Lennart Eriksson

Denna blogg drivs av Lennart Eriksson, som också har skrivit nästan alla hittills över 1400 inlägg. Läs mer under rubriken "Om Sapere Aude!" ovan - och observera även följande:

Nemo me impune lacessit

Sagt om Sapere Aude!

"Sapere Aude är en av Sveriges bästa bloggar!" - Läst på Facebook 2014-01-26

"Modigt. Provocerande. Intressant." - E-post 2014-08-27

"Lennart Eriksson … hjälten på Migrationsverket" - E-post 2015-08-15

Arkiv

Kategorier

Kalender

juni 2019
M T O T F L S
« maj    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Israel attackerar polisstationer, skolor och moskéer i Gaza

Som framgår här skjuter Hamas från skolor. Inte undra på att Israel då skjuter tillbaka mot samma skolor, men inte för att det är en skola, utan för att Hamas skjuter därifrån.

Det är ju också så som Israel förklarar det som slogs upp stort i dagens nyheter, bl. a. just i DN. Att döma av denna länk tycks dock en stor del av skadan ha förorsakats av Hamas egna försåtmineringar.

Händelsen kallas i DN för ett ”blodbad”. Tyvärr kan man inte utesluta att ett blodbad är just det som Hamas önskar. Var det därför de minerat stället och skjutit raketer just därifrån?

Här är en film på skoltemat – för övrigt samma skola som avses i den första länken ovan, en ”FN-skola” dessutom:

Vidare kritiseras Israel för att man beskjutit polisstationer. Som emellertid framgår här, och i synnerhet på sidan 12 i det omfångsrika och även i övrigt mycket intressanta dokument som kan laddas ned från länken, är polisen väl integrerad med Kassam-brigaderna. Där finns tom. två foton som avbildar samma man. På det ena fotot har han polisuniform, på det andra ”militär” uniform.

Var det inte Diakonia som nyss gnällde på att Israel besköt polisstationer. Ett ganska obefogat gnäll, alltså.

Slutligen skjuter ju Israel på moskéer. Nedan finns en film där en helikopter skjuter några projektiler mot just en sådan. Det blir en oväntat stor jättesmäll! Man kunde ju då förledas tro att det i den moskén förvarades just det Israel sade, nämligen ammunition. ”Tror det gör man i kyrkan”, kanske någon invänder. Ja visst, just det, för i moskén pågick av allt att döma något helt annat än trosutövning.

Här är moskéfilmen:

Alltså: Det står den islamonazistiska terrororganisationen Hamas fritt att i sin kamp att genom angreppskrig utplåna Israel, gruppera raketbatterier vid skolor, att förvara ammunition i moskéer och att maskera terrorister som poliser. I vart fall har ingen särskilt omfattande kritik hörts mot detta. Men när Israel försöker göra något åt dessa uppenbara missförhållanden, ja är kritiken plötsligt massiv.

Sådan är den mediala ”proportionaliteten”. Oproportionell.

***

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

64 comments to Israel attackerar polisstationer, skolor och moskéer i Gaza

 • Första filmen är från 2007, alltså INTE från den skola som bombades i din första länk.

  Andra filmen så framgår det inte vilken sorts raket som avfyrades, alltså kan ingen påstå att explosionen blev ovanligt stark.

  Om du måste förfalska och förvanska fakta, försök göra det på sätt som inte är så lätta att kontrollera.

 • Scaber, filmen visar just den skola som avses i min första länk.

  Kolla lite bättre innan du kritiserar, tack!

 • Arthur

  Har Du funderat på att polisanmäla den som fattade beslutet att inte återanställa dig för tjänstefel? Att en statlig befattningshavare agerar i strid med YGL torde vara ett flagrant brott.

 • En otroligt genomskinlig strategi från Hamas – som dessutom funkar !?

  Dom skjuter av sina raketer eller granater från tex skolor, sjukhus osv – dom har ju inte direkt gjort sig kända för att vara hänsynsfulla ens mot sina egna ! Och sedan slår Israel tillbaka mot dessa positioner (troligen flera minuter elelr iaf 20-30 sekunder efter att dom som skjutit försvunnit därifrån) – kvar är i bästa falla en raserad skola/sjukhus osv – i sämsta fall låg det oskyldiga civila därinne och tryckte…

  Så frågan är: Är israelerna korkade eller skiter dom bara i civila palestinier ? Jag menar Hamas får dom ju inte tag i på detta sättet iaf !?! Dom skadar i de flesta falla bara civil, och i ngt fall kanske ngn enstaka Hamasmedlem ! Vore det inte bättre med övervakning/polisaktioner inne i Gaza ? Undercover tex ? Ta reda på vilka som ligger bakom beskjutningar och få dom ”att försvinna” ?

  Som det är nu så kommer Israel i sämre och sämre dager…
  Som om det inte vore nog med trakaserierna och apartheidpolitiken som förs till vardags. Hamas kanske har ngt i sin propaganda – dom håller på att vinna. För varje bomb eller tanks som israel skickar så vinenr dom mer och mer – sätt dit dom på rätt sätt iställlet !
  /K

 • Tycker det är vidrigt att man sparkar dig på grund av dina åsikter. Demokratin är i fara.

 • Jarmo Hanell

  Lennart!
  Det är så otroligt uppfriskande och nödvändigt att du träder fram till den enda demokratins försvar i mellanöstern! Det verkar som ingen i detta avlånga land förstår att det inte går att ”gosa” med terrorister…! Eller att Israel ska förhandla fram en lösning med Hamas. Palestinierna själva vill ha frihet från dem.
  Stort tack för det du gör!
  Stå på dej!

 • Daniel

  När jag läser artikeln i DN kan jag inte låta bli att ge mitt stöd. Att Migrationsverket inte kan lita på sina anställdas åsiktsneutralitet i sitt yrkesutövande är en väldigt tråkig företeelse.

  Skulle Migrationsverket vidtagit samma åtgärder om du hade bloggat för Hamas? Tyvärr verkar det luta åt att det politiskt korrekta styr framför den polemik som vi annars så gärna säger oss anamma i samhället.

  Har som vanlig svensson reagerat på den ensidiga rapporteringen som sker i media ang. Gazakonflikten. Visst – skolor bombas – det skrivs det om. Men varför bombas de? Media vill inte ta upp varför skolor och polisstationer bombas, och därmed så dumförklarar de sina läsare på sätt och vis. Det känns hemskt!

  Därför är det bra att sådana bloggar som denna finns.

  Allt gott!

 • Erik

  Bra att någon vågar stå emot socialisterna i svensk medias märkliga kärlek till fascisterna i Islam.

 • Jag läste i DN nu! Stå på dig Lennart, du har en fantastisk blogg! Jag vet inte vad jag ska säga mer, det tar tvärstopp av alla tankar som rusar runt just nu!

 • israeltvivlare

  Magstarkt att underbygga påståenden med klipp hämtade från youtube. Du från trygga Sverige ska basunera ut någon form av bevisföring för Israels angrepp. Ja, Hamas skjuter raketer mot Israel. Kan det vara för att judarna har ockuperat deras land? För en tid sedan visades en dokumentär i SVT som pekade på faran för israel att ha ett aggressivt förhållningssätt gentemot Palestina – den dagen USA finner att nackdelarna överväger fördelarna med att stödja Israel så kommer Israels judar att vara ett väldigt ensamt och hatat folk. Anledningen till att många arabländer inte är mer aktiva mot Israel är just rädslan för att anfallas av USA. Att många europeiska länder inte tar en aktiv roll i konflikten beror också på att det finns mer att förlora idag på att göra det.

 • Anders Heggestad

  Du visar dålig empatisk inlevelse i de mänskliga mekanismer som skapar våldslust, hämdbegär och ligger till grund för denna konflikt. Vilka ledare som agerar mest kallhamrat och vilken befolkning som gör mest eller minst är ju bara en stundens avtryck av en lång historia. Det blir besvärande snävt att begränsa diskussionen på det vis du gör. Detta inlägg och övriga visar på en ensidig partiskhet som såklart blir väldigt komprometterande i längden. ”Det är aldrig ens fel att två träter” heter det ju. Framförallt har ju vi med distans till detta en möjlighet att försöka se bakom, bortom och förstå. Det är såklart svårare att göra när man är närgånget drabbad av en konflikt, när den berör ens egna släkt och vänner. Men gör man det är min erfarenhet är att det framträder en komplicerad bild, där man knappast kan tala om skuldfrågan längre. Det handlar istället om att faktiskt förstå att människor är rätt lika, att parterna i en konflikt därför också är det, men att de utsatts för olik sociokulturell påverkan. Jag förespråkar inte determinism, men en ansats till djupare inlevelse i de bakomliggande mekanismer som föder våld. Din ensidighet framstår som lat på gränsen till det omoraliska. Hur kan du ta dig friheten att partslojalisera dig så högt upp konfliktens värdehierarki och undlåta att söka synteser? Ser du inte att du dragit en gräns, gjort ett snitt och att du nu fyller i en identitetsposition för dig själv snarare än att söka svar och sanning. Med hopp om bot och bättring. Hälsar/Anders

 • Lars Cromander

  Filmerna bekräftar bara det som redan rapporterats av bägge sidor, att hamas använder civila som sköldar. Modiga killar det, särskilt de som omger sig med att litet dagis varje gång de reser runt i Gaza. Det är så oerhört perverst på något sätt som vi svenskar är helt oförberedda att hantera ens i våra sinnen, det går inte att ta in. Därför sorteras den informationen bort och man ser bara Israels effektiva krigsapparat som mejar ner ”civila”. Jag har en god vän från Libanon, han skrattar högt varje gång det i meda rapporteras om dessa civila. Han var själv med när Israel bombade Libanon, det fanns inga civila på gatorna som dog enligt honom. Alla var soldater utan uniform eftersom varje civil ger lite omvärldsbrus medan ytterligare en död soldat bara tillhör krigets regler. Så cyniskt, samma cyniska spel som ny håller alla Gazas palestinier gisslan. Fred kan det inte bli tal om så länge de hellre investerar sina pengar i raketer att skickas mot Israels civilbefolkning, istället för att investera dem i skolor och uppodling av den mark som bevisligen går att odla. Det har bosättarna bevisat i många år nu. Bara att gripa tag i skyffeln och börja gräva.

 • Jonas

  Tack för ett gott arbete, läste på dn om myndighetens rättsövergrepp.

 • Tack för en bra blog! Skönt att höra något annat än det vanliga anti israeliska budskapet för en gångs skull.

 • […] även: Sapere Aude!, Dick Erixon, Al Hamatzav, Mr D […]

 • Lars Cromander

  Läste att du precis fått sparken för att du inte anses vara neutral. Lustigt att en svensk arbetsgivare, Eugene Palmér i detta fall, får lov att själv göra den bedömningen. Jag tycker att du är neutral, det finns säkert människor som tycker att Yvonne Ruwaida är neutral, betyder det att det är ok att hon bloggar men inte du? Linjerna blir så luddiga när en enskild individ gör sig till domare för vad som är rätt och fel åsikt. Därför hoppas jag innerligt att Arbetsdomstolen dömer Migrationsverket för detta uppenbara övergrepp mot dig.

 • Är det du som blev sparkad på grund av din blogg? Önskar att det var nåt man kunde göra mot träsket på MV.

 • johan

  gammal skåpmat men här är även en länk till när hamas använder FN ambulanser som trupptransport:
  http://www.wnd.com/news/article.asp?ARTICLE_ID=38747
  samma video på youtube:
  http://www.youtube.com/watch?v=9o61EHmEoD0

 • apel

  men bara för att det skjutits raketer där förut betyder ju inte att hamas satt inne o lurade eller förberedde att skjuta nya.
  det fanns 400 människor därinne som flytt sina hem!
  vilka proportioner får det här ta?
  även om det är sant att hamas utnyttjar civilbefolkningen som sköldar och skydd betyder inte det att civila samarbetar eller stödjer hamas raketskjutningar.

  men om jag var palestinie som fått mitt hem sönderbombat och sen blivit beskjuten på skolan hade jag inte haft så värst mycket till övers efter det för israel.
  om de civila från början inte ville ha raketskjutning o krig så har väl det förändrats nu.. det som israel gör nu kommer folk vilja hämnas för, eller stödja hämdaktioner. (och det skulle nog du och jag känna också)

  det här kan aldrig sluta om inte israel drar sig tillbaka och sen river murarna och ger gaza sina mänskliga rättigheter tillbaka. de ska väl ha sjukvård, skola och mat precis som israel?

  det är inte konstigt att terrorn fortsätter om metoden är ännu värre förhållanden.
  så tycker jag iaf.

 • Micke

  Du Lennart, ifall du vill forsoka bli tagen pa nagot som helst allvar kanske du ska sluta posta Israeliska armens egna klipp.

  Lidande finns pa bada sidor, och just nu ar valdet fran israel storre an valdet fran Hamas, i det forflutna har det varit perioder da det varit det motsatta. Det mest oproportionella i din post ovan ar ditt fullkomlingt blinda stod mot en part i en vapnad konflikt.

  Skulle garna vilja veta hur du lyckas trixa till forsvaret for den israeliska bombningen av de danska faltsjukhusen, och nasta gang du skriver om israeliska attacker pa FN-byggnader kanske du kan inkludera lite referenser fran forr, tex attacken pa den libanesiska FN-byggnaden, detta ar inte forsta gangen, men nagra sana klipp hittar du nog inte pa IDF’s youtube-kanal, det maste du nog ga till andra for dig sakert skrammande neutrala kallor for att hitta.

 • Jesper

  Din syn på konflikten mellan Israel och palestinierna är lika snedvriden som historierevisionisternas syn på Nazityskland och judeutrotningen. Det är tragiskt att du inte ser likheterna. Lika lite som det kan försvaras att Hamas eller någon annan terroristorganisation mördar människor kan Israel försvaras för att mörda civila.

 • Magnus

  Du har mitt fulla stöd i konflikten mot din arbetsgivare! Yttrandefriheten är grundlagsstadgad men tyvärr är inte grundlagarna helt och fullt tillämpbara i domstolarna – vi har tänkt att ändra på det till 2011, men det hjälper ju knappast dig, tyvärr.

  Stå på dig! Och sluta inte blogga! Alltför få inser att konflikten måste sättas i ett historiskt sammanhang och att palestinierna som förlorande part en konflikt faktiskt behöver inse att de är besegrade. Deras terrorism drabbar de egna civila – det är konsekvensen av deras eget agerande.

  Om Israel ska ge tillbaks områden som de rättmätigt vunnit i krig för sin överlevnad, bör då inte Ryssland lämna tillbaks Kaliningrad till Tyskland, bör då inte Ukraina och Vitryssland ge tillbaks de östra delarna av Polen?

  För övrigt har det aldrig funnits någon palestinsk stat, om man inte räknar Jordanien som har en majoritet etniska palestinier inklusive flyktingarna. När protektoratet delades upp fick araberna allt utom en liten landremsa som idag är Israel – när ska de bli nöjda?

 • Michael Diamant

  Stå på dig i konflikten med Migrationsverket! Du är bäst! de kan inte vinna det hur de än gör och räkna med att få tillbaka din tjänst och ordentligt skadestånd! det har du förtjänat för ditt civilkurage!

 • profanum_vulgus

  Det där är inte granatkastare, för det första skulle vinkeln på granaten omöjliggöra att den landade i Israel, för det andra så syns det ju tydligt att det är Loch Ness-odjuret som terroristerna kelar med.
  Men som vanligt med Nessie och Mossad så blir alla bilder för gryniga och suddiga för att man ska kunna se något.

  Får jag föresten fråga:
  Om jag tar mig in i Skolan där Era barn går och skjuter några skott från skolan, borde flygvapnet då kallas in för att bomba skolan med Era ungar i den?

 • Tom

  Det ger mig kalla kårar att det finns intellektuella människor i detta land som är partiska i denna strid. Sjukt.

 • J

  Trist att du fick en massa uppmärksamhet i DN. Att du inte förstår att det finns två sidor av ett mynt, och är så uppenbart hatisk mot muslimer är en tragedi när du nu har fått en massa läsare. Ett lite större perspektivseende hade du inte dött av Lennart…

 • Micke

  Lennart! Det var den mest idiotiska historia jag läst om på länge. För det första är yttrande och tryckfrihet en del av svensk grundlag. Att hänvisa till dina personliga åsikter som alltså inte påverkat ditt arbete är alltså helt irrelevant. Alla har väl en åsikt i olika frågor, och skulle då ens arbete styra vilka åsikter man får ha, så att man inte kan eller får yppa dem? Det kan man mycket väl tänka sig i ett totalitärt samhälle, modell DDR eller så. Jag skulle rubricera sådant handlande som egenmäktigt förfarande, minst.
  Man kan ju göra liknelsen med anhängare till (s), (v) fackföreningar m.m., vars åsikter sannolikt på ett flertal punkter inte stämmer överens med de deras privata arbetsgivare har.

  För det andra har Tingsrätten slagit fast just detta i sin dom. Alltså, har MV handlat fel och måste acceptera rättens dom och vad rätten utdömt. Domen gäller till dess någon annan och högre instans beslutat något annat.

  Det tredje är att LAS inte har högre dignitet än grundlagen. Alltså kan arbetsgivaren hänvisa till domen i Tingsrätten och åberopa LAS. Men, arbetsgivarens handlande stred emot grundlagen, och det står LAS inte över. Alltså, om MV ånyo åberopar din blogg som grund för att säga upp dig, bryter de ännu en gång mot grundlagen.

  Kollade din blogg, och den är helt OK. Stå på dig!

 • A:S

  Nu har i för sig FN nekat (7 jan) till anklagelserna om att det skulle finnas Hamasstridande män i skolan. Denna sanning får den israeliska militären att framstå som lögnare och detta med all rätt. I ett förtroendeval mellan Förenta Nationerna och Israel är valet ganska enkelt, de förstnämnda är i denna konflikt, sanningsägarna och de sistnämnda har alltid varit och är det fortfarande lögnernas och ondskans härskare.

 • David

  En stillsam undran vad i islam du finner nationalsocialistiskt?

 • Så många kommentarer! Jag skall nu försöka bemöta några kritiker:

  Anders H. skriver: ”Det är aldrig ens fel att två träter”. Visst är det så. Jag påstår inte att Israel är perfekt. Problemet som jag försöker fokusera är, att Hamas vill att Israel ska upphöra att existera. De vill med våld utplåna Israel. Om man tycker att Hamas har fel i denna deras strävan, vilket jag tycker, så måste man ta ställning mot Hamas och för Israel. Det innebär inte att jag inte tycker att palestinierna har rätt till en egen stat. Visst har de det. Men den får inte byggas på ruinerna av ett utplånat Israel. – Så ibland måste man ta ställning – i all ödmjukhet.

  Micke – om filmklipp: Om du har andra filmer så är jag jättetacksam att få del av dem. ”Man tager vad man haver”, var det ngn. som sa… Så gjorde jag iaf.

  Jesper: Jag försvarar inte att Israel dödar civila lika lite som när Hamas gör det. Det är synd och skam i båda fallen. Problemet är bara att Hamas gömmer sig bland civila till skillnad från Israels försvarsmakt IDF. Om du har ett bra förslag på hur IDF skall kunna bekämpa Hamas utan att sätta civilas liv på spel, så borde du meddela detta till IDF meddetsamma!

  profanum … : Om någon skjuter från en skola i ett land mot ett annat land ligger det nära till hands att ”det andra landet” ser det som en krigshandling. Då har ”det andra landet” rätt att försvara sig.

  J och David: Jag är inte hatisk mot muslimer. Jag ser inget nationalsocialistiskt i islam. Man måste skilja mellan religionen islam och den politiska ideologi som kallas islamism. Det finns nazistiska inslag i t. ex.Hamas stadgar. Hamas är en islamonazistisk, judehatande organisation vars syfte är att genom anfallskrig utplåna Israel. Detta framgår av organisationens stadgar, som jag översatt till svenska: http://www.sapereaude.se/hamas.html.

  Läs inledningen: ”Vår kamp mot judarna är mycket stor och mycket allvarlig.” Inte enbart mot Israel alltså, utan mot judarna.

  Läs artikel 7: ”Domedagen kommer inte förrän muslimerna bekämpar judarna (dödar judarna), när juden gömmer sig bakom stenar och träd. Stenarna och träden ska säga O Muslimer, o Abdulla, det är en jude bakom mig, kom och döda honom. Bara Gharkad-trädet kommer inte att göra det, eftersom det är ett av judarnas träd.”

  Läs artikel 13: ”Fredliga lösningar” står i strid med Hamas principer”. Krig alltså, aldrig fred.

  Läs artikel 32: Hänvisningen till Sions Vises Protokoll.

  m.m.

  Visst vore det jobbigt om någon med motsvarande utgångspunkter besköt Sverige år ut och år in i syftet att utplåna Sverige och svenskarna under stridsropet ”Vi erkänner aldrig Sverige”.

  Slutligen till A:S: Varför skulle FN automatiskt stå för ”sanning” bara för att de uttalar sig på visst sätt, och varför skulle ett uttalande från FN automatiskt göra Israels militär till lögnare? Du får väl komma med några bevis helst …

 • Danielito

  Skönt att en så tunnelseende person som du inte finns kvar på Migrationsverket. Snacka om en snedvriden syn och krass syn på mänskligt liv. Din brist på empati och förståelse för vilket lidande som pågår på båda sidor men främst den palestinska, får mig att rysa. Behåll gärna dina småsinta åsikter men försök inte få dem inkorporerade i det svenska systemet. Usch!

 • Fredrik Lemoine

  Hej.
  Lennart det finns fortfarande hopp, gör inget överilat.
  Tag ett steg tillbaka, låt professionella få hjälpa dig.
  Svensk mentalvård har utvecklats något fantastiskt de senaste åren.
  Du kan få hjälp, bli en hel människa igen.

 • Danielito: Jag försöker verkligen få mina ”småsinta” idéer om demokrati och frihet, ödmjukhet och försoning inkorporerade i det ”svenska systemet”, f. n. i synnerhet hos Migrationsverket, som är en myndighet vars nuvarande ledning tycks sakna det mesta av allt detta.

  Fredrik L.: Tack, min vän, för tipset. Vilket hospital bör jag kontakta? Kanske kunde Hamas-folket också kunna få hjälp där, eller? De vill ju inte ens bli hela människor, som jag, utan dö som martyrer och inte bli några människor alls, i vart fall inte levande sådana. Men de kanske är bortom all mental räddning, eller vad tror du?

 • Stefan

  Hej Lennart,

  Stå på dig och fortsätt uttryck dina tankar och åsikter. Vi bor fortfarande i frihetens land Sverige så förhoppningsvis går du vidare till domstol mot din arbetsgivare.

 • Vän

  Stå på dig. Du har rätt, och vi är många som håller med dig. Kanske inte de mest högljudda – men de som skriker mest är oftast de som har minst att säga.

 • Sapere aude..

  Tror du att faktumet att den israeliska bombningen av moskén sammanföll med fredagsbönen var en ren tillfällighet?

  Israel var helt enkelt tvungna right?

  Tror du kanske också att danska läkare är inblandade i raketbeskjutningarna av israel då tre av deras mobila sjukhusfordon slogs ut av israeliskt flyg?

  Jag tycker man ser ett mönster som israel följer, linjen ”massiv vedergällning” har länge varit deras politik.

  De hämnas hundrafalt som de alltid gjort.

 • Dotto

  Israel har rätt att existera.
  Hamas är en terroristorganisation.
  Detta måste man få hävda offentligt utan att det skall få några professionella konsekvenser.
  Du har genom ditt exempel visat på något mycket sjukt i vårat samhälle.
  För allas vår sak driv detta så långt det bara går.
  Många kommer att sluta upp bakom dig.

 • Vän: Tack för att du är min och Israels vän. Men även vänner borde kanske skrika lite högre, bilda opinion, verkligen visa att man håller med. Du skrev här, tack, men om alla vänner kunde bli bara lite mer högljudda, så skulle Israels sak även opinionsmässigt ha en bättre chans att vinna ”debatten”. Bli mer högljudd alltså – man måste inte skrika mest för den sakens skull!

 • Johan

  Bilderna skulle jag vilja säga nog är så bra dom kan vara eftersom det är värmekameror på långt håll som tagit dom.
  Jag håller med dig Lennart och har tagit samma ställning som dig efter att på senaste tiden tagit del av så många informationsvägar som möjligt om både historien bakom och det nuvarande läget.
  All heder åt Israel som vågar slå mot Hamas och islamismen när andra backar.
  Dessutom dör många gånger fler barn och civila av krig, våld och svält i afrika men det är ju tydligen inte alls lika upprörande som när Israel försvarar sig mot fanatiker efter åratal av terrorism.

  Trött på pro-islam- & anti-jude-propagandan i sverige.
  Bra blogg, stå på dig!

 • Henrik Samuelsson

  Puuh! Det drar bestämt en sandstorm genom den intellektuella öknen. Förmågan att polarisera med utgångspunkt i den egna nästippen delas med de flesta treåringar. Då är det charmigt men hos vuxna män och kvinnor är det…lite läskigt. Jag förstår inte hur ni kan sitta i det trygga varma Sverige och ha tvärsäkra uppfattningar om vare sig palestinska eller Israeliska politiska agendor och bevekelsegrunder. Det vi alla kan ha tvärsäkra uppfattningar om är att civila människor som inte har valt att ta vapen i hand dödas och förnekas vård och ett värdigt liv.

 • Michael i Belrin

  Otroligt att någon vågar stå upp för en mer realistisk bild av det som sker. Som straff vill myndigheten bli av med honom. Det är vidrigt hur vridet Sverige är. Nyheterne i Sverige beter sig om som om de hade Hamas som arbetsgivare. Terroristerna i Gaza har helt medvetet skapat krisen. Här i Berlin dog också många civila när Berlin europa befriades från Nazisterna. Hade då dagens svenska journalister funnits hade säkert skulden direkt hamnat på de allierade. Och, Bildt hade begärt Eld Upphör samdidigt som de hade behandlat Nazisterna och de allierade som lika skyldiga till konflikten.

 • profanum_vulgus

  Sapere Aude! :
  Varför alla dessa lögner? Kan du inte försvara Israel utan att ljuga så kanske du borde tänka över vad det är du försvarar.

  Filmerna visar inga Hamasmän som beskjuter Israel från någon skola. Internationella observatörer på plats meddelar att det inte fanns någon från Hamas eller någon beväpnad på skolan, det var bara en massaker på barn. Eventuellt var det ett misstag, men då får man försvara det så istället för att ljuga.

  IDF gömmer sig bland civila precis på samma sätt som Hamas, USA krigsmakt och alla andra stridande i hela världen. Men oftast brukar man inte ursäkta de som öser bomber över civila med att bomben faktiskt också kan träffa en stridande person, man brukar kalla dem terrorister.

  Israel har allmän värnplikt och alla lediga soldater befinner sig mitt bland civila, och förutom det så spatserar även soldater i tjänst runt kring civila i civila områden. Skulle det legitimera raketer mot städer med soldater på gatorna oavsett vem som träffades?
  Gazaremsan är stor som en medelstor svensk kommun och har 1,5 miljoner invånare, det finns ingen plats där som inte hyser civila personer. Hälften av Gazaremsans invånare är under 15 år, ändå öser man ner granater, raketer, robotar och bomber över området. Var skulle Hamas ställa sig för att Israel skulle kunna bomba dem utan civila förluster?

  Försöken att legitimera den palestinska förintelsen är så idiotiska så man får anta att alla som framför dem vet att de ljuger.

 • profanum_vulgus

  Om Sverige hamnar i krig, med låt säga Ryssland, skulle du då använda samma argument om Stockholm bombades som Gaza bombas idag? För inte tror du att det svenska försvaret av stockholm skulle placeras i parker som stängdes av för civila och vars possition meddelades till fienden för att undvika att de råkade träffa civila?

 • profanum:

  Jag hoppas att det svenska försvaret tänker försvara Stockholm från positioner utanför staden, i den mån de fortfarande har förmågan. Om Hamas hade velat försvara Gaza hade de byggt upp sitt försvar utefter gränsen i stället för inne i städerna. Men det är inte försvaret av Gaza de strävar efter, utan angrepp på Israel.

  Om filmerna: Vad är det som de visar då, du som vet? (OBS att den första filmen inte visar den skola som nyligen besköts, utan en annan skola.)

 • profanum_vulgus

  Sapere Aude!:
  Hur i helvete skulle Hamas kunna bygga upp ett försvar efter gränser som kontrolleras av IDF? Du menar att du tycker att de borde begå kollektivt självmord och att allt annat motiverar massakrer av palestinska barn?

  Film 1:
  Visar kanske någon som skjuter raketer, små raketer som omöjligtvis kan nå in i Israel. Men frågan är varför man har suddat och kornat filmen innan man släppt den.

  Film 2:
  Visar ett tvåstegsvapen bestående av ett steg med riktad sprängverkan och ett steg med en konventionell bomb. RSV-steget spränger ett hål i huset så att bomben faller längre ner innan den exploderar. Precis som principen med granater mot reaktivt pansar. De användes friskt under terrorbombningarna av Beirut 2006, eftersom man annars bara hade sprängt bort de översta 5 våningarna av hyreshusen.

  DESSUTOM:
  Det är ett krigsbrott att angripa moskeér eller civila bostadsområden ÄVEN om de används av motståndarsidan. Man läker inte ett krigsbrott genom att begå ett själv. Man blir inte mindre terrorist av att andra är terrorister.

  FÖRSVAR:
  Svenska försvaret har inga som helst planer på att försvara någon stad från positioner utanför staden, INGEN krigsmakt har sådana planer. Israel har färdiga försvarsanläggningar inne i sina städer (för det fall att deras doktrin om att slåss på andras territorium skulle misslyckas), främst i form av skyddsrum som snabbt kan omorganiseras. Sverige var först i världen med att träna förband specielt för strid i och försvar av städer. USA har sin huvudbas i Irak mitt i Bagdad och nästan alla militära anläggningar i landet i eller invid städer.

  Kravet att de stridande ska låta sig dödas utan motstånd eller problem verkar enbart gälla muslimer.

 • Sapere Aude:

  Ett ”militärt försvar” mot israel. vet du vad du pratar om?

  Förklara gärna hur de borde ha försvarat Gazaremsan eller som du så barnsligt kallar det ”försvarat gränsen”?

  Ser fram emot svar på denna och föregående

 • profanum: Varför skulle inte Hamas, eller ännu hellre den förhoppningsvis snart inrättade folkvalda regeringen, få försvara Gaza? Angreppskrig däremot, är förbjudet.

  När det gäller filmerna, så kan det förstås vara som du säger, men varför måste man, som du tycks göra, utgå från att det inte är som Israel säger?

  Men om moskén endast till namnet men inte till gagnet är en moské, utan i stället vapenförråd. Får man inte angripa då? Var står det?

  Det där om försvaret är jag tveksam till. Jag är ingen expert på det området heller, men nog är det väl bättre att förlägga striden till någon annan plats än just städer? Och hur kan man försvara sig från ett skyddsrum hade du tänkt?

 • Erik Hammarström: Nej visst, det behövs inget militärt försvar mot Israel för Israel har aldrig angripit någon (utom möjligen 1967 för att avvärja ett nära förestående anfall). Jag menar bara, om folket i Gaza skulle vilja bygga ett försvar åt sig så är det bättre att göra det vid gränsen än långt inne i landet.

  Bombningen av moskén (i din tidigare kommentar): Vilken moské är det vi pratar om? Den som var ett vapenlager? Höll patronerna bönemöte?

  De danska läkarna vet jag inte mycket om, men ambulanser används ibland som transport åt stridande terrorister. Jag säger inte att det var så i detta fallet, dock.

  Det där med massiv vedergällning bör nog snarare kallas Shock and Awe-strategi. Den ingår i Israels försvarsdoktrin.

 • profanum_vulgus

  Sapere Aude!:
  HUR ska de försvara Gaza om de bara får stå på gränsen bredvid IDF?
  Varför är det just Gaza som ska utgöra gränsen, varför får de inte försvara resten av Palestina?

  Därför att vi vet att Israel ljuger. Det fanns internationella observatörer på skolan som bombades, precis som det finns internationella läkare på det sista sjukhuset som är i bruk och som Israel nu vill bomba. Dessa har intygat att Israel ljuger.
  Den andra filmen syns ju tydligt att det är en lögn, om inte Israel av okänd anledning bara ville skjuta ett hål i taket i Moskén och att rsv-strålen av tur råkade träffa en ensam bomb som låg i Moskén.
  Man KAN (om man har så låg moral) försvara Israels agerande, men om man måste ljuga för att göra det borde man inse att agerandet inte bör försvaras.

  Jag försvarar Palestinas rätt att existera utan att för den skulle försvara alla handling som motiveras med ockupationen av landet. Jag ljuger aldrig för att försvara Hamas, Hizbollah, PLO eller andra rörelser som jag anser har rätt till självförsvar, jag ställer inga orimliga eller annorlunda krav på IDF än andra krigsmakter. Jag fördömer krigsbrott från Hamas lika villigt som Israels krigsbrott, jag inser att skillnaden i brottslighet bara är en fråga om förmåga och inte en fråga om legitimitet.
  Så jag fattar inte varför Israelkramarna hela tiden måste ljuga.

  Man kan inte döpa en militär anläggning till Kyrka eller Moské och få den skyddad, men det här var ju de facto en Moské, det har ingen förnekat. Det är därför ett krigsbrott att angripa den ÄVEN om Hamas begår ett krigsbrott ifall de använder den militärt.

  Gå till ett hyreshusområde och titta på skyddsrummen. De flesta skyddsrum är förstärkta källare med vanliga fönster. Till dessa fönster finns betongbalkar som sätts i en ram vid fönstret och skruvas fast. Det finns också oftast plomberade metallluckor på väggarna, bakom dessa har man fyllt ut marken med sand så att det ska vara lätt att gräva sig ut den vägen. Det brukar också finnas renande handvevade fläktar för insug av ren luft. Redan genom denna konstruktion är det i princip en bunker (man lämnar en eller två balkar utanför ramen så har man en skottglugg, eller så gör man egna hål).
  Israel har gått ett steg till, och har färdig inredning för skyddsrum så att de kan byggas om till olika försvarsnyttiga inrättningar. Israel är inte ensamma om det, men de är mer medvetna om att behovet kan uppstå.

  Men jag ser på ditt senaste inlägg här att din fanatism inte känner några gränser.

 • Spectra nostre

  Spektakulärt inlägg och en väldigt bra blogg! Keep it up.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.