Läs först här om det palestinska Tamer-institutet som ur Kronprinsessans hand fått motta Alma-priset till Astrid Lindgrens minne.

Detta institut sysslar med utgivning av barnböcker i Gaza, av allt att döma utan politiska förtecken. Då kunde allt vara gott och väl, kanske.

Men ju mer jag tänker på saken, desto mera skeptisk blir jag. Är det rimligt att stödja någon organisation som verkar i ett land (t. ex. Gaza) vars regering (t. ex. Hamas) har som enda uttalade syfte att genom angreppskrig utplåna ett annat land (t. ex. Israel)? Sådant stöd frigör väl endast resurser för regeringen att använda till angrepps- och utplåningskriget?

Jag läser t. ex. här att Hamas omvandlar donerade ambulanser till militärfordon, och här och här om det svenska stödet i övrigt till ”Palestina”, som Sverige då försöker rikta till den Palestinska Myndigheten och inte till Hamas.

Men ”presidenten” i ”Palestina” Mahmoud Abbas, är tillika ledare för al-Fatah, som – också vill utplåna Israel!

Så det verkar kvitta vem som stöds, för stödet kommer ändå att, i vart fall indirekt, användas för kampen mot Israels själva existens.

Den kampen borde väl knappast Kronprinsessan Victoria stödja?

Bloggen Israel i Sverige skriver så här om ”bidragstrycket” på ”Palestina”.

***

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

2 svar på ”Kronprinsessan och antisionismen, del 2”
 1. Jag håller med Dag om att kronprinsessan måste börja tänka självständigt, och längre än näsan räcker, i sådana här ärenden. Just detta med vad konsekvenserna blir, om man tänker hela kedjan. I detta fall: Varför har inte PA råd att tillhanda hålla detta nödvändiga material, till sina barn o ungdomar med alla miljarder de får i understöd från oss?

  Men det finns också ett problem med kungahusets relationer med Israel, med anledning av mordet på Folke Bernadotte, det har ju kungen själv erkänt vid något tillfälle.

  Detta kan påverka såväl kronprinsessan som övriga medlemmar av kungafamiljen i deras syn på varför palestinierna har det svårt.

 2. Slutsatsen ”… stödet kommer ändå att, i vart fall indirekt, användas för kampen mot Israels själva existens” går nog inte att ifrågasätta.

  Därför kvarstår följande fråga till den blivande drottningen: ”Den kampen borde väl knappast Kronprinsessan Victoria stödja?”

  Bästa Kronprinsessan Victoria!
  Inför kommande events måste du också våga ta ställning emot sådana beslutsunderlag rådgivarna i frågor som bör handläggas vid sidan av det politiskt korrekta.
  /Dag Selander MXp

Kommentarer är stängda.