Lennart Eriksson

Denna blogg drivs av Lennart Eriksson, som också har skrivit nästan alla hittills över 1400 inlägg. Läs mer under rubriken "Om Sapere Aude!" ovan - och observera även följande:

Nemo me impune lacessit

Sagt om Sapere Aude!

"Sapere Aude är en av Sveriges bästa bloggar!" - Läst på Facebook 2014-01-26

"Modigt. Provocerande. Intressant." - E-post 2014-08-27

"Lennart Eriksson … hjälten på Migrationsverket" - E-post 2015-08-15

Arkiv

Kategorier

Kalender

september 2020
M T O T F L S
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Aftonbladet på hal is – UD halkar med

Sveriges ambassadör i Tel Aviv står fast vid sitt ord, även om det tagits bort från internet. Det skriver SvD. Det hedrar henne. Per Gahrton, som ju leder Palestinagrupperna kräver inte oväntat tvärtom att hon kallas hem.

Svenska Dagbladets
och Sydsvenskans ledarsidor kommenterar och skriver, att hennes uttalande var ”klantigt” och ett ”opåkallat inhopp”.

”Staten ska inte be om ursäkt för yttrandefriheten” menar SvD vidare, och Sydsvenskan skriver att regeringen och svenska myndigheter inte skall ”försöka styra vad som skrivs i svensk press – det gäller även ambassadörer”.

Nu var det väl ändå inte vare sig någon ursäkt för yttrandefriheten eller något försök till styrning som ambassadörens uttalande innehöll. Men det är klart att media värnar sin yttrandefrihet, som är deras själva livsluft. Fast ibland tar man nog i mer än vad situationen kräver.

Nej, fokus bör i stället vara på Aftonbladet. SvD:s ledare innehåller en del intressanta och belysande jämförelser bl. a. med hur tidningen behandlat t. ex. historien kring Mohammedkarikatyrerna. Helle Klein skrev då att ”västerlandet kränkt muslimer”. Men ”att israeler kan ta illa vid sig av påståenden om organstöld ägnar hon nu inte en tanke”. Aftonbladets tidigare chefredaktör Anders Gerdin har tidigare uttalat, att ”om man ska beröra känsliga ämnen så måste det ske på ett genomarbetat sätt”. En journalistisk princip som den nuvarande chefredaktören Jan Helin tydligen inte alls har upprätthållit i fallet med Boströms artikel som enbart innehåller lösa rykten och hörsägen.

Och UD då? Ja, Israel avser protestera. Med all rätt, för visst kan man förstå att israeler känner sig kränkta, och inte har Carl Bildts uttalande klargjort vad som är den svenska linjen, snarare tvärtom. De frågetecken som jag nämnde här kvarstår dessutom: ”Recenserar” Sverige förhållanden i andra länder? Vilken typ av artiklar är det som ska recenseras? Är regeringens utrikespolitiska linje den att kritisera Israel och stödja de palestinska araberna?

Frågetecknen kvarstår alltså, ja man kan nästan säga att de hopar sig än mer.

Länkar: Aftonbladet; Dagen; SvD; DN.

***

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

9 comments to Aftonbladet på hal is – UD halkar med

 • Dinger

  En snubbe i USA blev nyligen avslöjad med att sålt organ för mångmiljardbelopp under många år. De organ han sålde exporterades lagligt från Israel men importerades illegalt till USA. (Det säger ju en del bara det…)
  Jag funderade på var han kunde hitta alla dessa organ i Israel, men nu vet jag precis var han hittade dem. Tack Aftonbladet.

  Sedan som svar på dina kommentarer kan jag bara säga att Israels UD sa precis att de skulle säga åt tidningarna att inte trycka den historien eftersom de tyckte den var obekväm, och enligt dem själva osann. Det är väl ganska exakt vad förtryck av ytterandefrihet innebär.
  Vad är det Israel protesterar emot egentligen? Att det förekommit orgnastöld och ingen ska få veta om det. Att allt bara är en lögn och myndigheterna ska gå in och styra vad som ska tryckas i Sverige?
  Lyckligtvis så funkar det inte så i Sverige. Tack och lov. Israel borde städa sin egen bakgård innan de gnäller på andra.

 • Per Larsson

  Jag skäms över att vara Svensk.Det räcker med Usa/Israel hat nu, jag tillhör väst, o kommer så göra! Så knip, alla som älskar svarta diktatorer.

 • Se där vår nya hädelselag. Inte får man kritisera Israel. Det är ju ANTISEMITISM!!!!!!

 • Johan

  Pressfrihet och åsiktsfrihet har väl ändå målat in sig i ett hörn för längesedan.

  Som t ex har det i landet gång på gång skapats områden där yttrandefriheten upphört gälla.
  Likaså har vi fått en sjukligt vinklad syn på när de nya lagarna ska gälla, när det bör verkställas. Två herrar, Åke Green och en Leif Liljeström(http://sv.wikipedia.org/wiki/Bibeltemplet ) hamnade inför rätta på grund av sin tolkning gällande homosexualitet. Nu blev det frikännande efter att båda överklagat, men tingsrätten frikände inte. Samtidigt har två fanatiska ledare inom Islam en i Malmö och en i Göteborg öppet visat hur de ser på homosexualiteten och att dödsstraff är en bra lösning. Där har det inte ens varit på tal om att verkställa lagen, istället har man bjudit in dessa herrar till olika möten och föreläsningar.

  Textmassan som jag skrivit ovan skulle direkt av många klassas som fobisk (Vilket är galet). Det är egentligen en ren frågeställning varför lagen bara verkställs i vissa sammanhang.

 • Danne

  Skillnaden är att muslimerna blev kränkta av en satirteckning. Israel däremot blev utpekad som mördande organtjuvar utan bevis.

  Kan ni se skillnaden?

  Persbrandt vann mot Expressen när Expressen förtalade honom. Så att hitta på saker om folk och basunera ut det ÄR brottsligt utan bevis.

 • Israel borde be svenska staten, svenska folket och Aftonbladet om ursäkt!

  http://konspirationer-och-sanningar.blogspot.com/2009/08/israel-borde-be-sverige-och-aftonbladet.html

 • Ja, protestera är de ju i sin fulla rätt att göra, men du kan väl inte säga att det är särskilt demokratiskt av ”Mellanösterns enda demokrati” att begära att Sverige ska ägna sig åt mediekontroll, utövad av en utrikesminster?

  Nej, bästa Sapere Aude, ditt favoritland har (åter) visat vilka demokratiska färger det väljer att klä sig i, och valet är såklart: ”Det som passar MIG”. Precis som Tanzania, Nordkorea och andra stater som vägrar att lyssna på omvärlden (eller möjligtvis EN annan stat).

  Ha en skön helgvila. Det ska jag ha.

 • […] Dagan. Att artikeln som Aftonbladet publicerat,  som satt Sverige i världsmeidas blickfång,  i veckan skulle komma från Sverige är overkligt tyvärr en verklighet […]

 • Nicklas: Det är skillnad mellan att tillåta yttrandefrihet – vilket såväl Sverige som Israel gör – och att kommentera/kritisera innehållet i det som publiceras, vilket statens företrädare mycket väl borde kunna göra utan att fördenskull behöva beskyllas för att vilja kontrollera media. – Jag vet iofs inte exakt vad för begäran om ”mediekontroll” som Israel har framställt, har befunnit mig i ”medieskugga” hela helgen., men om den går utöver det som jag nyss sade, är jag emot den.

  Hoppas du haft en trevlig helg också!

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.