I dagens Svenska Dagbladet skriver Magnus Ranstorp och Josefine Dos Santos om situationen i Malmö, närmare bestämt Rosengård. Läs här.

Där finns vad man kallar för en ”ökad radikalisering”. Ultraradikala islamistiska grupper med hemvist i någon av källarmoskéerna ”predikar isolering och agerar åsiktskontrollanter samt upprätthåller en stark hotkultur, där främst kvinnor trakasseras psykiskt och fysiskt”. Patriarkala maktstrukturer cementeras och ”nyinflyttade familjer … uppger att de levde friare i hemlandet än i Rosengård”. Man ”motsätter sig … demokratiska styrelseformer” och i predikningarna förekommer ”ett uttalat hat både mot Sverige och västvärlden”.

Från Malmö inflyter också nyheten att ett demonstration till stöd för Israel, med tillstånd att demonstrera, måste upplösas och deltagarna slussas bort sedan den angripits av motdemonstranter utan tillstånd, men som fick stanna kvar?

Här är en film:

Och här finns en ögonvittnesskildring:

Söndagen den 25 januari har den svenska demokratin hastigt avlidit på Stortorget i Malmö och lämnat oss i outsäglig sorg, saknad och förtvivlan. Det är grymt och beklagligt att en så kär vän ryckts ifrån oss plötsligt och oväntat med hjälp av Malmös polis, som med stor beslutsamhet, utan förbehåll, försvarade den grundlagskyddade allmänna sammankomsträtten till fördel för motdemonstranter.

Vi kom från hela Öresundsområdet för att demonstrera för Fred i Mellanöstern. Förvisso syndade vi. Vi hade den dåliga smaken att ha en banderoll med den bannlysta i Malmö, om inte i hela Sverige, texten: ”Israels rätt att existera”. Trots det införskaffade tillståndet blev vi förvägrade att slutföra vår demonstration. Polisens skrik att utrymma platsen hördes i våra öron som ”Juden raus!”. Motdemonstranterna skrek på arabiska ”död åt Judar” och har både spottat mot oss och gjort gester för halshuggning, utöver det att de kapade mikrofonkabel, kastade ägg (ett träffade min man), tomater, stenar, flaskor och fyrverkeri. Dialogpoliser reagerade inte troligen pga. bristande språkkunskaper och selektiv synförmåga. Vi blev lotsade i all hast mot ”säkra” små passager. Polisen utropade ”fort, fort!”. Omedvetet kom fram associationen till rop ”Schnell, Schnell!”. En äldre dam grät, en äldre man med käpp kunde inte hämta andan. Trots att vi var i ett totalt chocktillstånd, tog vi hand om våra gamla och flydde för livet.

I gränder, genom vilka vi försökte nå fram till våra färdmedel, träffade vi väntande på oss antagonister. En grupp skrek ”Jävla Judar”! Heil Hitler!” En annan kastade en flaska på förbipasserande och polisens reaktion var begränsad till en menande blick mot gärningsmännen. Vid ett gathörn skrek en kvinna mot en oskyldig till brottet förbipasserande svensk familj ”Vi skall inte dela vårt land med er!”. Ja, tänkte jag, de skall inte dela med oss vårt eget land – Sverige…

Finns det något samband mellan situationen i Rosengård och den på Stortorget? En gemensam nämnare tycks i vart fall kunna skönjas. Den heter Hat.

Det är tråkigt att vissa människor finner tillfredsställelse i livet av att hata andra människor, när man i stället borde älska varandra. Hamas hatar judar. Palestinier i Sverige vill inte titta på svenska judar (vilket framgår här). I källarmoskéerna i Malmö hatar man Sverige. När svenska judar vill demonstrera för Israel jagas de bort.

Inget gott kommer av det. Det är synd om palestinierna. Det är också synd om judarna och Israel. Men att utifrån det gå över till att hata varandra är alltid ett allt för långt steg. Och vad har Sverige och västerlandet gjort för ont mot dem i Rosengård som hatar?

Kanske är kontentan av allt detta vad Strindberg en gång skrev: ”Det är synd om människorna”, oavsett vilka vi är. Det borde kanske då vara möjligt för oss alla att i ödmjukhet acceptera detta vårt gemensamma öde och samverka för att tillsammans göra något för att förbättra vår situation. För vår situation förbättras inte genom att vi bekämpar varandra, eller utpekar varandra som fiender, eller hatar varandra. Nej, vi gör det genom medmänsklig kärlek och fördragsamhet.

Det gäller i Palestina och Israel, i Malmö och Sverige, ja överallt.

Tillägg 2009-02-03: Rosengårds-rapporten har inte oväntat kritiserats bl. a. utifrån att den underblåser ”islamofobi”. Denna kritik bemöts på Newsmill, där det också finns en länk varifrån rapporten kan laddas ned.

Man kan notera att den Leif Stenberg som kritiserat rapporten är docent på ”Doktor Hjärpes institution”. Jan Hjärpe kan du bl. a. läsa om här och här.

***

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , ,

20 svar på ”Hatet i Malmö och världen”
 1. [Denne kommentators kommentar på denna blogg den 14 januari 2009: ”Nej jag anser inte att Israel har rätt att existera.” /Sapere Aude]

  Noe:
  Vadå menar du att det är fel att angripa så att mänskliga sköldar träffas?

  NHL:
  Man kan bekräfta att det inte alls var som du påstod ja. Vidare var knappast demonstranterna mot karrikatyrerna särskilt gudaktiga. Kolla på demonstrationen från pakistan där imamer försöker lugna folkmassan och bara kastas åt sidan. Det handlade nog inte så mycket om religion.

  Vad är problemet med liknelsen?

 2. Den anti-israeliska sidans kännetecken:
  -Mest hat i debatt, slagord, artiklar
  -Demonstrationer med nazi-symboler/hakkors.
  -Större utbredd vägran till samexistens. (Israel ska utplånas)
  -Lägsta toleransnivån för oliktänkande
  -Största mängd våldsaktivister

  Detta är också symptomen.

  Den onda spiralen av att vrida på verkligheten så att man inte märker av sin blindhet är sjukdomen.

  PV:
  Att polisen skulle behöva skjuta tårgas mot karikatyrdemonstranter är såklart inte bra. Det tyder på att demonstrationen troligtvis urartade. Men varför ska man invända mot att polisen behövde göra något åt detta när man faktiskt kan bekräfta hur fanatiska reaktionerna har blivit mot kritik av islamismen med brända ambassader osv.

  Att jämföra äggkastande konflikter i demonstrationer med raketattacker och krig i mellanösternkonflikten är att göra det enkelt för sig. Dessa liknelser tillför inget förutom som bölder i den nämnda sjukdomen.

 3. Ja enfalden och hatet låter sig här komma till tals.

  p_v var inte tillstädes och kan alltså inte åberopa händelserna, eller så var han det.

  I vart fall så har han i bästa fall en förvirrad fantasivärld eller halucinationer grundade på antingen sjukdom eller missbruk.

  Han har dock rätt att kast skedde från fredsdemonstrationen mot den skränande flocken men det var oroliga blickar som kastades av äldre människor. Jag tror dock inte att flocken tog åt sig. däremot kastades ägg flaskor och stenar mot fredsdemonstranterna.

  Nämnas kan att flocken till stor del utgjordes av vandalerna på Rosengård.

 4. [Denne kommentators kommentar på denna blogg den 14 januari 2009: ”Nej jag anser inte att Israel har rätt att existera.” /Sapere Aude]

  lubbe:
  Var du full när du skrev det inlägget? Vad är argumenten och för vad?

  Jonny:
  Har du några argument då?

 5. P Vulgus tillhör förmodligen den palestinamobb som inte kan använda annat än slagord eller slagträ. Jo förresten, floskler också.

  Vanligt folk i Sverige lägger märke till vilka det är som gång efter annan startar våld i egna demonstrationer eller startar våld i ”motdemonstrationer”.

 6. F’låt PV. Dina falsifikat och lögner har självklart ett högt underhållningsvärde. Det vill jag inte förminska. Så mitt inlägg var inte påhopp på dig. Men du får inte överdriva. Att köra med bultominne* har sina risker. Det är kort steg mellan humor och enfald.

  *Bultominne är resultat av mina vetenskapliga undersökningar på en välkänd bloggare. Det är minne så kort att till och med guldfiskar inte hänger med.

  Eller gäller det bara när de mänskliga sköldarna är araber?

  Nej, absolut inte, ingen rasism. Men ingenting slår erfarenhet och traditioner.

 7. [Denne kommentators kommentar på denna blogg den 14 januari 2009: ”Nej jag anser inte att Israel har rätt att existera.” /Sapere Aude]

  Palena:
  Alla demonstrationer är lagliga.

  Lubbe:
  Varför hade de inga problem med att polisen sköt tårgas och gummikulor på de som demonstrerade mot karrikatyrerna då?

  Vad var den andra tongången?
  Förövrigt räcker det väl med att en person i Israeldemon kastar något mot den andra för att motivera att man sprängde den personen tillsammans med alla runt honom, han använde ju dem som mänskliga sköldar.
  Eller gäller det bara när de mänskliga sköldarna är araber?

 8. Först och främst. Man ska inte kalla upplopp för demonstration. Islamonazister och deras kommunistiska henchmen har visat hur ska Sverige se ut om så där 5-10 år. Ett samhälle där mobben ska bestämma vad som är halal och haram. Hade folk skjutit fyrverkeriraketer mot ett muhammedanskt tåg som krävde dödsstraff för en karikatyrtecknare, hade det varit upplopp från Syrien till Pakistan och flera religiösa pucko fick sätta livet till. Och svensk PK-nomenklatur skulle göra en knut på sig själva när de skulle be fanatiker om ursäkt. Men nu ingen Sahlin, ingen Stjernqvist, ingen Ahlin, det är tyst, oroväckande tyst. Först säljer de ut judar sedan….

  Nu till sign. P_V. Här anklagar han Israelvänlig demonstration för våldsamhet. Hos Ingerö var det andra toner:
  Historiska vibbar.
  Precis så gjorde nazisterna i Tyskland. De var välklädda, ordningssamma och lugna, men provocerade till bråk.
  Vi kan lägga en till känd teknik till Goebbels-lögnerna.

  Lögner och demonisering av judar och deras vänner har alltid ingått i antisemiternas arsenal. Tack Lennart att du INTE raderar hans inlägg.

 9. [Denne kommentators kommentar på denna blogg den 14 januari 2009: ”Nej jag anser inte att Israel har rätt att existera.” /Sapere Aude]

  Pibb:
  De försvarade sig mot de militanta Israel-demonstranterna som använde resten av Israel-demonstrationen som mänskliga sköldar.

  Hur många var det då? 1 400?
  350 ska ha varit hamasmän enligt uppgifter som Israel inte förnekar, mestadels poliser.

 10. ”Palestinademonstrationens självförsvarsåtgärder”

  Är du dum eller? Vad försvarade sig de som demonstrerade mot fredsdemonstration mot? Ska man försvara sig mot sång och tal med att kasta frukter, stenar och ägg, skjuta raketer, ropa ”död åt judar” och ”Heil Hitler” på dem som vill ha fred? Man är definitivt inte för fred när man själv inte kan förhålla sig till sina medmänniskor på ett fredligt sätt.

  Förövrigt dödades inte 1300 personer i Gaza heller. Och de som dödades var till största delen terrorister och oskyldiga som terroristerna gömt sig bakom. Terrorister som ser det som sitt enda mål i livet att skjuta dödliga raketer mot bostadsområden med många familjer.

 11. [Denne kommentators kommentar på denna blogg den 14 januari 2009: ”Nej jag anser inte att Israel har rätt att existera.” /Sapere Aude]

  Pibb:
  Palestinademonstrationens självförsvarsåtgärder dödade inte 1300 personer heller.

  Re´em:
  Var du i Gaza?

  Pelena:
  Så om jag går till alla Israel-demonstrationer jag kan och ställer mig i dem och kastar ägg från demonstrationen så tycker du att polisen ska stoppa demonstrationen?

 12. Varför inte också ställa frågan om Palestina har rätt att existera? Varför inte ställa den frågan också till israel?

 13. ”allmän sammankomst som är grundlagsskyddad??”

  Vad är detta för nonsens?

  Så det är tillåtet att samlas i stora grupper och skräna och kasta saker på folk?

 14. Lennart, bry dig inte om att svara på profanum_vulgus kommentarer. Inte nu, och inte i framtiden heller. Det redan finns andra som gör det.

  Jaha profanum_vulgus, var du där eller?

 15. prof, dålig parallell. Är det i din mening samma sak att demonstrera för Israel och fred som att skjuta raketer och skicka självmordsbombare mot en demokratisk stat i syfte att döda så många som möjligt? Sickness…

 16. [Denne kommentators kommentar på denna blogg den 14 januari 2009: ”Nej jag anser inte att Israel har rätt att existera.” /Sapere Aude]

  Om inte de våldsamma Israel-demonstranterna hade gömt sig bland lugna demonstranter och använt dem som levande sköldar så hade motdemonstranternas kastade prylar inte träffat några lugna demonstranter.

Kommentarer är stängda.