Det rapporteras om ett avtal mellan Irans regim, Brasilien och Turkiet, som går ut på att Iran ska

skicka merparten av sitt låganrikade uran, 1200 kilo, till Turkiet. Där ska det övervakas av både iranska myndigheter och FN:s atomenergiorgan IAEA. I retur ska Iran få tillbaka bränslestavar med en medelhög anrikningsgrad (20 procent) till sin forskningsreaktor.

Källa: SvD.

Men avtalet tycks inte innebära att Iran tänker avstå från att själva fortsätta anrika uran. Hur vet vi då att Iran trots detta avtal inte själva fortsätter sin egen anrikningsverksamhet i full skala, och att det som sker i Turkiet i själva verket medför att Iran får tillgång till ännu mera anrikat uran än om all anrikning som hittills skulle äga rum i Iran?

Svaret är väl att det vet vi inte. Och så länge vi inte får klarhet, kvarstår misstanken att det här avtalet i realiteten inte medför ökad kontroll över Irans anrikning, utan i stället just blir en hjälp till Iran att få tillgång till en större mängd anrikat uran än annars. Ett uran som till slut kan användas i kärnvapen.

Vi vet ju vad den iranska regimen tycker om Israel. Ahmadinejad, den s.k. ”presidenten”, utropar ”Död åt Israel”. Om, eller kanske snarare när, Iran får kärnvapen är det alldeles uppenbart åt vilket håll de ska riktas: mot Israel.

Uppdatering 2010-05-19: Om den iranska regimen trodde att avtalet med Brasilien och Turkiet skulle förmå USA m. fl. att lägga ned sin tanke på sanktioner mot Iran, ja då trodde den iranska regimen fel. Idag rapporteras, att stormakterna är eniga om iransanktioner.

Men om å andra sidan USA m. fl. tror att sanktioner mot Iran skulle förmå den iranska regimen att lägga ned sitt kärnvapenprogram, ja då tror de sannolikt lika fel.

Sanktioner tvingade inte bort Saddam Hussein i Irak. Endast ett militärt ingripande kunde bana vägen för demokrati och frihet i Irak, skulle det visa sig. Sannolikt är det tyvärr bara ett militärt ingripande mot de iranska kärnvapeninstallationerna som kommer att, åtminstone temporärt, hindra den iranska regimen i dess strävan att hota och att kanske till och med anfalla Israel med kärnvapen.

Att Israel inte tänker sitta med armarna i kors och vänta på att bli anfallna, det står i alla fall klart.

Länkar: DN, JPost, DN, SvD, Dagen.

18 svar på ”Ska Turkiet hjälpa Iran att skaffa kärnvapen?”
 1. Tack för det Lennart Eriksson.

  Du har alltså inget att invända vad gäller den illegala och rasisitiska ockupationspolitik som du så frenetiskt stödjer genom din skamliga blogg.

  En del av din agenda är ju också att avhumanisera araber och Islam, så att det lättare ska kunna rättfärdigas att döda dem senare. Är det inte du som har en länk till rasisten Geert Wilders på din web? En person som vill förbjuda koranen.

  Hezbollah hade överhuduvdtaget inte funnits om inte Israel hade ockuperat Libanon från 1982 till 2000. Både Hezbollah och Hamas är motståndsgrupper som har etablerats på grund av israelisk aggression. Vad gäller civila sköldar finns det inte bevis för detta någonstans. Ingen person i världen, inte ens eran värsta mardröm, en arab, skulle offra sitt barn genom att hålla upp det mot kulor i krig. Civila sköldar kan dock användas i fredlig protest, t ex på Västbanken. Dock finns det bevis på att IDF ofta använder palestinier som sköldar. Det finns även klipp på youtube, där detta visas.

 2. Så raketer som Hizbollah skickat in i Norra Israel mot civilia är inte terrorism??! Och kom inte med det absurda argumentet att det är okej att skjuta på någon så länge man inte träffar.

  I det senaste fallet hade Israel rapporterat till FN trupperna att det skulle arbeta vid gränsen och FN trupperna hade fört det vidare till Libanons militär, men som vanligt attackerar araberna Israel utan anledning.

  Och anledningen till att så många civila dör är för att Hizbollah samt Hamas beskjuter Israel från civila områden och använder civila som sköldar.

 3. Hur fan kan man säga att Israel inte stöder terroristgrupper? Själva Israeler är terrorister som attackerar oskyldiga civila människor medans en grupp av Libanon ( Hizbollah ) dödade soldater. Läs faktan. Nu ska ja prata om 2006 kriget mellan Israel och Libanon och visa att Israeler är de extremistiska terrorister de begär sig på oskyldiga civilia människor: Under eldgivningen dödades tre libanesiska soldater och en libanesisk journalist. Den dödade israelen var en överstelöjtnant.

  Det var första gången parterna rapporterade förluster sedan kriget 2006, då 1 200, de flesta var civila som dödades i Libanon. På den israeliska sidan dog 158, många av dom soldater.

 4. Ja, du kan gärna påpeka vad som är fel rent faktamässigt med mina kommentarer.

  Det du skriver är ju ren smörja. Vet du inte det själv? Om du inte är medveten om detta så tycker jag synd om dig.

  1. Terry, det finns så många som redan har kommenterat dina kommentarer och påpekat dina fel här, så det räcker gott.

   Tack för att du tycker synd om mig! Det är ömsesidigt!

 5. Haha vilken skit som skrivs här regelbundet.

  Israel försvarar sig? Israel är en ockupationsmakt som utökar sina bosättningar på Västbanken dagligen genom att låta fanatiskta religiösa sionistiska tokdårar från hela världen flytta till mark som är militära zoner och som administreras av IDF. Dessa sionistiska extremister tar inte sällan själva vapen i händerna och skjuter på Palestinska familjer. Den sionistiska regimen demolerar palestinska fastigheter så ofta de kan, då de tror att Gud är en fastighetsmäklare och att marken är utsedd till dem av Gud. Värre tokstollar får man leta efter på någon annan plats på jorden. Ahmadenijad kan definitivt inte överträffa detta.

  Israel hotar ocskå Syrien, Iran och Libanon i princip varje vecka med att de ska attackera dessa länder. Israel är en kriminell, rasistisk och militaristisk terroriststat.

  1. Vilken skit menar du? Är det kommentarerna som kommer från någon som kallar sig Terry, så är jag väldigt benägen att hålla med dig.

 6. jag gissar att usa vill bara hotar o bomba olika länder spelar inget roll vad det är det är usa som är ond och sinne sjuk som bara bomba vilken land som helst därför jag tycker att alla länder ska skaffa större och starkare kärnvapen än det vi har nu idag sedan förberedda de nyaste o starkaste mot usa först sedan när allt är berred då kan alla länder ge order samtidigt till usa sluta bomba andra länder än ditt eget. jag tror en dag i fram tiden kommer usa att ha nog med kärnvapen gömda under marken sedan en enda knapp så är helavärlden borta bara usa kvar det är jag så rädd bättre att vi ska skicka fn mot usa o söka efter alla usas alla vapen som måste tas bort så att usa har inte vapen längre att bomba vilket land som helst det är därför jag säger en enkelt sätt det finns ca 6 miljarder på jorden mosvar usa bara ca 550 miljoner att räkna vilket det är fler invänare kommer att dö än dess mägden usa infånare är det är brottom nu innan usa fortsätter bara bomba o bomba vi blir för inta till sist av usa mycket långsamt o plågsam jag tycker vi ska bara sätter fn mot usa för att få usa att sluta bomba men om det inte hjälper då måste världen klart förinta usa innan 6 miljarder kommer att dö

 7. 1. Lita på en diktator som i varje tal säger att han ska utplåna Israel. Bara kärnenergi,??!
  2. Att Israel bombar är ett SVAR på den beskjutning och terror palestiner och araber sysselsätter sig med dagligen. Skulle de upphöra med den så skulle inte Israel bomba. Väldigt enkelt.
  Israel är byggd på en sionistisk tankegång men det är en demokrati där beslut tas av olika folkvalda personer både sionister och andra, till skillnad från ex Iran där folk som demonstrerar bli skjutna på öpen gatan av sin egen regering. En sånt styre ska inte kärnvapen.
  3. Att kalla Israel för en terrorstat pga att de FÖRSVARAR sig är helt befängt.

 8. <>

  1. bara för att israel har inte erkänt att de inte har kärnvapen? lol vem fan ska tro på det?
  inte jag i alla fall samma sak man kan säga om Iran att Iran vill ha bara kärnenergi…

  <>

  2. nej israel hotar inte israel bombar,dödar,ockuperar och gör mycket mera…

  <>

  ja israel styrs inte av religiösa fanatiker men den styrs av sionister

  <>

  nej det gör de inte för att de är själva en terrorist stat

 9. 1. Israel har inte erkänt att de har kärnvapen.
  2. Israel hotar inte att uplåna andra länder.
  3. Israel är ingen diktatur som styrs av religiös fanatism.
  4. Israel stöder inte terroristgrupper.

 10. vilken hyckleri! sionist regimen israel då? vaför får de ha kärnvapen?

 11. Är man samerbetsvillig när man vill utplåna Israel och sponsrar terroristgrupper som Hizbolla? Knappast!
  Däremot är världens subjektiva kritik mot Israel ett rent hyckleri. Iran och de andra diktaturerna runt Israel följer inte internationella lagar men man begär det av Israel, hyckleri? JA!

 12. Vilket hyckleri, Iran har visat sig mest samarbetsvillig medan Israel som vanligt kan stå utanför internationella lagar.

Kommentarer är stängda.