OECD ska hålla en turismkonferens i Jerusalem. Nu drar sig Sverige ur deltagande under hänvisning till att Israel politiserat konferensen ”sedan Israels turistminister sagt att OECD genom att förlägga konferensen i Jerusalem erkänner staden som Israels odelade huvudstad”, detta enligt UD. Ekot kallar ministerns uttalande för ”ett kontroversiellt uttalande då Israel ockuperar Östra Jerusalem i strid med folkrätten och få länder erkänner Jerusalem som israelisk huvudstad”.

Men när Jordanien ockuperade Västbanken och östra Jerusalem åren 1948-67 var det mycket få som ansåg att det var särskilt kontroversiellt. Först när Israel gör det blir ockupationen kritiserad. Jerusalem har aldrig varit en delad stad utom under denna jordanska illegala ockupation. Denna illegala delning är alltså, tycks det, någonting som Sverige anser det vara önskvärt att bibehålla.

Men varför ska Jerusalem vara den enda stad i världen som ska vara delad? Berlin förenades på nytt och ingen vill väl att Nicosia på Cypern ska förbli en delad stad?

Fatah, en organisation som palestiniernas ”president” Mahmoud Abbas leder, går till och med ett steg längre och krävde för något år sedan att hela Jerusalem skulle tillfalla araberna. Detta som en förutsättning för fredssamtal. Inte många tyckte att det uttalandet var särskilt kontroversiellt heller. Det är först när man kräver att hela Jerusalem ska tillfalla judarna, som problem uppstår.

Vidare uppstår problem när judarna vill att araberna erkänner Israel som en judisk stat. Det går aldrig, enligt samme Abbas. Saken har nyligen varit uppe i ”fredsförhandlingarna”. Avigdor Lieberman menar att denna palestinska vägran är ett hinder för fred. Det har han rätt i. Det mesta det palestinska ledarskapet gör är ett hinder för fred. Men de gör det antagligen just därför att de inte vill ha någon fred med Israel. De vill ha en fred utan Israel.

Men hur kan någon då begära att alla de stater som kallar sig arabiska eller islamiska ska erkännas som sådana, om just Israel av alla stater inte får vara judisk? Bara för att många av dem lyckats fördriva sina judar därifrån?

Hur kan någon då begära att en eventuell ytterligare palestinsk stat på Västbanken (vid sidan av den redan existerande palestinska staten Jordanien) ska få kalla sig arabisk? Bara för att det är dödsstraff på att sälja mark till judar där?

Ska arabisk etnisk rensning få löna sig på så sätt att de ska ha rätt att kalla sina stater arabiska, medan de som utsatts för etnisk rensning, judarna, inte ska få kalla den enda stat de har, den stat dit många av dem tagit sin tillflykt, för judisk?

Svaret är givetvis nej, och problemet är inte om judarna vill kalla sin stat judisk eller om de vill att Jerusalem ska vara judarnas odelade huvudstad. Det stora problemet, orsaken till Abbas vägran och Fatahs krav på hela Jerusalem är givetvis att de i grunden inte accepterar någon stat Israel överhuvudtaget. Därmed behövs inte heller någon judisk huvudstad överhuvudtaget.

Att Sverige drar sig ur turismkonferensen bidrar inte till att lösa detta problem. Tvärtom stärker det antisionisterna i deras strävan att utplåna Israel. Om Sverige verkligen ville bidra till att lösa problemet, vore det en bra början att t. ex. stänga generalkonsulatet i Jerusalem, och inte öppna det förrän palestinierna erkänner Israel som en judisk stat och Jerusalem som denna stats odelade huvudstad. Palestinierna lär inte vara i egentligt behov av dessa områden för de har redan Jordanien som en palestinsk stat och Amman som sin odelade huvudstad.

Ett annat steg på rätt väg vore att flytta Sveriges ambassad i Israel från Tel Aviv till just Jerusalem. Gärna östra Jerusalem.

Länkar: SvD, DN, Aftonbladet, Dagen, Ekot, Sapere Aude! I, Sapere Aude! II.


2 svar på ”Tillhör Jerusalem och Israel judarna?”

Kommentarer är stängda.