Jag kunde inte låta bli att infinna mig på Norra Bantorget i Stockholm lördagen den 4 augusti 2012 (dvs. igår). Det var ju den dagen då den av en samstämmig pressmenighet – och en myckenhet organisationer på vänsterkanten – som ”högerextrem” utpekade organisationen English Defence League (EDL) och dess avläggare i andra europeiska länder – m. fl. – skulle sammanstråla just på Norra Bantorget i Stockholm för att genomföra sin ”Freedom March: First Worldwide Counter-Jihad Action”. Länk här. Där ser du också namnen på de flesta talare som anmält sig.

Pamela GellerRobert SpencerBland de mest namnkunniga talarna fanns Pamela Geller, av judisk härkomst, på fotot till vänster, som driver bloggen Atlas Shrugs, där hon redan har lagt ut en bloggning från gårdagen.

Dessutom Robert Spencer, på fotot till höger, som skrivit flera böcker mot islamismen (eller är det islam?) och som tillhör en kristen familj som fördrivits från Turkiet. Han är direktör för Jihad Watch som är ett projekt inom David Horowitz Freedom Center, vilket syftar till att spåra ”the efforts of Islamic radicals to subvert Western institutions and civic life and ultimately to subordinate the West within a Muslim dominated world. It provides a unique vantage point for understanding the worldview of radical Islam”. Senaste nyheten även på deras hemsida är Pamela Gellers rapport från Norra Bantorget.

Vidare förekom Tommy Robinson och Kevin Carroll från EDL. Dessa är båda två även vice ordförande i British Freedom Party. I länken kan man läsa att Carroll tom. tycks kandidera till posten som polismästare – ”commissioner” – i Bedfordshire! Och här står det att partiets syfte bland annat är följande: ”Halt and turn back all aspects of the Islamisation of Britain, including Sharia finance.”

Någon marsch blev det väl inte frågan om. Snarare talade de från sitt podium först under viss attack från långt håll av de vänsterextrema, bland annat genom knallskott och en raket, sedan under ett fåfängt försök av samma klientel att överrösta dem genom att blåsa i det mycket falskklingande ”instrumentet” vuvuzela.

Jag försökte lyssna dock, allt detta oväsen till trots, på båda sidor. Dvs. först på de vänsterextrema, och när de hade sitt möte förekom inget oväsen alls från någon presumtiv motståndare.

Sedan försökte jag lyssna på EDL-SION-talarna, som ju kallas högerextrema. Men under deras möte började som sagt många knallskott smälla, en raket avfyrades, och vuvuzelorna började brumma. Tom. skadades en polis av ett knallskott.

Här är en bild från krutröken efter ett knallskott avfyrat från någonstans i Kungsbro-trakten och då, väl att märka, mot Geller/Spencers manifestation, inte från densamma:

Krutrök över Norra Bantorget

Nå, jag undrar hur många andra som försökte lyssna på båda sidor utom mig. Inte många tror jag. Här är i alla fall en bild från mina lyssningsförsök på knallskotts-sidan:

Revolutionära fronten

Revolutionära Fronten och AFA anmäler sig här som motståndare till EDL. Intressant. Jag länkar här till frontens hemsida, och vi ser då ganska omgående, att

3) Revolutionära Fronten kämpar mot kapitalism, sexism, homofobi och rasism/fascism i alla dess former.

4) Revolutionära fronten erkänner alla kampmetoder och ser fredligt motstånd och revolutionärt våld som lika delar av den revolutionära klasskampen. Användandet av revolutionärt våld ser vi som en rent taktisk och politisk fråga och inte som en moralisk.

De har som framgår inget problem med våld. Precis som islamismen, enligt vilken krig för att erövra de länder och folk som ännu inte frivilligt underkastar sig åt den islamiska lagen är påbjudet för varje muslim.

Samtidigt är deras uttalande att de kämpar mot homofobi mycket motsägelsefullt. För enligt islamismen och sharia ska den som bevisligen utfört en homosexuell handling dödas. Det är principen enligt denna länk. Ändå tycker de att EDF m. fl. som motsätter sig denna princip är nazister.

Men nazisterna satte förvisso också homosexuella i koncentrationsläger! Det är därför som islamisterna och nazisterna som bör jämställas. Inte dem som är emot islamism – såsom av allt att döma EDF – och nazisterna. Det blir ungefär som att jämställa anti-nazism med nazism, och det är grovt ologiskt eller hur!

Jag har ännu inte klart för mig hur man verkligen bör förhålla sig till EDF och deras avläggare och sympatisörer.

Men ett vet jag och det är hur man bör förhålla sig till sharia, den islamiska lagen. Den är nämligen, som den Europeiska domstolen för mänskliga rättigheter uttalat, ”oförenlig med demokratins grundläggande principer”.

Jag delar domstolens uppfattning.

Jag skulle gärna hoppas att EDF m. fl. som talade igår är överens med mig och europadomstolen om detta. Inget jag hörde igår tyder i och för sig på något annat.

Men varför är jag då tveksam? Påståendet att EDF m. fl. är högerextrema bara för att de tycker att sharia inte har med demokrati och frihet att göra, det kan lätt avfärdas, för vi ser ju vad Europadomstolen säger.

Min tveksamhet måste alltså bero på något annat, men vad? En del av svaret hittar jag i denna artikel från Islamophobia Watch. Där finns uppgifter om de svenska arrangörerna till gårdagens tillställning, Isak Nygren och Richard Abrams. Båda anges ha nazistiska böjelser. Otäcka uttalanden återges som du ser. Detta är kanske en förklaring till att de inte talade igår, och för övrigt borde de inte visa sig alls i kretsar som påstår sig vara mot nazism och islamism och för Israel. Det kan ingen nazist egentligen uppriktigt vara nämligen. Expo visar bild på Nygren tillsammans med en nazistpartiordförande och det enda Nygren tycks ha bidragit med igår var att ordna demonstrationstillståndet.

Jag noterade för övrigt att israels flagga visserligen fanns med på talartribunen, och att det förekom många applåder, men när talaren från Tyskland sade att Israel står på frontlinjen i kampen mot jihad, ett påstående som onekligen har mycket fog för sig, ja då applåderade ingen.

Så jag är tveksam. Kanske har Geller och Spencer hamnat i dåligt sällskap?

Tacksam för många och väl underbyggda kommentarer i frågan om min tveksamhet är befogad eller ej.

Här är ett bildgalleri från gårdagens tilldragelser …

Artikeln är uppdaterad 2012-08-05.

Länkar: SvD, DN, Expressen, Aftonbladet, SvT, Expo. – Varför säger så många media att det är högerextremistiskt att vara mot sharia och jihad? Har de köpt Revolutionära Frontens verklighetsuppfattning?

4 svar på ”Krutrök över Norra Bantorget”
 1. Jag såg denna post först nu. Jag har aldrig varit nazist i hela mitt liv. Det påstås att jag är på bild med en ”nazistpartiordförande”. Det är märkligt, då Jimmie Windeskog aldrig har varit nazist, än mindre partiordförande för ett nazistiskt parti. Sedan håller jag inte med Nationaldemokraterna heller.

  Jag är före detta medlem i Sverigedemokraterna, som är det enda trovärdiga Israelvänliga partiet i riksdagen. Jag har varit medlem i Samfundet Sverige-Israel. Jag har varit volontär på en kibbutz i Israel.

  Jag har alltid varit sionist, demokrat, yttrandefrihetsförespråkare etc. Expo är vänsterextrema mytomaner, som hatar demokrati, yttrandefrihet, fakta, etc.

 2. […] Jag har tidigare kritiserat Wilders för att han inte drar en skiljelinje mellan religionen islam och den politiska ideologi som kallas islamism. Samma kritik kan, tror jag, riktas även mot Pamela Geller och Robert Spencer, som också talade i Sverige för en tid sedan, och som jag bloggade om här. […]

 3. @LENNART:

  Tack för ett ingående reportage från Norra Bantorget igår!

  Du skriver: ”Jag har ännu inte klart för mig hur man verkligen bör förhålla sig till EDF och deras avläggare och sympatisörer… Tacksam för många och väl underbyggda kommentarer i frågan om min tveksamhet är befogad eller ej.”

  Din tveksamhet kan kanske beror på att en och kanske annan shariamotståndare vid något tillfälle uttryckt sig något avvisande. Det enda exemplet på detta som jag kan komma på är att Geert Wilders vid ett tillfälle sagt sig vara ointresserad av att EDF skulle komma till Holland och visa sin solidaritet med Geert Wilders. (Orsaken till detta kan jag bara spekulera i. Att EDF i början av sina aktiviteter drog till sig några aktivister som haft ex-nazistiska sympatier.) Skriv till Geert Wilders och Tommy Robinson!

  När Pamela Geller och Robert Spencer inte tycks förete någon tveksamhet, borde inte heller du behöva brottas med någon tveksamhet. Om man tar en titt på Michael Coren och hans många samtal med Tommy Robinson och försvar för honom och hans EDF borde inte du besväras av någon tveksamhet. Se några av Corens intervjuer: http://bit.ly/Mcn5uC

  Till sist bör du ha en eloge för detta statement:
  ”Men ett vet jag och det är hur man bör förhålla sig till sharia, den islamiska lagen. Den är nämligen, som den Europeiska domstolen för mänskliga rättigheter uttalat – http://www.sapereaude.se/blog/?p=6879 – “oförenlig med demokratins grundläggande principer”.

  /Dag Sr

Kommentarer är stängda.