En arvprinsessa är född. En flicka som, om allt går enligt plan, en gång kommer att bli Sveriges ”regerande” drottning. Gott så. Vi önskar henne och hennes föräldrar all lycka.

Men vad är det för namn hon fått? Enligt Aftonbladet är hon uppkallad efter greve Folke Bernadottes hustru Estelle. Inget ont om hustru Estelle, men vad var det egentligen greve Folke hade för sig i ”Palestina” år 1948?

Folke Bernadotte dödades ju av judar i Jerusalem år 1948, i något som numera brukar kallas för en ”targeted killing”. Han hade dessförinnan emellertid ganska emfatiskt hävdat den så kallade ”rätten att återvända”, dvs. ”rätten” för de s.k. ”palestinska flyktingar” som till största delen självmant lämnade Israel i avvaktan på att arabstaternas förintelse- och anfallskrig mot den judiska staten skulle nå framgång, att återvända dit när Israel utplånats. Nu blev det tack och lov tvärtom så att Israel segrade och i grunden besegrade angriparna. Ändå skulle angriparna och deras anhängare, de ”palestinska flyktingarna” belönas enligt Bernadotte.

”Rätten att återvända” hävdas ännu i denna dag av de palestinska araberna som en förutsättning för fredssamtal med Israel. Men nu som då skulle en sådan rätt enbart medföra att Israel skulle utplånas som judisk stat. Bernadotte insåg inte detta – i den mån han inte verkligen syftade till att utplåna Israel som judisk stat. De nutida palestinska araberna inser det dock för det mesta mycket väl, och det är just deras syfte: Israel ska utplånas.

Det är klart att Israel inte kan gå med på det, lika lite nu som år 1948 när Bernadotte var igång.

Bernadottes inställning återges ganska tydligt i Benny Morris’ bok The Birth of the Palestinian Refugee Problem Revisited, Cambridge u. p., cop. 2004, ss. 318-334. Bl. a. återges ett uttalande förmedlat från Ben-Gurion om Israels syn på saken (s. 321):

I have been asked to tell you that the prime minister is opposed to the return of the Arab inhabitants to their places so long as the war continues and so long as the enemy stands at our gates.

Men ännu i denna dag står fienden vid Israels portar. Någon fred finns inte, och står knappast att finna mellan Israel och deras gamla ”Arab inhabitants” – eller med resten av arabvärlden. Tyvärr. Situationen är ganska mycket densamma nu som år 1948, alltså.

Om denna ovillkorliga ”rätt till återvändande” var Bernadottes egen idé eller ej, är omtvistat. Vissa hävdar att det var hans assistent Ralph Bunche som var den egentlige ”hard-linern”. Läs här:

On September 17, 1948, the day before the opening of the UN General Assembly in Paris, which was due to discuss the Bernadotte plan, three members of the Jewish terrorist organization Lehi, also known as the Stern Gang, stopped Bernadotte’s car at a roadblock in Jerusalem and assassinated him. Bunche most likely saved his life because he had been delayed and did not travel with Bernadotte that day. Bernadotte’s assassin, Yehoshua Cohen, later admitted: ”I know we killed the wrong man … The black man was the right man. He was the man with the ideas.” Upon the news of the assassination, Bunche was immediately designated the new leader of the UN’s Palestine mission. Abba Eban, Israel’s Ambassador to the US and the UN, also seemed to regard Bunche as the brains in the mediator duo. He had previously commented: ”And here of course Dr. Bunche comes to the rescue, a much more resourceful person than the Count himself.” Källa.

Hur som helst. Man kan anta att Sveriges kungahus är lite sura på ”judarna” för att ”de” dödade Folke Bernadotte (utan minsta jämförelse med hur sura vissa förvillade kristna är för att ”judarna dödade Jesus” så klart). Jag har full förståelse för det, men att fördenskull (om det nu är därför) döpa en tronarvinge till just Estelle, är enligt min mening att gå för långt.

Alltnog, låt oss blott hoppas att detta namn inte är valt för att just ge upphov till dessa associationer hos allmänheten. Att det gör så hos en sionist som undertecknad kanske må vara förlåtet.

Folke Bernadotte uppges vidare ha räddat många judar från Nazityskland under det andra världskrigets slutskede också, genom de så kallade vita bussarna. Utmärkt i så fall – men tyvärr har det ifrågasatts om det verkligen var judar som greven egentligen var ute för att rädda. Läs vad Ingrid Lomfors skriver.

Vidare kan man ju läsa senaste numret av Judisk Krönika (Februari 2012), som kom mig tillhanda idag. Där finns en insändare av Renée Levy. Jag citerar:

Det svenska kungaparet inbjöds av Judiska Församlingen till en minneshögtid i Stockholms stora synagoga på Förintelsedagen den 26 januari. Det kan tyckas vara en fin gest av drottningen att acceptera inbjudan – efter kritiken mot henne för att hon så länge vägrat att uttala sig om sin fars nazistiska förflutna. Men gesten förblev bara en gest, då hon valde att enbart närvara – men förbli tyst. … Det är ingen som gör drottningen ansvarig för hennes fars gärningar, men den är bara en liten mening som jag och många andra velat höra från henne: ”Jag älskade min far men jag tar avstånd för det han stod för och hans handlingar före och under kriget …”.

Ja, visst kunde väl drottningen ha sagt något i den stilen – om det egentligen är det hon menar. Men eftersom hon ingenting sade, svävar vi i ovisshet …

Slutligen kan du läsa denna min bloggning betitlad ”Kronprinsessan och antisionismen” och äntligen dra dina egna slutsatser.

Kungahuset borde snart tala klartext, i stället för att tiga i synagogan och ge en nyfödd prinsessa ett namn som i vart fall ger mig ”very bad vibrations”.

Min slutsats är som du förstått att namnet Estelle är illa valt för en kommande regerande drottning av Sverige.

Ett annat mycket bättre namn som börjar på samma bokstav är Ester. Hon var judisk drottning i Persien när den onde Haman ville döda alla judar där. Men Ester avslöjar komplotten och kungen tar judarnas parti. Folkmordet förhindras.

Ester har en egen bok i Bibeln och under den judiska helgen Purim, som infaller nu i mars får Haman sina fiskar varma. Rätt åt honom.

***

Det finns slutligen anledning att som monarkist ifrågasätta rättfärdigheten i beslutet att frånta prins Carl Philip hans rätt till kronan. Han var född kronprins, men till följd av en senare ändring i successionsordningen förlorade han sin arvsrätt till förmån för prinsessan Victoria och hennes avkomlingar. Retroaktiv lagstiftning är sällan tillåten eller särskilt väl sedd i juridiska kretsar. För min del anser jag därför att detta beslut var fel och orättfärdigt och menar alltså att prins Carl Philip själv och hans kommande barn har bättre rätt till tronen än såväl kronprinsessan Victoria som prinsessan Estelle.

Länkar: SvD, DN, Dagen.

Nya länkar 2012-03-02: Daniel Pipes i National Review om Bernadotte, Pipes på sin egen sida, Lisa Abramowicz på Svensk Israel-information.


7 svar på ”Prinsessan Estelle och Davidsstjärnan – ett omaka par?”
 1. SÅ Sylvia ska ta avstånd från sin fars handlingar? Varför då? För att han gav en förföljd jude möjlighet att etablera sig i Sydamerika? Hade det varit bättre för Wechsler om inte Sylvias far gått med på att byta kaffeplantagen mot Wechslers fabrik? Och vad är det för med med att Sylvia initierar en egen undersökning om hennes fars agerande?

 2. Hej, i fråga om namn, så anser jag att FB först och främst var den nuvarande kungens gudfar.
  Förutom förhandlingarna i Mellanöstern var han också viceordförande och i praktiken ledare för röda korset och ansvarade för operationen vita bussarna, som vad man än säger om dess genomförande, räddade många människor inkl. judar.
  Att en judisk terroristorganisation dödar en förhandlare för att de anser att Israel inte blir lika stor med honom vid liv, dessutom erkänner sen att det nog var fel person de dödade, förslagen var assistentens. (samma assistent som sen fick till en vapenvila i området) är snarare en skamfläck för oss judar, än något som säger något om FB…

 3. Brukar med nöje läsa den här bloggen i vanliga fall och är väldigt glad och tacksam för att den finns. Lite besviken idag dock. Tråkigt när de som verkar vettiga börjar hålla på med konspirationsteorier och börjar likna blinda fanatiker.
  1. Barn ansvarar inte för sina föräldrar, inkl. Silvia.
  2. Folke Bernadotte har gjort andra saker också även OM hans inblandning kring Israel var tvetydig.
  3. Det svenska kungahuset har gjort värre och tydligare antisemitiska handlingar än FB.
  4. FBs fru har väl inte gjort något misstänksamt överhuvudtaget?
  5. Estelle är ett fint franskt namn. Synd att det inte blev Eugenia… 🙂

  1. Tack för att du – oftast – gillar min blogg, Eugenia. Här några kommentarer till dina punkter:
   1. Du har rätt, men drottningen initierade ändå en undersökning av vad hennes pappa hade för sig under VKII.
   3. Intressant det du säger. Vad är det för handlingar du avser?
   4. Det var precis det jag skrev också.
   5. Det fanns en svensk prinsessa Eugenia en gång. Håller med dig om att det hade varit finare 🙂

Kommentarer är stängda.