I ett märkligt ”brev till ledarsidan” i Dalarnas Tidning kritiseras Gunnar Hökmark av Arne Ludvigsson för det att Hökmark ”utan förbehåll” uttalat stöd för den israeliska demokratin trots att Israels tidigare premiärminister Yitzak Shamir var ledare i Sternligan som mördade Folke Bernadotte. Detta, menar skribenten, kan inte tolkas som annat än att Hökmark också uttalar stöd för ”terroristen” Shamir.

Ludvigsson tycks tro att terrorism och demokrati hör ihop, eller att den demokrati som tveklöst finns i Israel i mycket högre grad än i något av Israels grannländer inklusive ”Palestina” skulle vara mindre giltig för att Shamir låg bakom mordet på Folke Bernadotte.

Det är ungefär som att säga att Sveriges demokrati måste ifrågasättas på grund av vad Karl XI lät göra med de manliga innevånarna i Örkeneds socken år 1678. Allt manfolk dödades och alla gårdar brändes på grund av att man, på sannolikt goda grunder, misstänkte befolkningen för samröre med snapphanarna. Läs här.

Man borde kanske också jämföra Shamir med t. ex. ledaren för palestinierna under andra världskriget, stormuftin av Jerusalem som menade att islam i bekämpandet av judendomen står nationalsocialismen mycket nära. Läs här. Hans släkting, Yassir Arafat, menade också, att ”fred för oss innebär att Israel förgörs”. Läs här.

Mord är förbjudet. Att bränna gårdar också. Att bekämpa judendomen också. Att förgöra Israel också. Bernadotte mördades därför att han ansågs vara för eftergiven mot de araber som vid denna tid höll på med att bekämpa judendomen och förgöra Israel.

Kanske sågs Bernadotte som en soldat i fiendens tjänst, precis som Hamas t. ex. ser varje medborgare i Israel som en soldat (alla värnpliktiga kan ju inkallas, precis som i Sverige). Det är så man försöker rättfärdiga sina raketbeskjutningar av Israel från Gaza. Detta är förvisso inte en giltig logik, men det är i alla fall en logik som Israels fiender använder sig av nu, och kanske gjorde Shamir det då.

Men det Shamir gjorde år 1948 medför givetvis inte att Israels existens som demokratisk stat kan ifrågasättas, lika lite som en eventuell kommande palestinsk demokratisk stat kan ifrågasättas på grund av vad stormuftin och Arafat en gång sagt och gjort.

***

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Ett svar på ”Yitzak Shamir, Gunnar Hökmark, Karl XI, stormuftin av Jerusalem och Yassir Arafat”
  1. Det roliga är att din kommentar är precis lika obegriplig som brevet till ledarsidan du kritiserar, först jämför du Israels tidiga ledning med Hamas och sedan säger du att vad som hänt i det förflutna inte rättfärdigar något i nutiden trots att resten av din blogg är en oändlig listning av forna oförrätter. Det finns enklare och mindre självmotsägande sätt att säga det du försöker förmedla.

Kommentarer är stängda.