Sapere Aude!

Liv, frihet, egendom – Life, liberty, property | Toujours l'audace! – Chutzpah! | זכור

Skip to: Content | Sidebar | Footer

Lennart Eriksson

Denna blogg drivs av Lennart Eriksson, som också har skrivit nästan alla hittills över 1400 inlägg. Läs mer under rubriken "Om Sapere Aude!" ovan - och observera även följande:

Nemo me impune lacessit

Sagt om Sapere Aude!

"Sapere Aude är en av Sveriges bästa bloggar!" - Läst på Facebook 2014-01-26

"Modigt. Provocerande. Intressant." - E-post 2014-08-27

"Lennart Eriksson … hjälten på Migrationsverket" - E-post 2015-08-15

Arkiv
Kategorier
Kalender
december 2022
M T O T F L S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Trump, Tegnell och de dubbla måttstockarna

26 april, 2020 (10:43) | Coronavirus, USA | By: Lennart Eriksson

Donald TrumpAnders TegnellHar ni tänkt på att media verkligen lågsniffar för att hitta minsta anledning att anmärka på allt vad president Donald Trump säger? Stor kalabalik utbryter så fort man hittar minsta gnutta av anledning. Har ni tänkt på att allt vad statsepidemiolog Anders Tegnell säger tvärtom knappast möter någon mediakritik alls oavsett hur motsägelsefullt det är? Tystnaden breder ut sig. Frågan är varför man använder dubbla måttstockar?

Det senaste exemplet rörande Trump som jag hittat har att göra med Coronaviruset. På en presskonferens nyligen (i torsdags den 23 april) uttalade han enligt Vita Husets utskrift följande apropå diskussionen kring medel mot Covid-19:

THE PRESIDENT: Right. And then I see the disinfectant, where it knocks it out in a minute. One minute. And is there a way we can do something like that, by injection inside or almost a cleaning. Because you see it gets in the lungs and it does a tremendous number on the lungs. So it would be interesting to check that. So, that, you’re going to have to use medical doctors with. But it sounds — it sounds interesting to me.

Vidare uttalade presidenten följande:

THE PRESIDENT: It wouldn’t be through injection. We’re talking about through almost a cleaning, sterilization of an area. Maybe it works, maybe it doesn’t work. But it certainly has a big effect if it’s on a stationary object.

Media, inte minst CNN, gick då i taket (kanske mest beroende på att Trump inte alls vill svara på frågor från CNN, och man kan förstå varför) och publicerade denna drapa. Man fokuserar då på att uttalandet från presidenten som jag citerade överst inte alls var ”sarkastiskt” trots att presidenten senare påstått detta. Sedan får Trump utstå kritik för att han som president påstås närmast ha uppmanat folk att injicera desinfektionsmedel i kroppen!

Det är möjligt att sarkasm inte är det som man först kommer att tänka på när man läser vad presidenten sagt. Men att gå från att våldsamt kritisera nyansskillnader i språket till att lögnaktigt påstå att Trump vill att vi ska injicera desinfektionsmedel är uppenbart att gå för långt – i båda fallen. För presidenten sade ju uttryckligen att ”It wouldn’t be through injection”! Om man ändå påstår detta, då har hatet mot Trump fått övertrumfa sunt förnuft. I stället för en balanserad rapportering skrämmer man folk att tro att Trump vill folket illa. Vilket naturligtvis är lögn.

Dagens Nyheters ledarsida sprider dock, genom skribenten Gunnar Jonsson, lögnen vidare till sina antagligen rätt fåtaliga svenska läsare: ”På torsdagen lanserade han [Trump] solstrålar och ultraviolett ljus som virusdödare – och injektioner av desinfektionsmedel (min kursivering). Fantastisk grej att titta på, OK?”. Men det gjorde han alltså inte alls, i vart fall inte när det gäller injektioner. DN ljuger också.

Trump har nu i alla fall ställt in vidare pressträffar, och ska i samband därmed enligt Omni uttalat följande: ”Vad är syftet med att ha presskonferenser från Vita huset när ’lamestream-medierna’ inte ställer annat än fientliga frågor, och sedan vägrar att rapportera sanningen och fakta korrekt”.

Jag kan inte annat än hålla med.

Tegnell for presidentI Sverige pågår dock oförtrutet pressträffar dagligen, nämligen med statsepidemiolog Tegnell som kronan på verket. Tegnell och hans Folkhälsomyndighet har såvitt jag kunnat finna inte utsatts för någon allvarligare mediekritik, detta trots att han erkänt en mängd felbedömningar. Kritiken finns visserligen, som du kan läsa om bland annat i Ny Teknik och i en debattartikel i – Dagens Nyheter! I debattartikeln skriver tjugotvå forskare bland annat följande: ”Vid minst fyra tillfällen har man från Folkhälsomyndighetens sida hävdat att smittspridningen har planat ut eller kommer att avta. Det har den inte gjort”. Ingen mediastorm har dock uppstått mot vare sig Tegnell eller Folkhälsomyndigheten på grund av dessa felbedömningar, som verkligen inte enbart avser nyansskillnader i språket.

Nu är visserligen inte Anders Tegnell Sveriges president – än i alla fall, men vem vet? Så Donald Trump kanske får finna sig i att bli granskad på ett helt annat sätt mot bakgrund av sin upphöjda position. Men när den massiva kritiken mot Trump i första hand och åtminstone senast enbart gått ut på att ”märka ord”, så kanske det även vore dags att detaljgranska Tegnell och Folkhälsomyndigheten åtminstone i någon mån. Det har jag dock inte sett att ”lamestream-medierna” i Sverige gjort alls nästan. Inte än i alla fall.

Förtroendet för Tegnell och Löfven tycks detta till trots öka. Kanske inte konstigt i dessa tider, för i orostider brukar man sluta upp kring ”ledaren”. Konstigt dock att ”lamestream-medierna” i Sverige inte då gör allt för att krossa förtroendet för Tegnell och Löfven. På samma sätt som ”lamestream-medierna” i USA, och i synnerhet CNN, gör allt för det med avseende på Trump. Om det finns en skillnad här, vilket det tydligen gör, så är den i vart fall inte rättfärdig.

Men kanske är det i USA viktigare att bekämpa Trump än Coronaviruset. CNN tycks anse det i alla fall. På samma sätt som det i Sverige ofta anses viktigare att bekämpa Sverigedemokraterna än att driva egen politik – fast kanske inte just nu. Att svenska gammelmedia skulle bekämpa Löfven-regimen och dess statepidemiolog på samma sätt som CNN gör i förhållande till Trump förefaller dock vara helt uteslutet. Kanske lika bra det, för Löfven-regimen faller ju ändå till slut på sin egen orimlighet. Detta öde lär måhända även drabba statsepidemiologen.

Den som (över)lever får se …

Write a comment

Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/f/5/5/sapereaude.se/httpd.www/blog/wp-content/themes/daleri-sweet/comments.php on line 39