Svensk Israel-Information förmedlar denna artikel ur Ma’ariv. Jag har hastigt översatt den från engelska:

Artikel av Ben-Dror Yemini, Ma’ariv, 16.8.09, s. 13.

Joe Stork, en högt uppsatt tjänsteman i Human Rights Watch, som anklagar IDF för att döda palestinier som visade vit flagg, är en fanatisk anhängare av att utplåna Israel. Han var en vän till Saddam, uteslöt förhandlingar och stödde massakern [på israeliska idrottsmän] i München [1972], som ”kraftigt stärkte palestiniernas moral”.

I torsdags [13 augusti 2009] var det många medier världen över som bevakade presskonferensen där en ledande tjänsteman i Human Rights Watch, Joe Stork, presenterade en rapport där Israel anklagas för att under operation Gjutet Bly ha dödat tolv palestinier på Gazaremsan som vinkade med vita flaggor. Stork, den person som identifieras med denna rapport, har en unik historia av hat mot Israel: Han stödde morden på israeliska idrottsmän i München, var en ivrig anhängare av Saddam Hussein och mycket mer.

Flera gånger tidigare har Stork krävt att Israel ska utplånas, och han är sedan lång tid en anhängare av palestinsk terrorism. Redan som student var Stork bland grundarna av en ny radikal vänstergrupp, vars bildande grundades i påståendet att andra vänstergrupper inte var tillräckligt kritiska mot Israel och mot USA:s stöd för Israel. Redan år 1976 deltog Stork i en konferens arrangerad av Saddam Hussein som firade första årsdagen av FN: s beslut om att jämställa sionism med rasism. Stork kom självfallet till konferensen som en framträdande förespråkare för palestinsk terrorism och som en motståndare till staten Israels existens. Han har också betecknat det palestinska våldet mot Israel som en ”revolutionär potential för de palestinska massorna” – ett språk som var typiskt för fanatiska marxister.

I artiklar som han skrivit under 1970-talet, sade Stork att han var emot själva existensen av Israel som en ”imperialistisk entitet” och i detta syfte, verkade han som rådgivare till arabiska regimer om hur den sionistiska regimen skulle elimineras. Han motsatte sig alla förhandlingar, eftersom detta innebar att man erkände dess existens: ”sionism kan besegras endast genom att bekämpa imperialismen”, skrev Stork, ”och inte genom överenskommelser med ’Kissingers’”.

Vid andra tillfällen uttryckte Stork ståndpunkten att den globala vänstern måste underordna sig PLO för att stärka sådana element som motsätter sig varje överenskommelse med Israel. Det verkar som han inte har ändrat sin uppfattning sedan dess. Han är fortfarande konceptuellt underordnad dem som har behållit sitt motstånd mot existensen av staten Israel. En gång stödde den radikala vänstern i världen PLO. Idag stöder en del av den globala vänstern Hamas.

Stork är naturligtvis inte ensam. De hatets fartyg som anländer från tid till annan, eller som försöker komma fram till Gazas stränder, är fulla av radikaler av hans sort. De vill inte identifiera sig med några ansträngningar till kompromiss eller fred. Tvärtom identifierar de sig med dem som fortsätter på den gamla vägen och som stöder avskaffandet av Israel. Och vad skulle hända om PLO beslutade att växla in på förhandlingsvägen? Stork har redan för flera år sedan rekommenderat den palestinska vänstern att splittras för att fortsätta motståndet. Hamas lydde. Man kan gissa var Stork har sitt hjärta.

Var står Stork i frågor om objektivitet och neutralitet? Han kritiserade professor Ibrahim Abu-Lughod, själv en figur inom PLO, eftersom han redigerat en antologi som, åtminstone till synes, försökte komma med en balanserad presentation. ”Akademisk neutralitet är vilseledande”, skrev Stork.

Och hur är det med faktisk korrekthet? Stork hävdade att Menachem Begin sagt att ”Palestinierna är tvåbenta djur.” I själva verket sade Begin att de som kommit för att döda barn är ”tvåbenta djur”. Skillnaden är naturligtvis enorm. Gång efter gång motiverar Stork sitt höga anseende i hat- och lögnindustrin riktad mot Israel.

Stork nådde en höjdpunkt i ett uttalande som publicerats av Middle East Research and Information Project, som handlade om att samla information om konflikten i Mellanöstern, och där Stork var en ledande figur. I detta uttalande ingick ett uttryckligt stöd för morden på de elva israeliska idrottsmännen i München-OS: ”München och liknande åtgärder kan inte skapa eller ersätta en massornas revolutionära rörelse”, sades det i uttalandet, ”Men vi måste förstå vad insatsen i München har uppnått … Den har gett ett viktigt moraliskt stöd bland palestinierna i lägren.” Om så är fallet, är mord och terrorism en fråga om moral.

Sådan är denne man. En radikal marxist vars ståndpunkter inte har förändrats under åren. Tvärtom. Objektivitet, neutralitet eller att hålla sig till fakta är inte Storks starka sida. Han utropar stolt att det inte finns något behov av neutralitet.

Är det möjligt att förhålla sig på ett seriöst sätt till en rapport mot Israel som den här mannen står bakom? Både Camera och professor Gerald Steinberg har avslöjat oroande uppgifter om ledarna för Human Rights Watch och om de två personer som förestår dess Mellanöstern-avdelning – Sarah Leah Whitson och Joe Stork – redan innan den senaste rapporten och utan anknytning till den. Som ett led i sin falska presentation av sig själv utfärdade organisationen artiga fördömanden av Hamas raketeld. Men det verkar som om sådan flagrant anti-Israelisk partiskhet lämnar utrymme för tvivel. En rapport om Israel producerad av Stork är ungefär lika objektiv som en rapport från Baruch Marzel om Hebron. [Baruch Marzel]

Israel uppmanas att lämna förklaringar i kölvattnet av rapporten från Human Rights Watch. Det är på tiden att Israel offentligt exponerar de ideologiska rötterna hos flera av denna organisations ledare och kräver att dessa Israel-hatare och anhängare av terrorism avskedas. Innan dess kan Israel med rätta inte ge någon seriös kommentar till kritik från ett sådant organ.

Källa: Ma’ariv.

Läs mer här: Israel i Sverige; Aletheia.

Länkar till tidigare svensk media-rapportering – någon ny är väl inte att förvänta, i alla fall inte i anledning av Joe Storks antecedentia: Ekot, DN, SvD.

***

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

20 svar på ”Fanatisk anti-israel skrev den israelkritiska HRW-rapporten”
 1. Kenneth Roth heter han som är Verkställande Direktör på Human Rights Watch. Läser man Roths biografi, ser man att anledningen att han blev engagerad i frågor vad gäller mänskliga rättigheter, var Förintelsen. Hans pappa tvingades fly Nazi Tyskland.

  Detta verkar dock inte ha hindrat israeliska propaganda instrument som NGO Monitor, att anklaga Roth för att vara anti-Israel.
  http://en.wikipedia.org/wiki/Kenneth_Roth

  Att Roth skulle anställa en person med så liten trovärdighet som här påstås, är inte det minsta sannolikt.

  Vad som däremot är korrekt, är att det dag är omöjligt att försöka mörka Israels katastrofala neofascistiska brott mot mänskliga rättigheter. Detta som skrivs här är bara en manöver i ren desperation.

 2. KINNA 18 augusti 2009

  All of You Know How to solve all the problems In PALESTINE, and we all know whwen this will happen.
  God bless IRAN!

 3. Björn, jag skriver väl själv inte så mycket just i detta inlägg; jag förmedlar en artikel ur Ma’ariv, som en ”motbild” till HRW-rapporten.

  Det kan naturligtvis inte uteslutas att IDF beskjutit personer med vit flagg. Det kan inte heller uteslutas att dessa människor antingen tvingats fram av Hamas, eller att de är terrorister själva som försöker lura IDF. Jag utesluter ingenting. Det är klart att om HRW-rapportens författare har en politisk agenda som syftar till att angripa Israel, så är väl detta en omständighet som ger anledning till eftertanke när det gäller rapportens sanningshalt, trovärdighet och opartiskhet.

 4. Du skriver mycket om rapportförfattaren, men du skriver ingenting om sanningshalten i rapporten utan förutsätter att den är låg på grund av författarens tidigare ställningstaganden. Finns det skäl att misstänka att attackerna på människor med vit flagg inte har ägt rum?

 5. Det tog lika lång tid (om inte längre) i Firefox, även om pop-up:en stoppades (istället öppnas ett gult fönster under adressraden, där man kan välja att se spamet om man vill).

  Hur som helst så borde spam tas bort tycker jag. Det skulle också göra att IE-användare inte tappade sugen, samt göra surfningen snabbare för alla.

 6. Mats,

  Jag föreslår att du laddar ner Firefox och testar, det blir bätte då det är jag övertygad om även om du inte använder Linux, jag använde Firefox på Windows tidigare och slapp även då mycket av de popupper jag fik genom explorer, det var stor skillnad om än inte lika bra som nu med Linux.

 7. Mats, kan du inte pröva med Firefox – som jag har och det funkar jättebra på Mac – och tala om hur det funkar på PC – jag menar Explorer är väl ganska ”ute” ändå, vanlig men ”ute” skulle jag säga. – ”No offence intended”.

 8. Eftersom Internet Explorer är en av de vanligaste browsarna så borde det tillförsäkras att spam och pop-ups försvinner, och det går nästan bara att göra genom att ta bort reklamsponsrade applikationer som omröstningar m.m.

  Trots snabb uppkoppling måste datorn ”tänka” i 30 sekunder innan sidan syns, och därefter tar det ca. 30 sekunder till innan man kan scrolla. Samtidigt dyker det upp pop ups.

  Detsamma hände om man lämnar en kommentar, eftersom det betyder att sidan laddas igen.

 9. Bra artikel har inga synpunkter på den.

  Betr spam o popup mm så fungerar Kubuntu tillsammans med Firefox otroligt bra jag har nästan aldrig några besvär i några sammanhang. Efter vad jag hört av andra o sett på min netbook så fungerar andra Linuxvarianter tillsammans med Firefox lika bra.

  Firefox fungerar inte lika bra som popuphämmare tillsammans med Windows.

 10. Mats, tråkigt att du har dessa problem. Om fler har samma problem – hör av er!

  Själv ser jag ingenting sådant alls – Men jag har ju Mac …

  Tar gärna emot tips på hur detta problem ska kunna lösas för icke Mac-anhängare

 11. Bra och viktigt inlägg!
  Tyvärr har jag tvingats begränsa mina besök till din blogg pga alla de spam- och reklam-pop ups som dyker upp på din blogg, troligen beroende på alla applikationer du har (omröstningar, flöden m.m.). Nu senast om ”sms-lån”. Detta trots att jag har en ny dator med pop up-blockerare.

  Det tar totalt ca 30 sekunder innan din bloggsida visas på normalt sätt, och surfningen blir långsam, i alla fall i Internet Explorer.

  Om du inte vill tappa besökare så rekommenderar jag att du ser till att spam- och reklam-pop-uperna upphör.

Kommentarer är stängda.