Tidningarna rapporterar att president Obama som det uttrycks har skrotat planerna på ett försvar av Europa mot robotattacker från Iran eller Nordkorea. Orsaken skulle vara att Iran inte ännu har byggt upp sin förmåga att genomföra sådana robotattacker.

Detta sker samtidigt som Arctic Sea-affären bär vittnesbörd om att Iran å sin sida just nu försöker bygga upp just ett sådant försvar, ett försvar som Obama alltså inte tycker att Europa behöver.

Denna ”skrotning” får kritik från Polen:

Säkerhetschefen vid polska presidentkansliet, Aleksander Szczyglo, uttryckte kritik mot en eventuell skrinläggning av robotplanen.

– Om detta bekräftas skulle det innebära ett misslyckande för långsiktigt tänkande inom USA-administrationen beträffande denna del av Europa, sade Szczyglo.
Skölden har inte bara en militär utan också en politisk och strategisk dimension, betonade Aleksander Szczyglo.

Källa: DN, se länk nedan.

Visserligen kan man ju resonera som så att det inte behövs något robotförsvar förrän Iran har lyckats få offensiva långdistansrobotar operativa, och när detta väl har skett kan luftvärnsrobotar snabbt utplaceras i Polen som det var tänkt.

Men ett bättre sätt vore nog att från början se till att göra Irans strävanden i den riktningen meningslösa, just genom att bygga upp ett effektivt försvar mot dem redan nu. Att inte göra så leder närmast till att den iranska regimen stärks i sin strävan att skaffa offensiva anfallsvapen. De får samtidigt fördelen av att kunna använda dem innan något försvar mot dem hinner etableras. Den europeiska civilbefolkningens liv sätts därmed på spel.

I stället för att som det heter tänka proaktivt, tänker Obama tydligen endast reaktivt. Men det är den som utdelar första slaget som får överhanden och som dessutom kan bestämma tid och plats för slaget. Genom Obamas agerande, ges Iran möjligheten att utdela första slaget och få överhanden. Det är ingenting man unnar en islamistisk totalitär stat som Iran.

Länkar: DN, SvD.

***

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

4 svar på ”USA sänker garden – europeiska människoliv hotas”
  1. Polen vill ha amarikanska soldater på polsk mark, i och med utplaceringen av amerikanska robotar kommer USA att skydda Polen mot rysk invasion,man litar inte 100% på NATO eller EU…
    och dessa amerikanska militära faciliteter i Polen skulle ha avskräckande effekt på Putin.

    Ryssland börjar för varje år flytta fram sina positioner (Georgien) och gaskonflikten med Ukraina

    och den nya ”Ribbentrop-Molotov” gas pakten mellan Schröder/Merkel och Putin.
    Putin vill lägga gasledning i havet , det kostar 300% mer än på land,
    om nu man har problem med Ukraina, så varför inte dra ledningen genom Vitryssland-Polen-Tyskland ?
    jo för Putin vill utöva utpressning mot hela regionen

  2. Nja, dessa vapen kan ju ses som en förolämpning av ett Ryssland som för inte så länge sedan var en av världens två stormakter. Det är ju nästan som när de själva placerade robotar på Kuba och sedan blev tvungna att ta hem dem igen. Sedan vet jag inte om Iran-problemet handlar så mycket om Islamism, utan snarare om regional maktbalans i mellanöstern och risken för ett kärnvapen-kapplopp där om Iran går vidare med sina planer.

  3. Veritas: Visst, Ryssland har ju också ett intresse av att ta itu med islamismen. Men varför måste då Ryssland öht. klaga på utplaceringen – av defensiva vapen dessutom? Bara för att visa att man minsann inte går i USA:s ledband?

  4. Nu kan det ju iofs också vara så att detta är en diplomatisk eftergift till Ryssland för att få dem med sig mot Iran. Om Iran inte längre har någon som håller dem bakom ryggen (förutom Hugo Chavez, men han är ju en meningslös clown) kan ansträngningarna för att få stopp på deras kärnvapenplaner bli mycket mer effektiva.

Kommentarer är stängda.