USA:s utrikesminister Hillary Clinton har besökt ett möte med arabiska utrikesministrar i Marocko, för att enligt vad som rapporteras ”dämpa vreden” bland arabstaterna. Vreden gäller de israeliska ”bosättningarna” på Västbanken.

Det är inte så lätt att begripa sig på den amerikanske presidentens politik visavi Israel och ”Palestina”, sett i perspektiv av tidigare utveckling. Bloggen Fred i Mellanöstern gör i alla fall ett gott försök att reda ut begreppen.

Som FiM framställer saken, har följande hänt:
1. Arabsidan framställer ett anspråk – inga nya bosättningar får byggas.
2. Israel går med på det anspråket. USA också.
3. President Obama ställer sedan ytterligare krav på Israel utöver det arabiska anspråk som Israel redan gått med på. Kravet är att ”naturlig tillväxt” inuti redan existerade bosättningar inte får ske.
4. Arabsidan är givetvis inte sena att hänga på.
5. Israel protesterar.
6. Araberna blir förbannade och vägrar förhandla.
7. Utrikesminister Clinton rycker ut och säger att Israel vill visa återhållsamhet.
8. Araberna fortsätter att vara förbannade eftersom detta ses som en eftergift åt Israel. USA har ju tidigare krävt totalt byggstopp, såväl av nya som inuti gamla bosättningar.

Obama tycks alltså ha givit arabsidan ett ytterligare argument, en ytterligare förevändning för dem att inte förhandla med Israel. I ett läge när de flesta palestinska politiska rörelser inte accepterar Israels existens överhuvud taget, var detta ett ganska oklokt drag. Araberna behöver inte få fler argument mot Israel. De är mycket duktiga på att uppfinna sådana själva, utan hjälp av USA:s president. Vad de behöver är att gång efter annan få höra att många av deras huvudargument är ohållbara. Till exempel kravet att upphöra med att bygga bostäder för judar i Judéen och Samarien (Västbanken).

För varför skulle inte judar få bo och bygga i Judéen och Samarien? Araberna får ju bo och bygga i Israel. Som FiM framhåller kommer i ett fredsavtal sannolikt de existerande judiska ”bosättningarna” på Västbanken att utskiftas mot arabiska ”bosättningar” i nuvarande Israel – där ingen f. ö. krävt stopp för ”naturlig tillväxt”. Gränserna förändras men folken får bo kvar, och tillväxa naturligt, i fred, frihet och demokrati.

Detta vore något för president Obama att tipsa arabsidan om. Fast det skulle ju innebära att Israel fortsatte att existera. Och Israels blotta existens är i realiteten troligen i de flesta fall den egentliga bakomliggande orsaken till arabsidans ”vrede”. En del vågar säga det rakt ut, som Hamas, och griper till vapen. Alltför många andra tiger men samtycker – och försöker att i det längsta med andra medel än vapenmakt förhindra ett avgörande som innebär fred med Israel. Ett sätt är att ställa ovillkorliga villkor för förhandling, såsom det villkor som Obama hjälpte dem med. Hittills har de alltså med god hjälp utifrån tyvärr lyckats rätt väl. Fred har, ännu efter mer än 60 år, inte uppnåtts.

För en mottagare av Nobels fredspris, som president Obama, är det dock inte särskilt hedrade att spela med i det spelet.

Länkar: SvD, DN.

***

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

5 svar på ”Araberna förbannade igen – Clinton rycker ut”
 1. Hej..Fakta är fakta:-

  Stoppa förintelsen mot palestinska folket
  Nu har Israels minister hotat Att Bega en ny förintelse mot palestinska folket i Gaza inför ögonen på omvärlden, Hela världen tystnar Medan Israel attackerar Civila palestinier dagligen.
  Israel har dödat över 200 personer bland de barn och gamla, och skadat hundratal av Civila palestinierna.
  Hur Länge till kommer Sveriges regering Att vara tyst Medan palestinska folket förintas av terrorstaten Israel, palestinierna har rätt Att Försvara sig, och har rätt Att bekämpa israeliska ockupation.
  Det är Israel som är ockupant, det är Israel som attackerar, dödar, belägrar och Håller på med en ny förintelse mot palestinierna, Israel har Visat sin sanna ansikte, israelerna har aldrig velat ha fred, de vill ha kontroll över all palestinsk mark.
  Sveriges regering och EU har Snabbt fördömt Irans presidenter uttalande om förintelsen, men har inte gjort Israels Något mot krig och apparthied mot palestinierna.
  När kommer Carl Bildt Att fördömma israels ministrar uttalande? Varför har ni Int Krävt stopp på israelsika Massaker mot Civila palestinierna.
  Vi i Rättvisecenter är Mycket besvikna på medjan i Sverige och i Europa Som Inte Visar den sanna bilden av Palestina / Israel konflikten, medjan Bör visum Att palestinska folket kämpar mot israelsika ockupation, palestinierna har alltid strävat efter en rättvise fred och gjort allt som krävdes för fred.
  Palestina har en helig plats och är Mycket Viktig för alla araber muslimer och alla, om Sveriges regering och EU Int agerar rättvist kommer Våldet Att spridas över hela regionen, kanske till och med över hela världen.
  Vi vill påminna Att israeliska militär river ner och förstör palestinska hus med English Volvo, det uppfattas som om Sveriges regering Deltar med Israel i kriget mot palestinierna. Sverige Bör Bryta all export och import med ockupationsmakten Israel.
  The English Regeringen och Tillsammans med EU Måste ta en Rättvis hållning och bevisa Att Europa bevarar Fortfarande folkrätten, mänskliga rättigheter Demokrati och.
  Vi Kräver av den English Regeringen och Tillsammans med EU Länderna Att trycker på Israel för Att stoppa Massaker mot palestinska folket, hava belägringen av Gaza, Göra slampa på israeliska ockupation av all palestinsk mark och Stödja palestinska folket för Att Få en Självständig palestinsk stat.
  Samir Jeresi / talesman
  Rättvisecenter för palestinska folket i Sverige.

 2. Israel begår brott mot folkrätten och internationell rätt .. Vad gjorde USA??

  Den olagliga Appartheid Muren
  Den internationella domstolen i Haag slog i 9 juni 2004 Fort Att Israels mur på ockuperad mark är Olaglig och folkrätten Strider mot. Det finns däremot inga juridiska hinder för Israel Att bygga en mur inne på Landets egna territorium. Domstolen har även förklarat Att Israel Måste avbryta byggandet, Riva Redan byggda delar av muren och betala kompensation till alla som lidit skada.
  Muren byggs docka till 80 procent inne på palestinskt territorium och tjänar Där Int Något säkerhetssyfte, Da den huvudsakligen skiljer palestinsk befolkning palestinier från andra.
  Muren Innebär Ett Svårt hinder för palestiniernas dagliga liv. Barn och ungdomar Skårs av från SINA skolor, man Kan inte ta sig till SINA Jobb och når Inte synd jordbruksmark. Familjer och släkt hamnar på Olika sidor av muren och det är svårt att komma till läkare och hälsovård. De palestinier som bor Mellan muren och den israeliska Gränsen hamnar Ofta I ett Ingenmansland, instängda från Två håll.
  Separationsmuren syftar till en etnisk rensning i Palestina, precis som Internationella domstolen antydde I sitt utlåtande. Israels Mur Utgör Ett Avancerat komplex av mur, vakttorn, Elektroniska övervakningssystem, patrullvägar, och övergångar, och därmed är en uppenbar utmaning mot den internationella Rätten. Det är sorgligt Att konstatera Att världssamfundet Int har gjort särskilt Mycket sedan dess för Att se till Att domstolens utlåtande efterlevs. Jag Stället har murbygget gått vidare och nu är över 51 procent av muren färdigbyggd.
  Vi uppmärksammar Också Att Israel ockuperar idag Östra Jerusalem, Västbanken, och även Gazaremsan, sa Lange Man Behåller kontrollen över dess gränser, luftrum och sjövägar. Den israeliska ockupationen Innebär stort lidande för den palestinska civilbefolkningen och är dessutom Ett hinder för freden.
  Vi vill nu vädja till dig som Sveriges utrikesminister Att använda de internationella forum Där Sverige ingår, domstolens som EU och FN, för Att sätta press på Israel Att de Skall Följa Krav på Att muren Skall rivas.
  Rättvisecenter för palestinska folket – Sverige
  Verkställande Direktören – Samir Jeresi.

 3. 1. Israel har ställt kravet att palestinerna ska erkänna Israel och ta bort från sina stadgar att de ska utplåna Israel, inget har hänt och det är ändå fundamentalt att det sker för att fredsförhandlingar överhuvudtaget ska kunna ske.

  2. Vilken ockupation pratar du om, slår man tillbaka en attack (attacker) och tar mark är det en erövring Giltigt i hela världen förutom Israel, märkligt.

  3. Varför ställer man inga krav på palestinerna, man ställer bara krav på Israel!!??

 4. @PS

  Men illegala arabiska bosättningar får gärna byggas i Israels Huvudstad?

  Men det är klart Aby Mazan anser ju även Tel Aviv vara en illegal bosättning.

  Har du hört talas om San Remotraktatet som ännu är gällande?

  Eller at 90% äv de som nu kallar sig ”palestinier” invandrade efter 1920.

  At Jerusalem från mitten på 1800-talet fram till inbördeskriget hade judisk majoritet, och var bosatta i bla Östra Jerusalem, samt naturligtvis sedan åtskilliga hundra år i Hebron och andra platser i Judéen och Samarien, så vad är illegala bosättningar under ett inbördeskrig som fortfarande pågår?

  Israel har uppfyllt samtliga sina åtaganden enligt Osloavtalen och vägplanen, ”palestinierna” inte ett enda. Vilket Arafat redan i Oslo deklarerade för de sina på arabiska att de inte hade för avsikt att göra. För det fick han Nobels Fredspris.

 5. ”1. Arabsidan framställer ett anspråk – inga nya bosättningar får byggas.
  2. Israel går med på det anspråket. USA också.”

  Tycker att det låter helt självklart och helt logiskt att med ”inga nya bosättningar får byggas” menas att ingenting nytt får byggas på ockuperad mark. Det var just det som Obama menade också i sitt uttalande.

  Israel struntade i detta och fortsatta att bygga ut bosättningar, och menade att det är en ”naturlig tillväxt”. Därav de Arabiska protesterna. Vilket är fullt förståeligt, eftersom USA har ställt kravet att inga nya bosättningar får byggas.

Kommentarer är stängda.