Många ondgör sig över att Israel skulle vara en judisk stat. Till exempel har den palestinske ”presidenten” Mahmoud Abbas sagt att han inte accepterar det. (Han är ju för övrigt ledare för Fatah som inte accepterar Israels existens överhuvudtaget, vare sig som judisk stat eller stat överhuvud taget.)

Fast om andra stater definierar sig utifrån religiösa eller etniska utgångspunkter, måste väl Israel också kunna göra det?

Här är de som finns representerade i ”The Stockholm Diplomatic List” (pdf):

The Islamic Republic of Afghanistan
The Arab Republic of Egypt
The Islamic Republic of Iran
The Great Soc. People’s Libyan Arab Jamahiriya
The Islamic Republic of Mauritania
The Islamic Republic of Pakistan
The Syrian Arab Republic

Det framgår då att alla dessa stater bebos av en majoritet muslimer. I den mån man inte i sitt statsnamn vill framhålla detta, är det i stället den arabiska identiteten som betonas. Jag ska inte spekulera i varför just araber och muslimer finner detta angeläget. Däremot kan man spekulera i varför just den muslimske araben Mahmoud Abbas inte accepterar att just Israel betonar sin judiska identitet, när han till synes accepterar att alla ovan listade stater betonar sin muslimska eller arabiska identitet. Även ”Palestina” betonar detta. I den palestinska självständighetsdeklarationen står det nämligen att ”The State of Palestine is an Arab state”…

Kan det bero på antisemitism?

Ett svar på ”Den judiska staten Israel”

Kommentarer är stängda.