Dvs. inte bara östra Jerusalem, utan hela staden. Det skriver Jerusalem Post här. Haaretz skriver här.

De svenska socialdemokraternas systerparti Fatah har vid sin pågående kongress gjort detta uttalande. Det sägs att staden ska ”återlämnas” till ”palestinierna”, annars kan fredssamtal inte ske. Detta krav är inte förhandlingsbart, sägs det.

Men palestinierna har aldrig innehaft staden. Den tillhörde judarna för länge sedan, och på senare tid det osmanska riket samt förvaltades av Storbritannien och ockuperades av Jordanien. Det bor visserligen många araber i Jerusalem, araber som någon gång på 1960-talet började kalla sig för palestinier, men även många judar. Jerusalem har aldrig tillhört någon nu existerande arabstat. Svårt alltså, att lämna tillbaka något till någon som aldrig ägt det.

Denna ovillkorliga och icke-förhandlingsbara begäran, som Israel naturligtvis inte kommer att gå med på, är sannolikt ett led i Fatahs strävan att avvisa internationella fredsinitiativ och försvåra genomförandet av västerländsk fred med Israel för att i stället verka för islamistisk fred, som bara kan föreligga mellan muslimska stater. En fred utan Israel, alltså.

Fatahs antisionistiska och antisemitiska syfte är ju just detta: ”Den fullständiga befrielsen av Palestina och den ekonomiska, politiska, militära och kulturella elimineringen av den sionistiska ockupations-staten”. Läs här.

Vad är det egentligen för systerparti som sossarna har?

Tillägg 2009-08-09: Läs även Svensk Israel-Information.

***

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

3 svar på ”Fatah: Hela Jerusalem måste återlämnas innan fredssamtal kan börja”
  1. Jerusalem har aldrig varit viktig för araberna eller muslimerna, förrän judarna återigen fick tillåtelse att bo där efter att ha fördrivits.

    Förutom att staden varit det judiska folkets födelseplats och hjärta sedan 3 000 år tillbaka så har staden haft en judisk majoritet även i modern tid, ända sedan 1864, dvs nästan ett sekel före Israels återupprättande.

    Så araberna kan glömma att en del av Israels huvudstad skulle styckas av för att skapa en konstruerad huvudstad för världens 22:a arabiska statsbildning med det fejkade namnet ”palestina”.

Kommentarer är stängda.