Om detta skriver bl. a. DN, Dagen och SvD och återger en nyhet förmedlad av TT.

Arabstaterna ”uttrycker oro över Israels nukleära kapacitet” och begär att Sverige som EU-ordförande ska hjälpa Arabförbundet att driva igenom en resolution i IAEA om ”hjälp att implementera icke-spridningsavtalet i Israel”.

Vad är de rädda för? Att Israel ska anfalla en arabstat med kärnvapen? Israel har aldrig någonsin varit den förste att anfalla någon arabstat eller annan stat vare sig med kärnvapen eller med konventionella vapen.

Däremot har stater tillhörande arabförbundet vid upprepade tillfällen – 1948, 1967 och 1973 bl.a – anfallit Israel i syfte att utplåna landet. Alltför många araber erkänner inte Israels rätt att existera.

Arabförbundets begäran måste därför närmast ses som ännu ett försök att angripa Israel, denna gång inte med krigföring utan med lagföring, och man kan verkligen inte utesluta att syftet därmed faktiskt är att ta ytterligare ett steg på vägen i strävan att utplåna Israel. För visst är det enklare att utplåna Israel om landet saknar kärnvapen.

Det håller nog även Iran med om, det landet har ju enligt uppgift en plan som går ut på att utplåna Israel på elva dagar. Utan kärnvapen kanske det skulle gå ännu fortare, särskilt efter det att Iran själva skaffat kärnvapen, vilket nog inte lär dröja.

Men hyser Arabförbundet någon oro för Irans, eller för den delen Pakistans kärnvapen? Naturligtvis inte.

Saken är klar: Sverige och EU bör avvisa Arabförbundets begäran, och inte ställa upp på antisionistiska spektakel.

(Jaha, tycker någon, men visst anföll väl Israel Egypten både 1956 och 1967? Vid båda tillfällena hade dock Egypten i ett angrepp på Israel dessförinnan militärt avspärrat Tiransundet, dvs. inloppet till Akabaviken och Eilat, från sjötransporter till Israel, och därmed inlett vad som brukar kallas ett sjöfartskrig – dvs. militärt våld eller hot om våld mot handelsfartyg. Vad Israel gjorde både år 1956 och 1967 var att bryta den egyptiska avspärrningen.)

Bloggen Israel i Sverige skriver på samma tema.

***

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

7 svar på ”Arabstaterna är rädda för Israels kärnvapen”
 1. Sapere, är det inte mera korrekt att skriva att det paranoida Israel är rädda för att Iran skall skaffa kärnvapen?

  Att Iran, i det här fallet skriver på NPT, innebär att de samarbetar med de multilaterala institutionerna, och därmed tillåter inspektioner. Detta är väl inget att förbanna sig över.

  De enda länder som inte skrivit på är Indien, Pakistan, Israel och Nordkorea. Israel verkar vara i gott sällskap.

  Sedan, så är ett av dina citat ovan rent inkorrekta: ”Israel har aldrig någonsin varit den förste att anfalla någon arabstat eller annan stat vare sig med kärnvapen eller med konventionella vapen”.

  Vad gäller historiska konflikter upp till 1973, går allt att läsa, för de som är intresserade i Zeeov Maoz bok, som är den mest utförliga dokumentationen av Israels försvarspolitik, som har utförts: http://www.amazon.com/Defending-Holy-Land-Critical-Analysis/dp/0472033417/ref=sr_1_1?ie=UTF8&s=books&qid=1272123211&sr=1-1

  Vad Maoz skriver stämmer föga överens med din propaganda.

  Utöver detta har Israel vid senare tillfällen attackerat länder som Sudan, Tunisien och Irak.
  Detta går att verifiera med en enkel Google sökning.

 2. Kalle jag tror inte att Israel är det största hotet mot fred, utan snarare Iran som skrivit på ickespridningsavtalet men ändå håller på med att skaffa kärnvapen i syfte att (hota med att) utplåna Israel. Hur rättvis är Israels utplåning?

 3. Så länge vissa stater kan stå utanför ickespridningsavtalet och faktiskt ha kärnvapen finns det ingen chans att det ska bli fred i den regionen.
  Ingen rättvisa, ingen fred.

 4. Det är just det att Iran faktiskt har skrivit på ickespridningsavtalet, men räknar antagligen den påskriften som intet värd då avtalet slutits företrädesvis med otrogna.

  Det är synnerligen stor risk att Pakistans kärnvapen snart är i muslimska extremisters händer, de också.

  Frågan är när Hamas o Hisbollah får tillgång till ”smutsiga bomber”, dessa förstör ju inte omgivningen så mkt bara människor o djur samt förgiftar växterna.

  Så naturligtvis skall Israel avväpnas. Men hur skall det gå till att TVINGA en suverän stat att skriva på något?

  Förövrigt är påskrifter under tvång inte giltiga enligt all västerländsk rätt!

Kommentarer är stängda.