Bad SantaBad SantaTill en början vill jag i min egenskap av tillförordnad ”Bad Santa” önska er alla en God Jul! Se fotot till vänster.

Vad nästa år ska bära i sitt sköte är dock ännu skrivet i stjärnorna. Vi kan visserligen hoppas på fred, frid, frihet och demokrati åt världens folk. Men det finns tyvärr alltför många som strävar just mot allt detta för att detta hopp kan förverkligas bara genom att hoppas.

Det krävs därför att vi som hyser detta hopp i verklig handling samtidigt vågar kämpa för dessa värden. För egen del skulle det t. ex. kunna ske genom att ”Bad Santa” om det behövs antar den skepnad som framgår av fotot till höger.

Om det behövs alltså. Men när vi vet att judar huggs till döds i Israel bara för att de är judar, när en norsk och en dansk flicka dödas i Marocko av personer som säger sig tillhöra IS, och när IS halshugger barn i Syrien, ja, då verkar det nästan vara dags till och med för ”Bad Santa” att greppa sin Fairbairn Sykes-dolk. Och ge igen!

Den där filmen från Marocko kan ni titta på här. Senaste nytt om detta elände kan ni läsa i Jerusalem Post. Den halshuggna flickan i Syrien kan ses här. Känsliga personer varnas!

Att utföra knivangrepp lär man sig naturligtvis också i ”Palestina” – mot judar bara för att de är judar givetvis. Se bara här vad en mycket liten flicka har lärt sig (läs mer här):

.

Vidrigt alltihop, eller hur.

Pär Lagerkvist har i början av 1940-talet skrivit en mycket tänkvärd dikt, som nyligen cirkulerat på ”sociala medier”, men som länge undgått mig. Den heter ”Nya Vapen”, och lyder som följer:

Stryk grubblet från din panna
och gå i striden ut
att våldet övermanna
din tankes strid är slut
I andens vapenlekar
ej någon seger vinns
mot den som blint förnekar
att någon ande finns

Barbaren väljer vapen
du välja må som han
När vilddjur öppnar gapen
ej tanken tala kan

Res mäktigt andens fäste
i denna värld av hot
och krossa ormars näste
med människodjurets fot

Blott dåren tror det goda
ej fötts att bära svärd
om ondskan än må bloda
och söla ner en värld
Var viss! Om du ej värna
nu vill din tro i strid
skall ingen morgonstjärna
inviga en ny tid.

”Barbaren väljer vapen, du välja må som han”. Ja, jag har bland annat min Fairbairn Sykes som sagt. ”Att våldet övermanna” …

För vi måste stå det onda emot – även på Julafton! Men inte minst nästa år. Och alla år!

Hursomhelst: Än en gång God Jul!

Tillägg på juldagen: Läs även här vad Karl R. Popper skriver om ”toleransparadoxen”.