Existerar ett palestinskt folk?

By Sapere Aude - Last updated: söndag, februari 24, 2008 - Save & Share - 7 Comments

Möjligen bara så länge Israel existerar att döma av nedanstående:

Det palestinska folket existerar inte.

Skapandet av en palestinsk stat är bara ett sätt att fortsätta vår kamp mot staten Israel för arabisk enighet. I verkligheten finns det ingen skillnad mellan jordanier, palestinier, syrier och libaneser. Det är bara av politiska och taktiska skäl vi talar om existensen av ett palestinskt folk, eftersom det arabiska nationella intresset kräver att vi hävdar existensen av ett särskilt palestinskt folk mot zionismen. Jordanien, som en suverän stat med definierade gränser, kan av taktiska skäl inte ställa krav på Haifa eller Jaffa, medan jag som palestinier tveklöst kan kräva Haifa, Jaffa, Beer-Sheva och Jerusalem. Men i det ögonblick vi återtar hela Palestina, kommer vi inte att vänta en minut med att återförena Palestina och Jordanien.”

Zahir Muhsein,

PLO:s Exekutivkommitté

intervjuad i Trouw (Amsterdam)

31 mars 1977″

Tack till Jakob Dlouhy för detta citat.

Posted in Israel • • Top Of Page

7 Responses to “Existerar ett palestinskt folk?”

Comment from Omar Kalb ibn kalb
Time 26 februari 2008 at 15:57

Jag stödjer din kamp för Liv, frihet, egendom. Jag anser att islamismen och fundamentalismen är ett av framtidens stora hot mot global rättvisa och frihet. Israel är den enda demokratin i mellanöstern och svartmålas ofta i svenska vänster dominerade medier.
Själv bloggar jag om fundamentalism och mohammedbilder.
Min blogg är http://mohammedbilder.blogspot.com
Får lite sura kommentarer ibland men flera positiva också.
Har fått lite elaka hot från islamister också, men de verkar ha lugnat ned sig.

Comment from immortal flame
Time 01 mars 2008 at 20:19

Jag tror att detta ömsesidiga raseri kommer att upphöra, och jag ber för att det ska ske snart och med så lite lidande som möjligt. Orsaken till kriget är främst kampen om mark- och vattentillgångar och i mindre utsträckning religion, har jag fått lära mig.

Men jag tror att nationalismen, som på sätt och vis är lika farlig som nazismen, är det som får människornas hat att flamma upp. Nationalismen är i första hand en känsla, och en mycket negativ sådan. Den började göra sig gällande på 1800-talet, när systemet med att kungar och kejsare ärvde landområden avskaffades. Miljontals greker fick flytta västerut och miljontals turkar tvingades flytta österut och hundratusentals människor dog, bara för att ta ett exempel.

Nationalismen har tyvärr kommit tillbaka när man kunde förvänta sig det omvända. När alla i Europa som råkar tala ett språk eller en dialekt ska ha ett eget land – hur kan man då förvänta sig något annat i Mellanöstern?

Diskussionen om ett Israel och ett Palestina skulle bli meningslös om omvärlden började förändra sig. Tänk er att alla nationer ger upp sin suveränitet för ett större mål, världsenhet. Att Jorden på sikt blir ett enda land och mänskligheten dess medborgare. Någonstans i denna process mot nationalismens utrotande och ett Jordens Förenta Stater, som kan ta hundratals år, skulle även platser som Israel/Palestina, Cypern och Nord-/Sydkorea sälla sig till denna federation.

Allt kommer att förändras när klimatförändringarna slår igenom på allvar. En stor del av världen kommer att förvandlas till öknar, och det kommer inte att gå att överleva i det som är Israel eller i det Irak som förmodligen inom några år kommer att delas upp i 3-4 länder. Klimatförändringarna kommer att krossa nationalismen när hundratals miljoner miljöflyktingar söker norrut, där det forfarande går att överleva.

Comment from Lennart
Time 03 mars 2008 at 17:36

TILL Immortal flame

Jag tror som du att nationalismen är en ganska negativ företeelse. Så jag har nu bloggat om detta. Tack för att du satte mig på spåret!

/Lennart

Pingback from Opinionsundersökning i ”Palestina”: 73 % vill att judarna ska dödas « Sapere Aude!
Time 17 juli 2011 at 12:44

[…] lämnar Ship to Gaza-armadanGardell – kan han undervisa? | Israel i Sverige om Opinionsundersökning i ”Palestina”: 73 % vill att judarna ska dödasSapere Aude! om Opinionsundersökning i ”Palestina”: 73 % vill att judarna ska […]

Pingback from ”Palestina” vägrar förhandla med Israel om fred « Sapere Aude!
Time 05 september 2011 at 18:27

[…] Israel! (26)Ship to Gaza seglar under hakkorsflaggan (19)Är Anders Behring Breivik nazist? (15)Opinionsundersökning i "Palestina": 73 % vill att judarna ska dödas (7)Islamistiskt terrorangrepp i Oslo? (6)Norge tycker att terrorn som riktas mot Israel är Israels […]

Pingback from Newt Gingrich: Palestinier finns inte « Sapere Aude!
Time 10 december 2011 at 14:00

[…] det, till exempel ett uttalande av en ”palestinier” i PLO:s exekutivkommitté som jag tidigare återgivit och som menar, att det bara är ”av politiska och taktiska skäl vi talar om existensen av […]

Pingback from Stort antisemitiskt möte i Paris idag: Wallström första talare « Sapere Aude!
Time 15 januari 2017 at 16:18

[…] Skapandet av en palestinsk stat är bara ett sätt att fortsätta vår kamp mot staten Israel för arabisk enighet. I verkligheten finns det ingen skillnad mellan jordanier, palestinier, syrier och libaneser. Det är bara av politiska och taktiska skäl vi talar om existensen av ett palestinskt folk, eftersom det arabiska nationella intresset kräver att vi hävdar existensen av ett särskilt palestinskt folk mot sionismen. Jordanien, som en suverän stat med definierade gränser, kan av taktiska skäl inte ställa krav på Haifa eller Jaffa, medan jag som palestinier tveklöst kan kräva Haifa, Jaffa, Beer-Sheva och Jerusalem. Men i det ögonblick vi återtar hela Palestina, kommer vi inte att vänta en minut med att återförena Palestina och Jordanien. Läs mer här. […]

Write a comment