President Obama mötte igår den tidigare palestinske presidenten Mahmoud Abbas, tillika ledare för al-Fatah som i sin konstitution anger följande mål för sin verksamhet:

Article (12) Complete liberation of Palestine, and eradication of Zionist economic, political, military and cultural existence.
Källa, läs även här.

Enligt den svenska rapporteringen tycks poängen med och resultatet av mötet ha varit att ställa krav på Israel, just nu i första hand kravet att Israel skall upphöra med sina ”bosättningar”. Något krav på Abbas, t. ex. att ta avstånd från al-Fatahs konstitution, eller på den Palestinska Myndigheten (PA) att i övrigt göra något särskilt, tycks Obama inte ha framställt.

Mötet tycks alltså ha ägnats åt att skapa en gemensam amerikansk-palestinsk front mot Israel.

Den svenska rapporteringen, förmedlad via TT, framgår t. ex. i GP och SvD. DN står för en egen analys. Aftonbladet kräver för sin del så klart ”bojkott”.

Men läser man JPost framgår, att Obama nog också hade lite synpunkter på hur PA borde agera:

The president also pushed Palestinians to hold up their end, including increased security in the West Bank to give Israelis confidence in their safety.

Obama said he told Abbas the Palestinians must find a way to halt the incitement of anti-Israeli sentiments that are sometimes expressed in schools, mosques and public arenas. ”All those things are impediments to peace,” Obama said.
Källa.

Först frågar man sig då igen varför Obama tror att PA kommer att vilja svara upp mot dessa krav, när de ännu inte ens på ett trovärdigt sätt uppfyllt det grundläggande kravet att erkänna Israels rätt att existera. Varför ställde inte Obama detta krav på PA, PLO och de organisationer som PLO består av?

Sedan frågar man sig varför svenska media bara tycker det är intressant att rapportera om krav som ställs på Israel.

Slutligen frågar man sig varför det är viktigt att tala med just Mahmoud Abbas, en i det närmaste maktlös expresident. Kanske är det för att man så gärna vill ha någon att prata med. Och snacka går ju. Men för att uppnå resultat vore det kanske bättre att prata med någon palestinier som har tillräcklig makt i kraft av sitt ämbete, och som därtill inte kan misstänkas för att vilja utplåna Israel.

Problemet, och det är det stora problemet, är att det av allt att döma inte finns någon sådan person i ”Palestina”.

***

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

8 svar på ”Vilka krav ställer Obama på palestinierna?”
 1. Jocke, Maria, Martin, läs detta citat från Fatahs konstitution propagerar för och tänk efter innan ni skriver: ”eradication of Zionist economic, political, military and cultural existence.” Det går inte att utplåna ett folks ekonomiska, politiska och kulturella existens utan att helt utrota folket. Det man vill är att fortsätta på nazisternas utrotning av det judiska folket. Israel har däremot inga sådana punkter i sin konstitution gentemot det palestinska folket.

  Bra skrivet annars Sapere! Det är bra att det finns folk i Sverige som vågar stå på Israels sida i konflikten. Mörkervänstern har för stort utrymme i medierna tyvärr.

 2. I Camp David var det Israel som ställde till det, Palestina gjorde eftergifter hela tiden (som vanligt). Läs den sanna historien här, med mycket länkar till seriösa artiklar och böcker:
  http://www.clarte.nu/index.php?option=com_content&task=view&id=4012&Itemid=26

  Även här, skriver Norman Finkelstein:
  http://sabbah.biz/mt/archives/2009/01/15/norman-finkelstein-the-facts-about-hamas-and-the-war-on-gaza/

  Här ser vi varför Israel har sånt stöd i USA. Det beror på den israeliska lobbyn AIPAC som i praktiken styr USA. Googla och läs om AIPAC. Samt läs denna länk:
  http://www.natall.com/who-rules-america/index.html

 3. Jasså är det så sionister skriver? Än idag?

  Shalit var en del av en mördararmé. Han är inte värd mer än 11000 palestinier som sitter fängslade utan rättegång, inklusive barn och kvinnor.

  Ge dig, se dig omkring. Israel är avslöjat! Loppet är kört! och krokodiltårarnas tid är förbi. Ni skämmer ut er!

 4. Israel existerar, ett Palestina måste skapas eftersom det aldrig har existerat – en viss skillnad. Arafat vägrade skapa det för 9 år sedan, eftersom han ville ha hela Israel som en del av ”Palestina” och i förlängningen Jordanien. Abbas likaså – PLO Charter och Fatahs Constitution talar om hela det ursprungliga Palestinamandatet. Ett mandat som skapades för att bli det ”judiska hemlandet”, genom ett ännu giltigt beslut. Diverse tankar från FN om olika delningar, har sällan varit enligt Kapitel 7, d.v.s. krav, utan bara Kapitel 6, ”rekommendationer”. Rekommendationen §242 säger att Israel ska lämna vissa landområden, ej allt, mot att de får fred och säkra gränser. Fatahs Konstitution tillåter ingen fred eller säkra gränser så den måste som sagt elimineras för att där ska bli en möjlighet till fred.

  Vägplanen talar om en ”viable” palestinsk stat, d.v.s. en som är ekonomiskt självständig och INTE lever på allmosor från resten av världen! Planen börjar med ett absolut stopp för hatpropaganda från Abbas media, i deras skolböcker.

  Tyvärr klampar USA fram med stora kängor, om två år har de en palestinaarabisk armé klar, som nu tränar i Jordanien, sen är den klar att attackera Israel, som faktiskt är ganska smalt på sina ställen.

  Många i USA är redan rasande på Obamas/Clintons uppförande. 76 senatorer har skarpt anklagat Obama för att han supportar terror mot Israel.

 5. Martin, här några korta svar:
  1. Först får palestinierna erkänna Israels rätt att existera. Sedan kan man diskutera gränserna, men Hamas erkänner inte Israel alls, enligt sina stadgar, och PA leds som sagt av ledaren för al-Fatah som inte heller erkänner Israels rätt att existera. Ett Israel som inte erkänns alls saknar definitionsmässigt gränser, eftersom det inte alls tillåts existera.
  2. Varför skulle Israel erkänna ”Palestina” om inte ”Palestina” erkänner Israel? Palestinierna har haft 61 år på sig att skapa en egen stat, men i stället för att göra det samtidigt som Israel, dvs. år 1948, valde man att försöka utplåna Israel, och det tycks man överlag tyvärr fortfarande ha som huvudsyfte. Den egna staten är inte viktig tycks det, det viktiga är att göra sig av med staten Israel.
  3. Bosättningarna är inte huvudproblemet, problemet är att alltför många palestinier inte erkänner Israels rätt att existera. Varför skulle inte judar få bo på Västbanken när araber får bo i Israel?

 6. Har några frågor jag skulle vilja ha svar på av bloggaren :

  1. Vilket Israel är det palestinierna ska erkänna ? (Israel enligt 1967 års gränser är redan i praktien erkänt av både PA och den demokratiskt valda Hamasregeringen).

  2. Varför ställer du inte motsvarande krav på dagens Israeliska regering ? (Varför kräver du inte att Israels regering erkänner palestiniernas rätt till en egen självständig stat).

  3. Varför ska palestinierna erkänna Israel när inte ens Israel kan utrymma de bosättningar på Västbanken som omöjliggör för en självständig palestinsk stat att växa fram ?

  Tacksam för svar 🙂

 7. Mycket bra synpunkter. Denna ensidiga och subjektiva rapportering av svensk media är rent ut sagt förjävlig.

  Bra att denna sida finns!

Kommentarer är stängda.