Programledaren för melodifestivalen i år och ”aktuell” för samma uppdrag även nästa år är ”palestiniern” Gina Dirawi. Nu har hon hamnat ”i blåsväder” igen. Denna gången för att hon på sin blogg (eller i vart fall på Twitter) rekommenderat den klockrene nazisten Lasse Wilhelmsons bok Är världen upp och ner som ”kvällsläsning”. Expos Jonathan Lehman säger att boken är antisemitisk.

Gina och hennes huvudmän inom melodifestivalsköret, nämligen Sveriges Television, försöker i huvudsak rättfärdiga sig – och henne – med att hon är ”naiv och ovetande” samt att hon nu har ”tagit bort inlägget för att undvika missförstånd”.

Hursomhelst såg det i alla fall ut så här på Twitter för inte så värst länge sedan:

Nåja, men detta är inte första gången som det uppstått ”missförstånd” kring vad Gina Dirawi egentligen står för.

SvD skriver (i länken ovan):

Redan i maj 2010 skrev Gina Dirawi på sin blogg att ”Israel tar efter Hitler”. Hon fortsatte: ”Den israeliska regeringen gör samma sak som Hitler gjorde mot deras folk fast med andra medel.” Då gick Thomas Hall, projektledare för Melodifestivalen, ut med att ”det är en olycklig rubrik och hon står inte längre för den.”

Jag bloggade då under rubriken ”Är Gina Dirawi antisemit?” med uppföljning här.

Slutklämmen i min andra länk lyder: ” … misstanken kvarstår alltjämt att fröken Gina är antisemit och att detta är helt OK för Sveriges Television”.

Jag skulle säga att denna misstanke i och med hennes rekommendation av den Wilhelmsonska antisemitiska boken numera stärkts.

Och hon åtnjuter ju till synes ännu fullt förtroende bland Sveriges Televisions ledarskikt. Helt OK alltså …

Detta påminner mig om Nationalteaterns visa Doin’ the omoralisk schlagerfestival från 1970-talet. Den gången var det den spanska fascismen som Nationalteatern klagade på.

Du kan härnedan lyssa till sångtexten och förslagsvis ersätta ordet fascism med, ja exempelvis, nazism, islamism, islamonazism, antisemitism eller antisionism.

Då fungerar denna visa ännu idag som ett verksamt medel för att ifrågasätta programledaren Gina Dirawis eventuella antisemitism.

För om hon verkligen är antisemit och ändå tillåts vara programledare, ja då blir ju nästa års ”schlagerfestival”, dvs. vad som numera kallas ”melodifestival” verkligen omoralisk, ja faktiskt nästan så omoralisk som någonting någonsin kan bli, tror jag.

Och tecknen hopar sig som du ser: Gina Dirawi kanske ÄR antisemit!

Vill Sveriges Television verkligen genomföra en omoralisk melodifestival?

Här är då Nationalteaterns sång:

Här är sångtexten.

Länkar: SvT, Världen Idag, SvD, Harry Amster i SvD.

2 svar på ”Doin’ the omoralisk schlagerfestival: Gina Dirawi kanske ÄR antisemit!”
  1. Jag har för egen del ingen överygelse för den ena eller andra sidan men eftersom denna unga fröken nu tycks vara av palestinsk härkomst så är det väl inte så konstigt om hon håller på dom? Man skulle kunna säga att på nätet så är de Israel-vänliga inte bara ytterst känsliga utan också väldigt agressiva.

Kommentarer är stängda.