Det är Hamas ”inrikes- och säkerhetsminister” Fathi Hammad som uttalar sig så. Året är 2012. Han talar också om att befolkningen i ”Palestina” även består av jemeniter. Men han tycks inte anse att denna befolkning i någon mån skulle bestå av ”palestinier”. Nej, alla är de från Egypten, Jemen och Saudi-Arabien. Se och hör:

Men vad då med det så vittberömda så kallade ”palestinska folket”? Hammad berör detta eventuella folk närmast i förbigående. Vad han fokuserar på är att ”araber” från olika håll församlat sig i ”Palestina”. Precis som judar gjort, förresten. Judarna har dock kommit tillbaka dit skulle jag tro; araberna har till största delen bara kommit.

En tidigare PLO-potentat Zahir Muhsein uttalade sig på 1970-talet på följande sätt:

Det palestinska folket existerar inte.

Skapandet av en palestinsk stat är bara ett sätt att fortsätta vår kamp mot staten Israel för arabisk enighet. I verkligheten finns det ingen skillnad mellan jordanier, palestinier, syrier och libaneser. Det är bara av politiska och taktiska skäl vi talar om existensen av ett palestinskt folk, eftersom det arabiska nationella intresset kräver att vi hävdar existensen av ett särskilt palestinskt folk mot sionismen. Jordanien, som en suverän stat med definierade gränser, kan av taktiska skäl inte ställa krav på Haifa eller Jaffa, medan jag som palestinier tveklöst kan kräva Haifa, Jaffa, Beer-Sheva och Jerusalem. Men i det ögonblick vi återtar hela Palestina, kommer vi inte att vänta en minut med att återförena Palestina och Jordanien.

Hamas-”ministerns” uttalande ligger väl i linje med detta.

Talet om att det existerar ett reellt palestinskt folk förefaller således ganska grundlöst. Åtminstone om man frågar PLO och Hamas. Och de om några borde väl veta?

Ett svar på ”Hamas-”minister”: Hälften av ”palestinierna” kommer från Egypten, hälften från Saudi-Arabien”

Kommentarer är stängda.