Flera media, bl. a. Ekot varifrån jag hämtat rubriken till denna bloggning, rapporterar idag att FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon är oroad för att inga framsteg syns i ”återuppbyggnaden av Gaza”, och uppmanar Israel att ”acceptera FN:s förslag till återuppbyggnad. Den enda sanna garantin för fred är människors välbefinnande och trygghet.”

Vidare påstås det att Israels insats i Gaza var ett ”vedergällningsangrepp för raketbeskjutning från Gaza”.

Det låter på rapporteringen som om hela Gaza helt ligger i ruiner till följd av ett ”vedergällningsangrepp”. Men i verkligheten är det bara begränsade delar av Gaza som utsatts för Israels försvarsinsatser.

Och vad betyder ”vedergällning”? Enligt Wikipedia är det en form av hämnd.

Men Israels försvarsinsatser i Gaza syftade sannerligen inte till att hämnas, utan till att försöka slå ut Hamas-terrorismens fästen och att därmed begränsa och försvaga Gazas förmåga att bedriva sitt angrepps- och utplåningskrig mot Israel.

Hamas är regimen i Gaza. Den har kommit till makten via en statskupp, och tillåter, som Ekot rapporterar, inga val i Gaza. Hamas vill dessutom genom anfallskrig utplåna Israel. Hamas är alltså en alltigenom illegitim organisation, odemokratisk, totalitär, islamonazistisk.

Men när Ban Ki-Moon uttalar sig, är det Israel som har att ta ansvar. Många ondgör sig vidare över att Israel upprätthåller en blockad mot Gaza.

Gaza är närmast att likna vid en gentemot Israel fientlig stat. En fiende som har Israels utplåning som mål. Varför ska Israel ”ta ansvar” för att hålla sin dödsfiende under armarna?

Rimligare vore kanske att, som jag skrev i en tidigare bloggning, eventuellt bojkotta Palestina, eller i vart fall Gaza.

De största kraven borde alltså ställas på Gaza: Upphör med anfallskriget mot Israel! Erkänn Israels rätt att existera!

Eller för att använda vänster-retorik: Krossa Hamas! Leve det fria och demokratiska Israel!

Bara som tips till Ban Ki-Moon med flera. Om ”den enda sanna garantin för fred är människors välbefinnande och trygghet”, så kan man definitivt säga att något välbefinnande och någon trygghet, ja det är definitivt inte vad Hamas avser att åstadkomma i Israel. Tvärtom! Men därom tiger Ban Ki-Moon.

Länkar: Ekot, SvD, DN, Dagen, Siewert Öholm i Världen Idag.

***

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,