UN Watch rapporterar. Jag återger texten här i redigerad Google-översättning:

I en formell protest inlämnad i Paris till Israels UNESCO-ambassadör förra onsdagen, klagade UNESCO på att en skämtteckning publicerats i den israeliska tidningen Haaretz, och sade att den utgjorde ”uppvigling” och ”fara för obeväpnade diplomaters liv.”

I teckningen från den fjärde november avbildas premiärminister Benjamin Netanyahu och försvarsminister Ehud Barak, som skickar en flygvapenskvadron för att anfalla Iran. Netanyahu ber: ”Och på vägen tillbaka, ska ni anfalla UNESCOS kontor i Ramallah!”

Eric Falt, UNESCO: s biträdande direktör, tillkallade ambassadör Nimrod Barkan för att protestera.

Denna kraftfulla åtgärd från UNESCO, som utan vidare tackade nej till 80 miljoner dollar från USA, för att i stället erkänna ”Palestina” som fullvärdig medlem i organisationen, var en bisarr åtgärd i flera avseenden.

För det första så förstod FN:s kulturkommissarier i Paris uppenbarligen inte skämtteckningen. Haaretz antstiftade bombningen av UNESCO lika mycket som den har anstiftat bombningen av Iran – det vill säga inte alls.

Haaretz råkar vara en tidning på yttersta vänsterkanten som är en hård kritiker av Netanyahus Likud-ledda regering. På ledarsidan har tidningen ofta argumenterat mot ett militärt angrepp på Iran. Skämtteckningen hånade vad den uppfattar som regeringens macho-inställning till Irans kärnvapenprogram, samt mot FN, en organisation vars beslut Haaretz citerar okritiskt. Med andra ord, var innebörden i skämtteckningen motsatsen till vad FN trodde.

För det andra: Även om tidningen kritiserade UNESCO, det är ingen anledning att protestera hos den israeliska regeringen. Det är ironiskt att Unesco, en myndighet vars uppdrag omfattar pressfrihet, skulle motsätta sig legitima kommentarer, speciellt när de publiceras i ett land vars lagar skyddar yttrandefriheten.

För det tredje: Vad som är mest chockerande är att UNESCO här uppvisar inkonsekvens, dubbelmoral och en bakvänd logik.

Om UNESCO verkligen tror på att protestera mot kränkande teckningar borde man göra det hos regeringar som faktiskt har kontroll över sina medier, och när det verkligen är fråga om giftiga teckningar.

Till exempel pläderade UN Watch i FN:s råd för mänskliga rättigheter för att ta upp frågan om antisemitiska och rasistiska karikatyrer som regelbundet förekommer i den statskontrollerade pressen i Jordanien, Syrien, Qatar, Oman och annorstädes. Vårt vittnesbörd beskrev flera karikatyrer som påminde om den nazistiska eran.

Många i den arabiska pressen skildrar FN som om det kontrolleras av onda judiska krafter. Men vi är inte medvetna om att några FN-organ någonsin har varit bekymrade över säkerheten för sina anställda baserat på vad de visar.

Slutligen: I många tidigare liknande fall har FN-tjänstemän använt traditionella och effektiva sätt att reagera på nyheter som de inte håller med om eller ville klargöra: de lämnade in en insändare. Till exempel, Edward Mortimer, informationschef för Kofi Annan, som publicerade flera sådana brev i New York Times.

Skulle dagens FN-tjänstemän komma på att klaga på kritik i Times genom att formellt protestera till president Obama? Nej, det skulle de inte. Så varför skulle Israel behandlas annorlunda?

Så vad var det då för teckning som var så förhatlig i Eric Falts ögon? Jo denna:


”Och på vägen tillbaka [från Iran], ska ni anfalla UNESCO:s kontor i Ramallah!”

Men UN Watch återger också denna teckning, från den qatariska tidningen Al-Watan, med frågan ”Har FN någonsin protesterat till Qatar för denna teckning från den 30 september 2011:

Det är en så kallad retorisk fråga. Svaret är givetvis nej.

UNESCO visar igen att man i vart fall inte är någon organisation för judisk kultur och utbildning – så som jag redan påvisat här. Det viktiga tycks i stället vara att angripa Israel och inlämna ”bisarra” protester.

Och om man inte ser ironin i den övre bilden och antisemitismen i den nedre bilden, ja då är man väl för övrigt redan ganska ”bombad”.

Inte undra på att UNESCO valde in ”entiteten Palestina” som medlem alltså!

4 svar på ”UNESCO protesterar mot israelisk ironi men inte mot arabisk antisemitism”
  1. Tack för bra inlägg, som visar den moraliska bankrutten hos FN i allmänhet och UNESCO i synnerhet.

Kommentarer är stängda.