Han tillhörde ätten Habsburg-Lothringen och var Österrike-Ungerns senaste kronprins, son till den senaste kejsaren. Vid ceremonin i Stefansdomen i Wien sjöngs den österrikiska kejsarhymnen, detta i närvaro av republiken Österrikes förbundspresident Heinz Fischer! På filmen står presidenten bredvid det svenska kungaparet, men han sjöng inte med. Inte sjöng ”Der Schwedenkönig” heller så mycket – inte så mycket som Hennes Majestät Drottningen av Sverige i alla fall! Se här:

Det var kanske sista gången vi fick höra och sjunga med i den sången i mera officiella sammanhang i Österrike. Men vem vet. Arvet är ändå till slut en starkare och mera varaktig kraft än valet. Det ena utesluter inte det andra dock. Läs här vad jag tidigare skrivit därom.

Här är texten till första versen:

Gott erhalte, Gott beschütze
Unsern Kaiser, unser Land!
Mächtig durch des Glaubens Stütze
Führt er uns mit weiser Hand!
Laßt uns seiner Väter Krone
Schirmen wider jeden Feind:
Innig bleibt mit Habsburgs Throne
Österreichs Geschick vereint.

De två sista raderna lyder på – prosaisk – svenska ungefär sålunda: ”Österrikes öde är nära förenat med den habsburgska tronen”. Sådant sjöng man alltså senast i lördags i Stefansdomen, i republiken Österrike…

Länkar: Carl Bildt om Otto von Habsburg, Fältmarskalken.