Lennart Eriksson

Denna blogg drivs av Lennart Eriksson, som också har skrivit nästan alla hittills över 1400 inlägg. Läs mer under rubriken "Om Sapere Aude!" ovan - och observera även följande:

Nemo me impune lacessit

Sagt om Sapere Aude!

"Sapere Aude är en av Sveriges bästa bloggar!" - Läst på Facebook 2014-01-26

"Modigt. Provocerande. Intressant." - E-post 2014-08-27

"Lennart Eriksson … hjälten på Migrationsverket" - E-post 2015-08-15

Arkiv

Kategorier

Kalender

september 2020
M T O T F L S
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Om krigets och fredens ord

Islamismen har som bekant en viss terminologi som skiljer muslimska länder, tillhörande dar al-islam från alla andra länder, dar al-harb vilket betyder ”krigets hus”. Med dessa andra icke-muslimska länder kan man från tid till annan ha vapenvila, dvs. hudna, nämligen i tider av egen svaghet och detta endast för att få utrymme att ladda upp militärt så att kriget kan återupptas vid ett senare tillfälle. Alla dessa termer har en religiös innebörd. Men så finns det ytterligare ett begrepp, som på arabiska lyder tahadhiya, dvs. att minska konfrontationens intensitet.

Skillnaden mellan hudna och tahadhiya utreds ytterligare på denna sida, där det framgår att Hamas har accepterat ett egyptiskt förslag om en sex månaders tahadhiya – minskning av konfrontationens intensitet, dvs. inte alls någon hudna – vapenvila, än mindre någon fred. Det står också att Hamas anser denna tahadhiya vara ”en taktik, ett steg i motståndet och inget mer”.

Vi måste alltså igen vara varsamma med orden. Varje gång ordet ”vapenvila” nämns på svenska i rapporter och kommentarer rörande Hamas pågående krig mot Israel, måste man alltså fråga sig om det är rätt översatt.

Och varje gång ordet ”fred” nämns som en beteckning på något Hamas eftersträvar i förhållande till Israel, kan man vara säker på att det i bästa fall är fel översatt, för i verkligheten är det en lögn.

1 comment to Om krigets och fredens ord

  • […] Israel under attack III Det uppges, t. ex. i DN den 22 augusti kl 16.05 här, att en ”vapenvila” råder i kriget mellan Gaza och Israel. Men islamisterna, t. ex. den islamonazistiska organisationen Hamas, som styr Gaza, skulle nog kalla fenomenet för ”hudna” eller ”tahadiya”. Dessa begrepp har inte alls innebörden av vad vi normalt kallar vapenvila, utan utgör bara ett uppehåll i striderna enbart för att samla kraft till förnyade angrepp. Läs min tidigare bloggning. […]

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.