I dagarna når oss nyheterna dels att Mattias Gardell fått Leninpriset, dels att den palestinska organisationen Tamerinstitutet fått Almapriset till Astrid Lindgrens minne.

Det är kommunisten Jan Myrdal som delat ut vad han kallar Leninpriset till terroristkramaren Gardell, vilken ju hyser den häpnadsväckande uppfattningen, att den islamonazistiska terrororganisationen Hamas, vars enda mål är att utplåna Israel genom angreppskrig, är ”folkhemsislamister”. Kanske har Myrdal förhoppningen att Gardell skall skall bidra till en omvandling av Israel i enlighet med Pol Pots och Hamas’ principer.

Tamerinstitutet är enligt Svenska Dagbladet en läsfrämjande organisation. Låt oss bara hoppas att det inte främjar läsning av sådana böcker som anges här, dvs. skolböcker med direkt antisemitiskt innehåll. Men säker kan man kanske inte vara. För i prisjuryn finner vi en Ulla Lundqvist. Här återges följande välavvägda uttalande av henne rörande Israel:

Palestina är det land som sedan över 40 år är ockuperat och grymt plågat av förtryckarstaten Israel i ohelig allians med USA vars mäktiga judiska lobby hindrar att det blir slut på denna våldtäkt. ATT RESTEN AV VÄRLDEN NÄRA NOG STILLATIGANDE SER PÅ ÄR EN SKAMFLÄCK FÖR VÅR TID SOM KOMMANDE GENERATIONER – OM MÄNSKLIGHETEN BLIR MER MÄNSKLIG – skall se på med samma rysning som vi nu ser på nazisternas förbrytelser mot 11 miljoner människor. Att staten Israel upprättades var ett av historiens största misstag, men nu finns staten där och hela området är en varböld som ständigt spricker.
Att israelerna – en liten minoritet av dem – har förfäder som brutalt utrotades legitimerar inte deras handlingssätt mot det oskyldiga folk som exproprierades 1948 och som lider sedan dess.Jag har arbetat i Palestina i fem år och sett sådant som folk inte tror på när det berättas. Men vidarebefordra gärna dessa ord till andra som inte vet vad Palestina är.
Ulla Lundqvist
FD, förf. och kritiker

Detta uttalande måste nog också anses närapå antisemitiskt och i vart fall uppenbart antisionistiskt. Gardell tillhör samma antisionistiska gäng.

Vem skall få nästa pris, och vem ska ingå i den juryn. Att det antingen skall gå till en antisionist eller innehålla antisionister i juryn tycks vara regel snarare än undantag.

Som Pippi skulle ha kommenterat: ”Ingen ordning på allting.”

Tillägg 2009-04-05: Här skriver en farbror som själv genomlidit vad Lenin ställde till med, att Gardell borde lämna tillbaka sitt pris. Det kan han ha rätt i, men vad bör Myrdal göra? Kanske till slut inse att hans sätt att tänka är lika omänskligt som Lenins år 1917 och Pol Pots på 1970-talet. Fast det är nog att begära för mycket.

Tillägg 1009-04-08: Nu har Gardell fått Pol Pot-priset också. Intet annat var att vänta. Läs även här.

***

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , ,

3 svar på ”Antisionism, Lenin och Pippi Långstrump”
  1. Astrid måste rotera i sin grav. Det finns tydligen många olika sätt att utnyttja döda svenskar till allt möjligt skit. Allmänna arvsfonden är ett annat exempel.

  2. Grattis Tamer institutet, Gaza till Astrid Lindgrens pris och även grattis till Diakonia som är Tamer institutets samarbetsparter.
    Vem skall ge Palestinas barn hopp om vi sviker?

Kommentarer är stängda.