Lennart Eriksson

Denna blogg drivs av Lennart Eriksson, som också har skrivit nästan alla hittills över 1400 inlägg. Läs mer under rubriken "Om Sapere Aude!" ovan - och observera även följande:

Nemo me impune lacessit

Sagt om Sapere Aude!

"Sapere Aude är en av Sveriges bästa bloggar!" - Läst på Facebook 2014-01-26

"Modigt. Provocerande. Intressant." - E-post 2014-08-27

"Lennart Eriksson … hjälten på Migrationsverket" - E-post 2015-08-15

Kommentarer

Arkiv

Kategorier

Kalender

december 2018
M T O T F L S
« sep    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Om Sapere Aude!

Birger JarlLennart Eriksson

1. Lennart Eriksson, född år 1956 e. Kr., är den som ansvarar för bloggen och som har skrivit nästan alla de hittills över 1400 inläggen.

2. Jag har två fil. kand.-examina. Dels en med huvudämne statskunskap, dels en med huvudämne sociologi. I dessa båda examina ingår även poäng i biblioteks- och informationsvetenskap, historia, nationalekonomi, juridik, statistik och ADB. Utöver detta finns några poäng till i historia samt i praktisk filosofi. Dessutom har jag fullföljt samtliga kurser i forskarutbildningen i sociologi vid Göteborgs universitet, men har ännu inte fått tillfälle att lägga fram min färdiga avhandling med titeln ”Den spontana ordningen och det konstruktivistiska misstaget : En teoriöversikt ur ett axiologiskt perspektiv”. – Fast den som väntar på något gott, väntar inte förgäves 🙂

Här är min hemsida.

3. Om du undrar över lejonet överst till vänster, så är det en variant av folkungalejonet. Av allt att döma är jag (foto t.h. ovan) nämligen släkt i rakt nedstigande led till Birger Jarl (bild t.v. ovan) vilken i sin tur var far till Magnus Ladulås. Osv ..

Birger Jarl var son till Magnus Minnesköld. Magnus hade ytterligare minst två söner, nämligen Birger Brosa och Karl den Döve.

Magnus Minnesköld var i sin tur son till Bengt Snivel, vilken anses som Folkungaättens anfader.

Enligt länkarna är jag alltså på ett eller annat sätt släkt med alla dessa. Märk dock att släktskapet i länkarna ibland ändrar sig beroende på hur andra agerar på www.geni.com. – Just idag den 1 augusti 2014 anges t. ex. att jag är släkt i rakt nedstigande led inte endast till Birger Jarl utan även till hans bror Birger Brosa och hans far Magnus Minnesköld, fast då genom delvis olika förfäder givetvis.

Så nog tror jag mig eventuellt tillhöra Folkungaätten (Bjälboätten). Något som jag i så fall helt säkert absolut inte och långt ifrån är ensam om bland nu levande svenskar. – Fast många av oss vet inte om det.

Denna ätt kan, som framgår, eventuellt spåras tillbaka cirka ettusen år i Sverige. Andra eventuella förfäder till mig – och därmed även till dem av er som tillhör samma ätt – kan sannolikt spåras ännu längre tillbaka, inte bara i Sverige utan också i andra mer eller mindre näraliggande länder.

Tusen år är en lång tid, under vilken Folkungaätten byggt Sverige till vad det är nu. Tillsammans med många andra ätters förfäder givetvis.

Jag försöker fortsätta bygga, inte minst genom denna blogg.

Hur länge och på vilket sätt har dina förfäder byggt Sverige? Det är inte alltid ”hur länge” som är det viktiga utan vad de gjort!

– Vad gör du själv förresten, här och nu? Vad tänker du lämna i arv till kommande svenskar?

4. Om Sapere Aude! tillfälligtvis skulle sluta fungera, så kan du ändå läsa de flesta inlägg via denna spegelblogg. Bokmärk den adressen genast!

5. Bilden nedan – bloggens ”banner” – kan du lägga på din egen hemsida, om du vill göra reklam för denna blogg.

Sapere Aude!

Kopiera denna kod:

<a href=”http://www.sapereaude.se/blog” title=”Sapere Aude!”><img src=”saperebannerd.jpg” align=”middle” border=”0″ alt=”Sapere Aude!” target=”_blank”></a>

6. Här är för övrigt ytterligare några geni-länkar till hur jag, åtminstone enligt geni.com, är släkt med några andra potentater i Norden:
Olov den Helige.
Erik den Helige.
Sven Tveskägg.
Harald Hårfager.
Harald Hårdråde, som i den bysantinske kejsarens tjänst, sannolikt Mikael IV, bekämpade saracenerna på Sicilien. Som du ser tycks jag relativt sett vara ganska nära släkt även med kejsare Mikael IV märkligt nog (fast ännu närmare med andra kejsare …). Harald Hårdråde var halvbror till Olov den Helige. Han stupade i slaget vid Stamford Bridge år 1066. Därmed anses vikingatiden ha tagit slut.
Håkon V, kung av Norge. Som lät bygga Bohus fästning och Akershus, samt lade grunden till Oslo. Läs mer här.
Hans Majestät Konungen.

Var geni.com fått allt detta från, är en fråga som får ställas till dem. Jag redovisar enbart mina fynd där. Dessa fynd är dock ganska sammanhängande, så någon sanning borde väl kunna utvinnas ur allt detta. Åtminstone enligt min ringa och förvisso partiska mening!