Hakkorsflagga i Hebron

Mankell, som varit på resa i Judéen och Samarien, lägger ut texten här.

Bland annat rekommenderar han att de arabiska innevånarna i Hebron ”pissar dom [de judiska innevånarna] i huvudet från högt belägna fönster”. – Eller kanhända är det tvärtom

Man ska ha klart för sig att de arabiska innevånarna i Hebron inte drar sig för att vare sig använda hakkorsflaggan – bilden ovan är hämtad därifrån – eller genomföra massaker på judar, så som skedde år 1929:

The Hebron massacre refers to the mass murder of sixty-seven Jews on 23 and 24 August 1929 in Hebron, then part of the British Mandate of Palestine, by Arabs incited to violence by false rumors that Jews were massacring Arabs[1] in Jerusalem and seizing control of Muslim holy places. This massacre, together with that of Safed, sent shock waves through Jewish communities in Palestine and across the world.

The survivors were forced to flee Hebron, and their property was seized by Arab residents and occupied until after the Six Day War of 1967.

Källa.

Det hade innan denna massaker alltid funnits judar i Hebron, långt innan araberna kom dit. Men år 1929 var de sista tvungna att fly. Nu har judar återkommit, men för att återigen kunna få bo där, behöver de, som Mankell skriver, beskydd av hundratals israeliska soldater.

Det finns drygt 500 ”israeler” i Hebron – och 166 000 ”palestinier” enligt denna källa. Mankell skriver att det finns 40 000 palestinier där. I varje fall är judarna i minoritet. Icke desto mindre är läget i Hebron för palestinierna ”värst” enligt Mankell. För där har ”judiska bosättare beslagtagit en del av staden. De är brutala, tvekar inte att när som helst angripa sina palestinska grannar”.

Mankell skriver om palestinierna: ”Är det underligt att en del av dom i desperation, när dom inte ser någon annan livsutväg, bestämmer sig för att förvandla sig till självmordsbombare? Knappast?”

Det är dock knappast sannolikt att så få judar kan förpesta tillvaron så fullständigt för så många palestinier i Hebron, att vissa av dem inte skulle ha något annat val än att bli självmordsbombare. Sådant här tal brukar kallas för demonisering – av judar.

Han konkluderar:

Vad jag såg under denna resa var alldeles klart: staten Israel i sin nuvarande form har ingen framtid. … Det kommer att gå för Israel som för Sydafrika under apartheidtiden. Frågan är bara om israelerna kan förmås att ta sitt förnuft till fånga och gå med på apartheidstatens avveckling frivilligt. Eller om det måste ske med tvång. … När förändringen kommer är det upp till den enskilda israelen om han eller hon är beredd att avstå från sina privilegier och leva i en palestinsk stat.

Men om de judar som försöker leva i vad som är avsett att vara en palestinsk stat kräver beskydd av hundratals soldater och endast är värda att bli pissade i huvudet – vilket knappast kan betraktas som ett privilegium – så är det inte sannolikt att judarna är välkomna i en sådan stat, en stat där medborgarna dessutom hissar hakkorsflaggan. Judarna har ju redan fördrivits från större delen av arabvärlden i övrigt – vilket väl är en än större apartheid – så varför skulle araberna välkomna dem just till ”Palestina”?

Som Hitler skrev:

Hakkorset symboliserar vår uppgift att kämpa för den ariska rasens seger och samtidigt segern för det skapande arbetets tanke, vilken varit och skall förbli antisemitisk.
Mein Kampf, andra delen, Stockholm : Hägglunds förlag, 1992, s. 137.

Mankell skriver att han inte mötte någon antisemitism under resan. Men hakkorsflaggan i Hebron var kanske inte hissad just när han var där.

Om de närmare omständigheterna kring Mankells resa i övrigt, kan du läsa här.

Vad var det förresten som hände med Torah-rullarna i Hebron? Läs här.

***

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , ,

7 svar på ”Henning Mankell i Aftonbladet – en orgie i antisionism”
 1. ”fast alldeles säker kan man nog inte vara.”

  Jodå. Alldeles alldeles säker.

  ”I mitten av en stad med 40 000 palestinier har 400 judiska bosättare beslagtagit en del av centrala staden. De är brutala, tvekar inte att när som helst angripa sina palestinska grannar. Varför inte pissa dom i huvudet från högt belägna fönster? Vi såg en dokumentation där bland annat bosättarkvinnor, inklusive deras barn, sparkar och slår på palestinska kvinnor, utan att militären ingriper.”

 2. Dendär bilden med flaggan är manipulerad (simpelt att se på pixeltätheten), kanske du ska kontrollera dina källor?

  [Det finns inget som tyder på manipulation. Källan är Arutz Sheva. Du kan ju kontakta dem får vi se vad de säger. Bilderna har legat ute där i mer än ett halvår, så vore det något fel skulle det nog ha upptäckts för länge sedan. /Sapere]

 3. Jag tycker att det är väldigt praktiskt att du redan från början saftigt felciterar Mankell. Då slipper man bry sig om sanningshalten i resten av vad du skrivit.

  [Var är felcitatet? /Sapere]

 4. Bra skrivet, men du har missuppfattat om pissandet. Han menar att ”bosättarna” pissar på palestinierna från sina fönster ovanför souken.

Kommentarer är stängda.