Det börjar bli allt mer uppenbart, till och med för mig, att ingen palestinsk rörelse av betydelse egentligen erkänner att Israel har rätt att existera. Senast igår upprepade Fatah denna ståndpunkt, läs här.

Och i Herald Tribune/NYTimes läser jag att Hamas nu visserligen för stunden har ändrat taktik, från beskjutning av Israel till ”public relations”. Men man ska inte tro Hamas syfte förändrats för den skulle. Syftet är fortfarande att utplåna Israel. Som jag skrev här, och som du kan läsa i IHT/NYT-artikeln så var inte Kassam-beskjutningen särskilt effektiv. Dags då att ändra taktik.

Även om taktikerna förändras så är målet alltså ändå alltid ett och samma: Israels utplåning.

Men eftersom Israel har rätt att existera, som demokratisk stat, som judisk stat, som stat i sig – precis som en palestinsk stat skulle ha rätt att göra det om någon bara vore tillräckligt intresserad av att skapa en – så kan det knappast vara rimligt att stödja dem som önskar utplåna Israel.

Denna önskan är av allt att döma så utbredd i ”Palestina”, dvs. ”Västbanken” och Gaza, att varje stöd till något som helst projekt i dessa områden antingen direkt eller indirekt bidrar till att underlätta kampen mot Israel och för Israels utplåning.

Det är därför jag kritiserade att en palestinsk organisation fick motta Alma-priset till Astrid Lindgrens minne, läs här.

Detta är förvisso bara en droppe i havet, och i det stora perspektivet ganska betydelselöst. Men många droppar små blir en liten bäck, och det sägs ju att det är bättre att stämma i bäcken än i ån.

Mera betydelsefullt är det jag läser här, dvs. att palestinierna under åren 2008-2010 har blivit lovade 7,7 miljarder amerikanska dollar i bistånd. Det blir väl ungefär 70 miljarder svenska kronor. Sverige utpekas som en stor bidragsgivare, tillsammans med bl. a. USA och EU.

Mera betydelsefullt är, att USAID har bidragit med mer än 2,2 miljarder dollar sedan år 1993.

Mest betydelsefullt är dock kanske att USA bidrar med 1,3 miljarder dollar för att bygga upp en palestinsk armé, detta enligt vad som framgår här.

Om man går vidare därifrån via en av länkarna hittar man en analys skriven i juni 2007 av den eminenta Caroline Glick:

Today Bush and Olmert will announce their full support for Fatah chief and Palestinian Authority chairman Mahmoud Abbas’s new government. The US will intensify General Keith Dayton’s training and arming of Fatah forces. Israel will give Fatah $700 million. The Europeans and the rest of the international community will give the ”moderate, secular” terror group still more money and guns and love. The US will likely also demand that Olmert order the IDF to give Fatah terrorists free reign in Judea and Samaria.

Vid den tiden gav alltså Israel självt stora pengar till en organisation som syftar till att utplåna just Israel! Var Olmert drabbad av någon slags dödsdrift?

Denne general Dayton sysslar tydligen med att träna och beväpna Fatah-styrkor, dvs. styrkor som tillhör en rörelse som med våld vill utplåna Israel, läs här.

Enligt en annan av länkarna, fortsätter denna uppbyggnad och beväpning av palestinska styrkor, nu med stöd av Obama.

Risken är då uppenbar, att dessa styrkor vänder sina vapen mot Israel, så som palestinier och araber gjort så många gånger förut.

När USA beväpnade talibanerna i Afghanistan så gjorde man det för att driva ut Sovjetunionen ur landet. Det lyckades man verkligen med, men sedan vändes vapnen mot USA själva.

Att beväpna Fatah kanske kan dämpa Hamas-inflytandet, men vad spelar det egentligen för roll. Båda organisationerna vill ju utplåna Israel. Det är sannolikt mot Israel som vapnen slutligen kommer att vändas, precis som alltid hittills.

Det är kanske i förtröstan på detta, som den palestinska polisen gör sina hitlerhälsningar:

Hitlerhälsning från den palestinska polisen
Läs mera här
.

Frågan blir då: Vem bör vi stödja? Dem som bidrar till strävan att utplåna Israel, eller dem som tvärtom vill att Israel ska bestå? Problemet för oss som anser att Israel har rätt att existera är att det för närvarande är svårt att hitta några betydande aktörer som entydigt i såväl ord som handling verkar för just Israels fortsatta existens.

Tillägg något senare: Jag hann knappt trycka på publiceringsknappen, förrän jag hittade detta inlägg från i juni av Caroline Glick igen. Hon citerar general Dayton som uppges ha sagt följande:

If Israel does not surrender Judea and Samaria within two years, the Palestinian forces he and his fellow American officers are now training at a cost of more than $300 million could begin killing Israelis.

OK, så varför tränar han dem då? För att de faktiskt ska döda israeler?

***

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , ,