Jag var i Oslo i helgen och besökte då en tidigare synagoga, där man nu har inrättat det judiska muséet. Där tog jag denna bild:

Motstånd eller flykt

Texten motstånd och flykt är hämtad ur ett annat sammanhang. Men det är fortfarande de alternativ som judarna och Israel står inför: Antingen göra motstånd mot alla dem som vill utplåna den judiska staten, eller också ge upp och fly därifrån. Igen.

Men Israel och judarna har framgångsrikt gjort motstånd under hela den judiska statens existens. Insatserna mot Ship to Gaza och dess islamistiska, anti-Israeliska, Hamas-vänliga agenda är bara ytterligare ett tecken på judarnas val: Motstånd. Utan motstånd återstår flykt. Igen.

Israels motstånd är det sanna, moraliska motståndet. Det Hamas och andra antisionister kallar motstånd är falskt, omoraliskt. För vad de än säger är det i realiteten ett motstånd mot Israels själva existens. Ett ”motstånd” som om det skulle segra skulle tvinga judarna på flykt än en gång – igen.

Valet är givet. Flykt är inget alternativ. Israel består och skall försvara sig, som en liberal, demokratisk och judisk stat.