Jag läser i ETC om en ”festival” i Stockholm i morgon lördag där Pierre Schori ska tala. Festivalen syftar till att stödja Ship to Gaza, ett initiativ som går ut på ”att samla in pengar till ett fartyg med byggmaterial och mediciner som nästa vår ska kunna sändas över till det svårt krigshärjade palestinska området” – Gaza alltså. Om Ship to Gaza har jag delvis bloggat här.

Om detta initiativ uttalar sig Schori redan nu: ”Det visar att vi ser förtryck och ockupation och att vi reagerar”. Genom att ”spärra av” Gaza håller Israel ”ett helt folk fängslat”, menar han.

Det är ju inte sannolikt att israeliska flottan skulle släppa igenom något fartyg till Gaza, så det här ”initiativet” kan som mest betraktas som ett ytterligare försök att demonisera Israel. Israel släpper i stället landvägen igenom en mängd förnödenheter till Gaza, ett område som för övrigt styrs av en rörelse – Hamas – som ligger i krig med Israel och har som enda syfte att utplåna Israel. Hyggligt, förresten, av Israel att skicka förnödenheter till fiendestatens befolkning under pågående krig. Sådant har man väl aldrig hört talas om att någon krigförande stat gjort tidigare?

Och nu vill alltså Ship to Gaza och Pierre Schori lämna ytterligare stöd till Israels fiende genom att konfrontera Israel. Bättre vore väl att skicka stödet till Gaza via Israel. Det vore en snabbare och säkrare väg. Men som sagt: Syftet är inte att stödja Gaza-borna i och för sig; syftet är att demonisera Israel. Då krävs konfrontation, inte samarbete.

ETC har illustrerat sin artikel med en bild på ett fullastat containerfartyg:

Not Ship to Gaza

Men i verkligheten har lasten vid ett tidigare liknande tillfälle sett ut så här:

Ship to Gaza

Bloggen Fred i Mellanöstern, som jag hämtat den nedre bilden från, och som kommenterar tidigare försändelser sjövägen, konkluderar: ”det framgår med all önskvärd tydlighet att seglatserna enbart syftar till en sak – medieuppmärksamhet, inte humanitärt bistånd.”

Ren propaganda alltså. Allt i syfte att angripa Israel.

Här framgår att även den intellektuelle giganten Mattias Gardell ska medverka i morgon, och Dror Feiler så klart. Dessutom ”Mellanöstern-korrespondenten Lotta Schüllerqvist (känd från DN), författarna Jonas Hassen Khemiri och Henning Mankell”.

***

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Ett svar på ”Ship to Gaza: Festival på kollisionskurs”
  1. […] Hur smart är det då att skicka fartyg till Gaza? Det har skett tidigare, och mot bakgrund av lastens innehåll, närmast ingenting, framstår syftet snarare vara att konfrontera Israel än att hjälpa Gaza. Detta har jag bloggat om tidigare. […]

Kommentarer är stängda.