I Lunchekot idag kunde man lyssna på en fullkomligt vidrig och antisemitisk rapportering från Israel. Rapportören heter Christer Fridén. Den är i skrivande stund förstanyhet på Sveriges Radios hemsida. Rubriken lyder: ”Starkt hat mot araber bland judiska israeler”. Här är länken till utskriften av vad Fridén har mage att uttala. Här nedan kan du läsa hela ”reportaget”:

Nu i helgen väntas demonstrationer mot ett bröllopspar, en judisk flicka och en arabisk muslimsk pojke. Död åt araberna, död åt araberna, skanderar deltagarna i en rasistisk demonstration i Jerusalem.

Nya demonstrationer av samma slag kommer det att bli. Bland annat mot en bröllopsfest under veckoslutet. Det är en judisk flicka och en muslimsk arabisk pojke från Jaffa som vill bilda familj. Men motståndet är hårt mot giftermålet.

Paret, i synnerhet den judiska flickan, har utsatts för en intensiv övertalningskampanj att lämna sin vän. Alla som motsätter sig bröllopet uppmanas att komma till den demonstration som planeras där festandet skall äga rum.

Protesterna leds av en organisation som kallar sig Lehava som är en förkortning av det hebreiska uttrycket ”förhindra sammansmältning i det Heliga Landet”. Sammansmältning är att judar umgås och gifter sig med araber, som utgör ungefär 20 procent av landets befolkning.

Men det här är bara ett fall av anti-arabisk rasism i Israel. Araber trakasseras regelmässigt vid alla vägspärrar på Västbanken. Fotbollslag som rekryterar arabiska spelare uppmanas sparka dem för att bli rena igen. Och en grupp rabbiner har uppmanat judar att inte hyra ut till andra än just judar.

Det finns en allmän misstänksamhet mot allt arabiskt som Israels utrikesminister Avigdor Lieberman satte ord på när han föreslog att även alla araber i landet måste svära på att vara lojala med det judiska Israel. Annars riskerar de sitt medborgarskap.

Araber angrips och får glåpord kastade efter sig på öppen gata. En judisk man skriker åt några araber i Jerusalem: Hur många har du dödat i Syrien i dag. Skäms, ditt djur!

Så rapporterar Christer Fridén.

Inslaget alldeles dessförinnan handlade om IS’ (den Islamiska Statens) agerande mot jezidierna i Irak. Det var Johan Mathias Sommarström som rapporterade från Erbil. Så här ser utskriften av detta reportage ut:

Igår eftermiddag kom en konvoj med bilar tillhörande Isis, eller Is som de nu kallar sig, till det lilla yazidiska samhället Koscho, ungefär fyra mil utanför Shingal. Många familjer hade redan flytt från samhället medan andra var kvar.

Extremisterna samlade ihop de kvarvarande invånarna i samhällets enda skola och gav dem två alternativ, konvertera eller dö. Ett 80-tal människor sköts sedan ihjäl. Resten, de flesta kvinnor och barn, sattes på bussar och fördes bort.

Det finns inga uppgifter om deras öde, tidigare bortförda har förts till städer som kontrolleras av de mestadels utländska extremisterna i Isis, där vissa utnyttjas som sexslavar, andra säljs och många tvingas ingå äktenskap med extremister.

Isis har under hela sin offensiv i Syrien och kurdiska Irak satt i system att föra bort kvinnor och barn, ingen vet exakt hur många som tagits och de flestas öden förblir okända.

Flera yazidiska flyktingar som Ekots utsände pratat med bekräftar att familjemedlemmar eller bekanta förts bort och de är förtvivlade över att varken omvärlden eller de kurdiska styrkorna kunnat ingripa för att förhindra bortförandena eller rädda dem som redan förts iväg.

I samma område genomförde USA igår också en ny serie luftanfall mot Isis styrkor. Enligt USA upptäckte man hur extremister attackerade civila och tog beslutet att ingripa.

Extremisternas offensiv i kurdiska norra Irak har hittills tvingat 1,2 miljoner människor att fly, en del till flyktingläger andra till skolor, parker, byggarbetsplatser och till och med under broar.

Låt oss då notera följande: Enligt den islamiska lagen, sharia, blir varje kvinna som gifter sig med en muslimsk man själv muslim ”automatiskt”, bara genom att ingå själva äktenskapet. Inte konstigt att en del troende judar har åsikter om det, och det kan de väl få ha, utan att bli kallade för rasister, eller? Märkligt (eller kanske inte) att Sveriges Radio inte förmedlar dessa uppenbara fakta, eller hur!

I Sveriges Radio idag har man alltså inga problem med att kalla judar som protesterar mot ett äktenskap varigenom bruden, enligt islamisk lag, övergår från att vara judisk trosbekännare till att bli muslim, för ”rasister”.

Märk väl då att det starkaste ordet som Sveriges Radios rapportör från folkmordet i Irak kunde hitta mot slaktarna och våldtäktsmännen i IS var ”extremister”.

Så hur ska vi nu sammanfattningsvis se på detta. De som inte tycker att det är OK att en judisk flicka/kvinna övergår till islam kallas rasister i Sveriges Radio. De som tycker att det är OK att mörda icke-muslimska män och röva deras kvinnor och barn, kallas extremister i Sveriges Radio.

Vilket som är värst kan då diskuteras. Att bli muslim – som flickan blir genom att gifta sig med en muslim, eller att som icke-muslim slaktas av just muslimer. Vilket är mest rasistiskt eller extremistiskt?

Det kan då slutligen noteras att jag aldrig hört någon ”reporter” i Sveriges Radio kalla dem som ingår i den islamonazistiska terrororganisationen Hamas, vars enda syfte är att utplåna Israel och alla judar, för ”rasister”. (Om du har hört det får du gärna berätta.)

Det tycks alltså vara mera näraliggande för Sveriges Radios reportrar att kalla dem som protesterar mot att en judisk flicka övergår till islam för rasister, än dem som avser att utplåna Israel och alla judar. Rätta mig om jag har fel.

Men om jag har rätt, så kan jag inte finna annat än att Sveriges Radio är en antisemitisk ”entitet”.

Uppdatering 2014-08-19: Paul Widén ger en bakgrund från sin israeliska horisont. Han sammanfattar så här:

Det finns ett ord för den här sortens ”rapportering” från Israel: uppvigling. Det här är inte ett ärligt försök att förmedla en intressant och oroväckande händelse i Israel (protester mot ett bröllop mellan en muslim och en jude) utan ett medvetet försök att utmåla hela Israel till ett rasistiskt land.

Not: På Migrationsverket, där jag för närvarande är anställd, har vi kallat den folkgrupp som IS för närvarande håller på med att utplåna för jezidier så länge jag kan minnas, vilket är drygt två decennier. Hamas håller för sin del på med att utplåna judarna. Men vare sig IS eller Hamas kallas rasister, i alla fall inte av Sveriges Radio. Bara vissa judar …

5 svar på ”Antisemitismen i Lunchekot lördagen den 16 augusti 2014”
  1. kanske tävlar du mot dig själv i antisemitiska vidrigheter grattis du lyckas bra!

Kommentarer är stängda.