Morgonens förstanyhet i Ekot, något som även återgivits i de flesta svenska dagstidningar, är en ny Amnesty-rapport om vattentillgången, eller snarare vattenbristen i Judéen och Samarien (Västbanken).

Och gissa vem som drabbas och vems felet är. Jo de drabbade är som vanligt ”palestinierna” som enligt Amnesty diskrimineras av the ususal suspect: Israel.

Men även om det vore sant, vilket det sannolikt inte är – en palestinsk bonde säger lakoniskt att det regnade mer förr – så kan man fråga sig varför denna nog inte helt opartiska rapport om vatten får så stor uppmärksamhet i media. ”Gaza” och ”Palestina” nekar nämligen ”Israel” någonting mycket mera betydelsefullt än vatten: Rätten att existera.

Vissa, såsom regimen i Gaza, förvägrar dessutom inte bara Israel rätten att existera, utan menar att judarna ska dödas. Judarna är inte vatten värda.

Men denna vägran och uppmaning till folkmord (Hamas’ stadgar, artikel sju) kommer aldrig att bli föremål för någon Amnesty-rapport, kommer aldrig att bli förstanyhet i någon Eko-sändning.

Det är viktigare att rapportera om att vägra tillgång till vatten än att vägra rätten till liv.

Tillägg 2009-10-28: Fred i Mellanöstern rapporterar om fakta: Palestinierna gör av med mer vatten per person än svenskarna.

Tillägg 2009-11-09: Bitte Hammargren bloggar vidare om ”troubled waters” här.

Länkar: Dagen, SvD, DN, Israel i Sverige, Arutz7, Svensk Israel-Information.

***

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

2 svar på ””Israel nekar palestinierna vatten” – men Hamas nekar judarna rätten till liv”

Kommentarer är stängda.