I DN och SvD – m. fl. ställen – kan man läsa att Sveriges ambassadör i Teheran hedrade den iranske antisionisten och islamisten Ahmadinejad när han i dag för andra gången installerades som Irans ”president”.

Det sägs att ambassadören representerade EU, ”men inte hela EU” och även Sverige naturligtvis.

Vad Ahmadinejad står för kan du se och höra här. Budskapet är ”död åt Israel”. Vad Iran bl. a. står för i övrigt kan du se på bilden som återges här. Budskapet är ”död åt Amerika”.

Presschef Jörle på UD säger vidare i SvD, att ”det är bra med diplomatiska kontakter eftersom det är en väg för EU att föra fram budskap till Iran”.

Frågan blir då vad för budskap som Sverige och EU ville framföra till antisionisten Ahmadinejad genom att gratulera honom till segern i ett val som sannolikt inte gått rätt till. Den närmast till hands liggande tolkningen för Ahmadinejad och den iranska regimen är väl att se ambassadörens närvaro som en bekräftelse på att EU Sverige håller med Ahmadinejad i hans uttalanden om Israel och på att Irans behandling av sina oppositionella varit och är oklanderlig.

Ett mera hedervärt budskap vore i stället att rikta kritik mot Iran och Ahmadinejad, och markera avståndstagande genom att inte delta i några gratulationsceremonier.

Ytterligare länkar: Svensk Israel-Information, DN, Nyheter24: ”Exiliranier rasar mot regeringen”, SvD: ”Höjden av hyckleri”, Expressen: ”Negar Josephi: Dubbla budskap”, Wernstedt till SvD: ”Vi accepterar inte övergreppen mot mänskliga rättigheter”, FFFI.

Tillägg lite senare: Carl Bildt skriver här, att det minsann inte var fråga om några gratulationer. Ambassadören var på plats för att ”observera” på brukligt sätt. Men problemet var inte hans egentliga uppdrag, utan hur det uppfattas av omvärlden. Kan inte tredje ambassadsekreteraren observera lika bra som ambassadören, åtminstone en ganska förutsägbar ceremoni? Att skicka en lägre tjänsteman hade inneburit något slags markering, något slags protest. Men här gällde närvaro på högsta diplomatiska nivå. Inte undra på att många även ser det som en markering, fast i motsatt riktning.

Ytterligare länk: SvD:s ledarblogg.

***

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

3 svar på ”Sverige hyllar Iran och Ahmadinejad”
 1. Är det inte underbart att journalisterna intervjuat US:s Presschef, men ingen journalist kommer en på tanken att kansk våga intervjua UD:s chef!

 2. Den här kampen i Iran handlar inte bara om Iran nämligen. Det handlar om hela världen!
  För att världen ska utvecklas till nåt bättre måste hela världen, eller så mkt som möjligt, bli demokratiskt.

  Ett demokratisk Iran skulle stabilisera hela mellanöstern! Bidra till fred mellan Palestina och Israel. Vilket i sin tur bidrar till världsfreden och slutet på terrorism.

  Det är så otroligt mkt mer som står på spel än bara själva valet i Iran. Det som är värst är att studenter har talat ut till CNN och sagt just detta – ”att iranier hatar inte andra, iranier vill vara en aktiv medlem av världssamfundet inte isolera sig. Iranier vill inte kriga med Israel, iranier hatar inte amerikarner. Hur kan världssamfundet låta en regering som brutalt utan nåd kör över sin befolkning att ha nukleära aktiviteter”

  Låt oss se motsatsen. Ett iran ledd av Ahmadinejad vill ”utplåna Israel från kartan”. Skaffa kärnvapen. Isolera Iran ännu mer. Göra en mix av Talibarnerna och Nordkoreas styre av Iran = Riskera hela värdsfreden!

  Sedan vi, som lever i den såkallade demokratiska världen har våran kamp. Allt i våra samhällen är så pass självdrivande att folk inte engagerar sig mer. Vi håller på att förlora demokratins kärna här, i västvärlden.

  Ungdomar i Iran tittar på våra samhällen med beundran och avund. Medans vi som bor här bryr oss inte så mkt. Vi är upptagna med att konsumera och följa TV-underhållning.

  DEN Gröna demokratirörelsen är lika aktuellt för västvärlden som för resten av den utvecklande världen. Genom att stödja de och bära t.ex Grönt så visar VI i väst våra ledare vart vi står och tror på fortfarande!

  I slutändan kan man bryta ner alla människor i världen i två grupperingar. Och beroende på vilken grupp som ”vinner” kommer världen att utvecklas åt ett håll. Vilka två grupper? De som har Hjärta och de som inte har Hjärta! Det är en kamp mellan cynism och hopp.

  Genom att visa eller inte visa stöd till den Gröna rörelsen i Iran visar man även vilken grupp av människor som man tillhör!

  Sverige borde ha ställt sig i gruppen som har Hjärta!

  Så jag skäms att vara svensk idag inte bara för att Sverige närvarade en regering vars existens hotar världsfreden och står för allt ont i världen. Jag skäms att vara svensk idag för att resten av världen fick se oss göra det..

Kommentarer är stängda.