Svenska Dagbladet skriver i dagens ledare att Jordanien börjat återkalla palestiniers jordanska medborgarskap, enligt inrikesministern därför att ”vi vill understryka varje persons sanna identitet och nationalitet”.

Med tanke på att bortåt 70 procent av jordanierna är palestinier, så lär det inte bli många medborgare kvar i landet när man är klara.

Kanske borde Israel – och varför inte Sverige – göra samma sak? Och varför stanna vid palestinier? Visst är det viktigare att understryka identitet och nationalitet framför att vara medborgare i ett annat land. Eller har jag fel? I så fall har den jordanske inrikesministern också fel. Som SvD skriver: ”Så agerar ingen civiliserad stat”.

SvD skriver vidare att detta bara är ett led i att sätta press på Israel. Visst är det så. Palestinierna ska ses som flyktingar från Israel, ingenting annat. Då kan de givetvis inte vara medborgare i något annat land.

Det är alltså viktigare att hålla uppe pressen på Israel genom att låta de palestinska flyktingarna från Israel och deras ättlingar lida i evig tid, att beröva dem medborgarskap och förvägra dem integration i de stater dit de kommit än att verkligen hjälpa dem. För den hjälpen består inte i att hålla dem i fåfängt hopp om att en gång återvända dit där deras förfäder en gång bodde i syfte att utplåna just det landet: Israel.

Det kommer aldrig att ske.

***

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,