andra religioner och gudar.

 2. Judendom följer solen för dygnsrytm och månen för månadsrytm, en balans mellan sol och månkalender. Islam har månkalender och kristna solkalender, obalans.

  Sabbat börjar också efter solen gått ner liksom ramadan. Judendomen säger mer som nr 2 till judar, en jude bör inte bo såpass norrut. Ja faktiskt så är väl tanken att alla judar ska bo i sitt hemland Israel.

 3. Efter att jag upptäckte det alarmerande rapporten om Europas första muslimska politiska partiet som går till val i Spanien (Andalusien), tycker jag om att Danska väljare avsatte premiärminister Helle Thorning-Schmidt i torsdags val.
  http://www.france24.com/en/20150619-denmark-centre-right-opposition-rasmussen-election-lead-victory

  Man kan få en skrämselhicka om samma upprepas i Sverige. 😡 😳 http://www.onislam.net/english/news/europe/484037-muslim-party-runs-in-spain-elections.html

 4. Den muslimska fastemånaden Ramadan är en av sunniislams fem pelare – jämte trosbekännelsen, bönen, allmosan och vallfärden till Mekka.
  Fastemånaden är den nionde i islams kalender som följer månen, redan den detaljen bevisar att Islam är på villovägar när den lämnar Mellanöstern, den västerländska kalendern följer ju solen.
  Problemet är att Allah var/är inte allvetande gud, hans anhängare inser inte detta.

  Jag undrar hur många reflekterar över det muslimska halvmånen som flera muslimska länder använder i sina flaggor.

 5. Ja, det vekar vara ogenomtänkt … Lutar också åt det första alternativet, om det nu överhuvudtaget är mödan värt att fundera över … Vad skall vi tro om upphovsmannen till till något ”huvudlöst” …

 6. Tja, nu skulle det ju också kunna vara så, att den demoniske arabiske månguden Allah aldrig avsåg att han dyrkare skulle söka sig så långt bort…

Kommentarer är stängda.