Så gott som samtliga vanligen sansade och vanligen icke-sansade bedömare och aktörer förenas nu i kraven på att den israeliska blockaden mot Gaza måste hävas. Mattias Gardell framförde inte oväntat den uppfattningen i Svenska Dagbladet i lördags. (Han uttryckte där också en del andra märkliga ståndpunkter som jag avser återkomma till.) Och idag är det självaste ledarsidan som har denna rubrik på sin huvudledare: ”Israels blockadpolitik har nått vägs ände”.

Nej det har den inte. Israel har som villkor för att upphöra med ”blockaden” – som är en mycket porös sådan, mängder av varor och förnödenheter släpps igenom – uppställt två krav, nämligen att Hamas ska frige den israeliske tillfångatagne soldaten Gilad Shalit samt upphöra med sina terroraktiviteter mot Israel. (Källa.)

Inget av detta har skett. I stället för att sluta upp med Israel i dessa mycket berättigade krav, uppställs det krav på Israel. Israel utsätts för skarp kritik för att man försvarar sig mot dem som, i stället för att pressa Hamas att uppfylla de israeliska kraven, vill skicka förnödenheter just till Hamas, just till den organisation som håller Shalit fången och som vill utplåna Israel genom krig och terror.

It takes two to tango. Men Hamas tillåts dansa sin egen dödsdans helt på egen hand. Det är Hamas vägran som är orsaken till blockaden. Alltså bör blockaden fortgå så länge Hamas vägrar.

Vad gör världssamfundet? Jo, som sagt är det Israel som kritiseras, inte Hamas, nu för att man håller Ship to Gaza-terroristerna och deras sympatisörer gripna i Israel. Bland dessa finns sådana som enligt tydliga videobilder i vart fall synes ha gjort sig skyldiga till brottet misshandel. Det är alltså enligt tongivande kretsar viktigare att dessa friges än att Hamas friger Gilad Shalit, något som verkligen skulle kunna öppna för en avslutning av Israels s. k. blockad.

Men säkerhetsrådet, EU och Carl Bildt ser saken på annat sätt. De kräver att Israel ovillkorligen ska avbryta blockaden trots att Hamas inte uppfyllt de krav Israel uppställt. Det krävs att Israel friger sina Hamas-vänliga ”fångar” men det ställs inget krav på att Hamas ska frige Shalit och sluta upp med terrorn.

Så här står det i säkerhetsrådets uttalande:

Säkerhetsrådet kräver att de fartyg och de civila som hålls av Israel ska släppas omedelbart. Källa.

Varför anser ”världssamfundet” att det är viktigare att sluta upp bakom dem som stödjer Hamas, och att Israel omedelbart ska släppa brottslingar, än att ställa upp på Israels fullt rimliga och legitima krav på att Hamas ska släppa Shalit? Varför är det alltid israel som ska uppfylla än det ena, än det andra, aldrig Hamas?

När kommer vi höra Carl Bildt och säkerhetsrådet kräva att Shalit ska friges?

Israel måste stå fast vid att upprätthålla blockaden till dess Shalit friges, till dess Hamas upphör med terrorn. Det är Hamas folkrättsvidriga och för att citera Carl Bildt ”fullständigt oacceptabla övervåld” som är orsaken till att denna situation uppstått.

Alla demokratiska stater och människor bör nu förenas med Israel i detta krav på Hamas: Frige Shalit! Sluta med terrorn mot Israel!

När detta skett kommer också blockaden att upphöra.

Uppdatering kl 13.55: Här är texten till säkerhetsrådets uttalande, som det visar sig att även USA:s regering står bakom, tyvärr.

Och så här skriver Carl Bildt på sin blogg:

Av stor betydelse är också att säkerhetsrådet nu kräver ”omedelbart frisläppande” av de civila personer som nu omhändertagits av Israel.

Det kravet är mycket viktigt, och vi arbetar nu för att EU i dess helhet skall verka för att Israel så snabbt som möjligt gör detta.

Det finns ingen acceptabel rättslig grund för de fängslande som nu sker av medborgare från EU och andra länder, och säkerhetsrådets uttalande i denna del gör också indirekt detta klart för de israeliska myndigheterna.

Frågan kvarstår hur stor betydelse det har för Bildt och säkerhetsrådet att Hamas håller Shalit gripen. Ingen alls tydligen. Det finns ingen acceptabel rättslig grund för att hålla honom fången, men det finns rättslig grund att hålla vissa av dem fängslade som angrep de israeliska soldaterna.

Länkar: Mattias Gardell i SvD, SvD:s huvudledare idag.


4 svar på ”När Shalit friges och terrorn från Gaza upphör då upphör också blockaden”
  1. Israel kommer alltid att möta motstånd så länge Israel ockuperar Palestina, Ja. Så länge israeliska extremister tycker det är helt rätt att ge sig in på västbanken riva ner andras hus och bygga judiska bosättningar, och så länge dessa styr Israel, ja. I Europa gav danska, franska, norska motståndsmän ALDRIG upp kampen mot de tyska ockupanterna.

  2. Det är ganska ”lustigt” att läsa Hrafns kommentar. I min bloggning hade jag först en slutkläm som gick ut på att även om Shalit friges, även om terrorn upphör och även om blockaden mot Gaza avbryts, så kommer ändå det anti-israeliska felfinnargänget att alltid hitta andra saker att angripa Israel för. Men jag strök för att jag tyckte det var lite OT. Hrafn bevisar min tanke. Israel kommer alltid att angripas vad än Israel gör.

  3. Visst, Israel kommer SÄKERT att överge ALLA sina bosättningar och upphöra med ockupationen om de släpper sin fånge, NOT

  4. Jag är ganska övertygad om att hela aktionen Ship to Gaza var planerad av den islamistiska turkiska staten för att hitta en anledning att bryta med Israel och kunna omfamna sina iranska islamistiska bröder. Erdogan och hans gäng med sina arrogans och islamistisk övertygelse visar detta tydligt. Turkiet som har så många liv på sitt samvete: armenier, kurder och andra minoriteter.

Kommentarer är stängda.