Haaretz rapporterar, att Hamas inte på minsta sätt har slagit tanken att genom anfallskrig utplåna Israel ur hågen:

Standing before 100,000 people in the center of Gaza, Ismail Haniyeh this week declared the objective of the Hamas movement. …
The ultimate solution is not the total liberation of the Gaza Strip or a Palestinian state. It is the liberation of all of Palestine.

Artikelförfattaren, Ari Shavit, noterar benägenheten i vissa kretsar att inte ta Hamas på allvar i detta. Men, skriver han,

no message conveyed by any senior Hamas member to any diplomat behind closed doors is equal in status to the message conveyed by Haniyeh to the masses. What counts is only the direct and open statement made by the Palestinian leader to his people. Palestine, all of Palestine.

I detta har han sannolikt alldeles rätt.

Denna vecka kunde vi också i tidningen Världen Idag läsa en intervju med Sveriges konsul i Jerusalem, dvs. den diplomatiska utpost som har att sköta kontakterna med den s. k. Palestinska Myndigheten.

Konsuln ifråga heter Anna Brodin. Hon intar en hållning direkt motsatt den som Ari Shavit ger uttryck för: Om man tittar närmare på vad Hamas säger ”så inser man att det finns en viss förhandlingsmån där, som jag personligen tycker inte riktigt har utnyttjats”, säger hon. Ett exempel är enligt Brodin att Hamas har ”accepterat 1967 års gränser”. Hon vill inte direkt påstå att denna ”förhandlingsmån” skall utnyttjas, men om någon ska göra det, så är det EU.

Hur är det då med 1967 års gränser? Nja, de är för det första stilleståndslinjer, inga gränser. Gränserna får utstakas i ett fredsavtal. För det andra är denna acceptans endast temporär. Hamas-ledaren Khaled Mashaal, som gömmer sig i Damaskus, har nämligen, enligt JPost (som citerar NYT), uttalat följande:

He went on to say that Hamas supported ”a state on the 1967 borders, based on a long-term truce. This includes east Jerusalem, the dismantling of settlements and the right of return of the Palestinian refugees,” specifying that by a ”long-term” agreement he meant 10 years.

Om det är detta Hamas-uttalande som Anna Brodin avser, och som hon menar kanske ger uttryck för en ”förhandlingsmån”, ser man då att förutsättningarna för detta är, att Israel lämnar allt territorium som erövrades i försvarskriget 1967 inklusive östra Jerusalem och att de palestinska ”flyktingarna” återvänder till platser inne i Israel där deras förfäder bodde för mer än sextio år sedan.

Och som sagt, den situation som kommer att uppstå därigenom, är enligt Hamas endast en tioårig vapenvila.

Anna Brodin kanske inte känner till så mycket om islamismens grundläggande antaganden. Ett sådant är i alla fall att fred aldrig kan uppnås med icke-muslimska länder – såsom Israel. I förhållande till sådana länder råder alltid krig. I tider när islamisterna behöver andrum för att samla kraft, kan dock en vapenvila, en hudna, ingås med fienden. En sådan vapenvila är dock alltid temporär. Därefter ska kriget återupptas till dess fienden besegras och/eller underkastar sig islam.

Det är om en sådan temporär hudna, som Mashaal talade. Faktiskt tycks Carl Bildt också ha varit inne på en sådan tanke i samband med Israels senaste försvarskrig i Gaza.

Ett samtal med Hamas kan således endast avse formerna för Israels utplåning. Men eftersom Hamas i sina stadgar avvisar samtal som en framkomlig väg att uppnå Israels utplåning, verkar någon ”förhandlingsmån” inte finnas.

Dessutom är Hamas enligt bl. a. EU en terrororganisation, och med sådana organisationer förhandlas inte.

Kanske försöker Anna Brodin sjösätta en ny svensk utrikespolitik genom att gå Hamas till mötes i deras ansträngningar att utplåna Israel.

När Sveriges ambassadör i Tel Aviv försökte blidka den upprörda israeliska opinionen i samband med organstölds-artikeln i Aftonbladet, togs det inte väl upp av UD.

Nu får vi se hur UD tänker handskas med Brodins uttalande. Eftersom det ytligt betraktat kan förefalla pro-palestinskt, men i grunden är anti-israeliskt (även om Brodin kanske inte förstått det själv), så lär det nog passera helt utan anmärkning från departementet.

För enligt Carl Bildt och UD är det Israel som ska kritiseras och ”pressas”, aldrig några palestinier, de må sedan vara hur stora islamonazistiska terrorister och krigshetsare som helst.

Rätta mig om jag har fel.

Länkar: Ilya Meyer, Per Gudmundson i SvD, Sapere Aude!, Sapere Aude!, Världen Idag.

***

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

7 svar på ”Hamas vill utplåna Israel – vad vill Carl Bildt?”
 1. Lögner..lögner ..lögner..Israel tror på vad USA sa.ljuga och ljuga och ljuga tills folket tror på dig…Hamas tittar och tänker och de kommer aldrig att göra som Abbas att Tala fred med Israel på öppen tid 10 år,20 år osv..

  Hamas vill att Israel erkänner först Palestinas rätt och att Israel visa Var Israel gränser.och att Israel menar allvar med freden..Israel måste stoppa alla bosättningar.

  Hamas sitter Aldrig 30 år och talar fred med Israel….Så måste Israel bestämma sig..Bosättningar i Palestina är inte säkerhet för Israel..Det är oljan till elden..Vad fick Yasser Arafat och Abbas???..mer våld, mer krigsbrott, mer förtryck och bosättningar..

  Hamas sa att Israel ska lämna Palestina och östra Jerusalem.och Alla fångar (12000)ska frige först……Israel går vidare men VEM betalar USAs stöd till Israel???

  Varför försvarar USA och UK Israel orättvist????..Vem är AIPAC i USA???

 2. Åter är det dags med en tid av israelhat som tycks återkomma som Verkar i vårt trosberoende samhälle.
  Från trostidens början var Troendet en torped riktad mot Lagen.
  Därifrån hatet mot lagens väktare. Det rör sej därefter obehindrat i djupet av vårt samhälle.
  Obs Att Detta israelhat icke har återkallats av de Ansvariga tolkningsföreträdarna. Så vi får leva Med det Ett tag till – och ha Carl Bildt som typexempel – men med Kortare löplina!

  Glädjande inbillning säger mej vid Varje fundering Vänd till det rel fältet: ”Trosterminen 2000 år är slut / känn lättnaderna / ni kan gå ut till somrarna/ börja arbeta tillbaks Förseningen / med stöd av likaren. Sela.”
  —-
  Dock, Israelhatet gör mej bekymrad. Det brukar föregå katastrofen… pe..

 3. Mina långa tankar evaD gäller Israel når Noahs basläger där vi förhandlade fram ”grundlagen” – och därefter reste markören för denna enorma händelse som – garranterade tiden fram till Meningen.
  (Våra trosterminer kanske får ses som utvisningperioder. Ett slags straff?)

  Vår gtrostermin a 2000 år är nu slut. Vi kan gå ut till somrarna och börja arbeta. MVH Patrick Uno.

 4. Hamas sa inte det men kanske förut och innan Israel börjar handla om (FRED) var fred är.Man måste ta lång tanke på allt innan man skriver ….

  Hamas vill tala med Israel när Israel erkänner palestinas rätt och rättigheter..Om israel går vidare med sån politik och med alla bosättningar i ockuperad mark då kommer alla araber och muslimer befria Palestina med ett långt krig ingen kan stoppa kriget..

  Israel måste sluta med alla brott, ockupation och bosättningar..Israel och alla politiker som hjälper Israels brott, ockupation och krigsbrott ska betala alla ersättningar för mer än 60 år av allt brott och krigsbrott.

  USAs och UKs brott och krigsbrott mot hela arabvärlden ska betala också…Vi har alla bevis och på movies,video och filmer..Tala med Israel :freden är mycket bättre.

 5. Notera också att Hamas på sin höjd har accepterat linjerna från 1967 TEMPORÄRT i 10 år. Sedan ska de återuppta utplåningskriget mot Israel för att eliminera resten av staten Israel.

  Att påstå att Hamas skulle ha accepterat en tvåstatslösning är så vansinnigt korkat (och blundar för Hamasledarnas egna utfästelser), och det är ofattbart att denna konsul fortfarande har anställning på svenska konsulatet.

Kommentarer är stängda.