Den 2 juni, som är nu på tisdag, skall Kronprinsessan Victoria enligt uppgift här utdela Almapriset till Astrid Lindgrens minne. Det är det palestinska Tamerinstitutet som är pristagare.

Något som oundvikligen kommer att förmörka denna tillställning är att den uttalade antisionisten Ulla Lundqvist varit en av medlemmarna i juryn som beslutat om pristagare. Bland annat säger hon att Israel är en förtryckarstat och att upprättandet av Israel var ett misstag som gjort hela området till en varböld. Läs här.

Genom att Kronprinsessan delar ut detta pris riskerar man, att omvärlden kan komma att tro att Konungariket Sverige sanktionerar och legitimerar uttalanden av detta slag, ja till och med att detta är en del av Sveriges utrikespolitik. Men så är det väl inte? Varför då ta risken?

Tillägg 2009-06-01: SvD skriver så här inför prisutdelningen, och GP så här.

Det är Statens Kulturråd som administrerar Alma-priset. Därmed understryks ytterligare svenska statens roll i sammanhanget.

På Alma-prisets hemsida framgår, att Sveriges Television/Kunskapskanalen i kväll kl 22.00 visar två program om ”barnlitteratur i Palestina i allmänhet och Tamerinstitutet i synnerhet”.

Kanske ska vi nu äntligen i svensk TV få se och höra om den omfattande antisemitiska propaganda som riktas till barn och ungdom i skolböcker i ”Palestina”, något som jag för en tid sedan skrivit om här. Sveriges Television har ju en skyldighet att sköta en allsidig och opartisk rapportering, vilket framgår här. I kväll har du alltså möjlighet att se hur de lyckas.

Tillägg 2009-06-02: Jag har idag från säker källa fått uppgift om, att Tamer-institutet inte kan misstänkas för antisionistiska eller antisemitiska aktiviteter. Därmed är institutet bara att gratulera! Men Ulla Lundqvist borde nog ställa sin plats i prisjuryn till förfogande.

***

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

2 svar på ”Kronprinsessan och antisionismen”
  1. I Gaza sa finns det ett flertal skolor som aven har utbildning av barnsoldater. Vi far bara hoppas att Almapriset o Tamerinstitutet inte ar inblande i denna verksamhet.

Kommentarer är stängda.