I ett uttalande, som du kan läsa här, säger den nybildade organisationen Socialdemokratiska Israelvänner (SIV) följande:

Vi vill att socialdemokratin i så väl Sverige som internationellt måste intensifiera sitt stöd för de progressiva krafterna i Israel och Palestina. Utvecklingen med en växande ultrahöger i Israel och extremister i Palestina är inte till fördel för varken försoning eller fred.

Nu är det ju en smaksak vad som ska anses progressivt, men några progressiva krafter i Palestina som söker försoning och fred med Israel, ja det finns knappast. Alla vill de utplåna Israel: al-Fatah, PFLP, och Hamas är bara några exempel. Och PLO har ännu inte utkommit med någon reviderad version av sitt program, som ursprungligen (fortfarande?) krävde Israels utplåning. Mahmoud Abbas, ledare för al-Fatah, uppställde nyligen som en förutsättning för fred att Israel skulle överge sin huvudstad Jerusalem samt accepterar inte att Israel kallar sig en judisk stat.

Som sagt, progressiva krafter är svåra att finna. Ingen av de nu nämnda rörelserna kan rimligen räknas som progressiv.

Dessutom har vi Iran och Hisbollah som verkar i samma riktning: Israel ska bort.

Icke desto mindre får man önska socialdemokraterna lycka till, och hoppas att deras strävan att hitta någon progressiv kraft att stödja inte skall vara förgäves. Det borde väl finnas någon palestinsk rörelse som inte kräver att Israel ska utplånas, som man kunde stödja. Men jag känner inte till någon.

Här kan du läsa vilka som ingår i SIV:s nyvalda styrelse.

Länkar: Sapere Aude!, Världen Idag.

***

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

2 svar på ”Socialdemokratiska israelvänner vill ha fred”
 1. När man läser SIV´s strategi och mål så är den ju identisk med officiell policy från Broderskap, Diakonia, Svenska Kyrkan, Olof Palme Institutet m.fl
  (Anti: säkerhetsstängsel, nybyggare, den historiska rätten till landet)

  Progressiv betyder säkerligen Labour, Kadima, Meretz, PeaceNow, Btseleem osv

  Frågan blir, vad är isåfall skillnaden ?

 2. Israel är lagens väktare ett hem för synagogan som gav oss vår man – numera vår levande arketyp ;
  Just nu skaffar sej Israel den kunskap för överlevnad, som vi kommer att behöva.
  Vänskapsförbund med Israel borde upprättas överallt där män träffas. mvh Pe.

Kommentarer är stängda.