Fast på olika håll, visserligen. Tyvärr finns vissa oroväckande tecken på samsyn dessa rörelser emellan. Jag hoppas jag har fel – men tyvärr tyder denna min bloggning på motsatsen.

SSU:s kongress-paroll är ”En annan värld är möjlig”. Fatahs outtalade men ändå sannolikt allvarligt menade paroll är ”En värld utan Israel är möjlig”. Fatah kommer nämligen aldrig att erkänna Israel, och kommer aldrig att sluta med sin ”väpnade kamp” mot landet. Läs här.

Fatah (ordet betyder ”seger” eller ”erövring”) inleder sin kongress i Betlehem den 4 augusti. Svensk Israel-Information rapporterar här.

SSU, som träffas i Uppsala 2-7 augusti, skriver här att:

Temat för årets kongress är internationell solidaritet och under parollen ”En annan värld är möjlig” kommer 400 SSUare att samlas i Uppsala för att besluta om de kommande två årens politiska verksamhet. Att Västsahara fortfarande ockuperas av Marocko, att hetsen mot den muslimska världen blir alltmer accepterad, bristen på demokrati och våldet mot demonstranter i Iran och att den humanitära situationen i Gaza enligt FN är värre än någonsin är bara några av skälen till varför SSU vill kämpa för att den internationella solidariteten inte glöms bort.

En enkel fråga blir då: Vad är det för avgörande fel på den existerande världen? OK, den har sina fel och brister, men den är faktiskt den enda vi har. Att Israel finns är knappast en brist. Vad är det för hets mot den muslimska världen som SSU avser. Islamismens hets mot resten av världen tycks mig mera påtaglig (du kan läsa nästan vilken av mina bloggningar som helst för att hitta tecken som talar för det). Att den humanitära situationen i Gaza är ”värre än någonsin” måste nog den islamistiska och islamonazistiska hets-organisationen Hamas ta på sig det största ansvaret för.

Och om situationen är ”värre än någonsin”, kan jag hälsa att enligt många sagesmän har den alltid varit det – eller åtminstone mycket länge. Det är konstigt att det alltid bara blir ”värre än någonsin”, men ändå lyckas Hamas alltid skicka raketer mot Israel. Värre än så är det alltså i alla fall inte. Läs här.

Slagordet ”en annan värld är möjlig” får mig tyvärr att tänka i totalitära banor. Den nuvarande världen är dålig i dess helhet. Den måste därför i dess helhet bytas ut mot en annan bättre värld som någon då tros veta exakt hur den bör se ut. Vet SSU säkert att ”en annan värld” absolut är bättre än den nuvarande?

Troligen inte. Sådant tänkande kallas konstruktivism, och den uppfattningen kritiserades av Friedrich Hayek. Han kallade tanken för ”det konstruktivistiska misstaget”, vilket bestod i

the fiction that all the relevant facts are known to some one mind, and that it is possible to construct from this knowledge of the particulars a desirable social order.
Läs mera här.

Enligt islamismen är det Al-lah som är denna ”mind”. Den önskvärda ordningen utgörs av föreskrifterna i den islamiska lagen, shari’a.

Men vilket ”medvetande” som SSU hämtar sin inspiration från, och vilken bättre ordning som SSU menar skall ersätta den nuvarande världen i dess helhet, ja därom svävar vi i ovisshet.

Det oroväckande tecknet i tiden är dock, att såväl SSU som Fatah, förhoppningsvis utifrån olika utgångspunkter men ändå, båda anser att ”en annan värld är möjlig” och att SSU, precis som Hamas och Fatah om du skulle fråga dem, anser att det pågår en ”hets mot den muslimska världen”.

SSU verkar minst sagt ha svårigheter att fokusera på de reella problemen.

Detta visas även i SSU:s tal om solidaritet. Hur är det egentligen med solidariteten med Israel, det enda land i världen som hotas av utplåning. Därom tiger SSU.

Kanske vore lite ödmjukhet och försiktighet på sin plats. Hela världen kan nog inte utbytas mot en annan bättre värld på en gång och vissa inslag inte alls, såsom ödmjukheten. Den finns nu och bör fortsättningsvis finnas i alla världar, och den påbjuder enligt min mening att Israel får fortsätta att existera, precis som alla andra stater. Detta sagt utan någon som helst önskan att hetsa mot ”den muslimska världen”. Tvärtom!

***

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Ett svar på ”Fatah och SSU har kongress samtidigt”
  1. Vad är det med att SSU och al-Fatah har kongress samtidigt då? Tror du att de har ringt varandra och bestämt att så ska det vara eller? I och för sig inte SÅ underligt, SSU och al-Fatahs ungdomsorganisation Shabibiet Fatih är båda medlemmar i IUSY och moderpartierna är med i samma international, den så kallade Socialistinternationalen (så kallade eftersom vare sig al-Fatah eller socialdemokraterna är socialister).

    Ungefär som att moderaterna och Likud (och andra tvivelaktiga partier som Arenas, Partido Popular, Chiles båda fascistpartier och Hugo Banzers parti) båda är med i internationalen med det skrattretande namnet International Democrat Union…

Kommentarer är stängda.