I serien ”rubriker vi aldrig läst” – och sannolikt heller aldrig kommer att få läsa i svenska media, har den ovan angivna en viss aktualitet.

Mycket talar för, att personal på det israeliska rättsmedicinalverket under 1990-talet avlägsnade organ från avlidna och i många fall utan att inhämta tillstånd från de avlidnas anhöriga. AP rapporterar:

The Channel 2 [israelisk TV-kanal] report said that in the 1990s, forensic specialists at Abu Kabir harvested skin, corneas, heart valves and bones from the bodies of Israeli soldiers, Israeli citizens, Palestinians and foreign workers, often without permission from relatives.

Källa.

Alltså var det inte bara palestinier som drabbades, och inte alla organ avlägsnades utan tillstånd.

Nå. Detta är ingen nyhet. Den ansvarige chefen för rättsmedicinalverket fick sluta på grund av detta redan år 2004.

Men vad Donald Boström delvis lät påskina i sin artikel, var någonting annat, nämligen att israeliska armén dödade just palestinier i uteslutande syfte att just ta deras organ.

Aftonbladet skriver nu om allt detta under rubriken ”Israel tog organ – utan tillstånd”.

Det är ungefär lika klipskt som att påstå att ”Sverige styckade Catrin da Costa – utan tillstånd” (och då utgå från att såväl ”rättsläkaren” som ”obducenten” är skyldiga).

Men lika lite som man kan göra hela Sverige skyldigt för några enstaka personers brott (om det nu är de ovan nämnda eller några andra som är förövarna), lika lite kan man skuldbelägga hela Israel för att chefen för det israeliska rättsmedicinalverket och hans rättsläkare och obducenter gjort sig skyldiga till oegentligheter.

Nu återstår bara att Aftonbladet lika emfatiskt ska rapportera om ”Kinas” organstölder från koncentrationslägerfångar och om hur ”Kosovo” dödat hundratals serber och sålt deras organ bl. a. till arabländer. Hör P1-morgon från den 15 december i år.

Här gäller ju tydligen att dra alla över en kam. Både Sverige och svenskarna, Israel och israelerna, Kina och kineserna samt Kosovo och kosovoalbanerna – alla är vi lika skyldiga om Aftonbladets logik ska hålla.

Men Aftonbladet behöver ingen logik: För Aftonbladet är det alltjämt viktigast att alltid och endast peka ut just ”Israel”.

Förresten: Vad gjorde arabländerna med de dödade serbernas organ? Nästa rubrik vi aldrig kommer att få läsa, i synnerhet inte i Aftonbladet, är alltså denna: ”Arabstaterna köpte mördade serbers organ – utan tillstånd”.

Länk: Ekot, Nyheter24, Donald Boström i Nyheter24, SvD:s ledarblogg, Dagen, Anna Veeder på Newsmill, The Israel Project.

10 svar på ”Israel stal organ från judar”
 1. Israel erkänner organ stöld / aljazeera.net-största,bästa i världen.

  Vad ska Israel göra om ett land gör likadan mot (judar)????.
  Skördas organ påstods ha använts av militären och på offentliga sjukhus [File: AFP]
  Israel har erkänt att det skördats organ från döda palestinier och israeler på 1990-talet, utan tillstånd från sina familjer.
  Upptagande följer frisläppandet av en intervju med Jehuda Hiss, den förre chefen för Israels rättsmedicinska institutet, där han sade att arbetstagare vid institutet hade skördats hud, hornhinnor, hjärtklaffar samt ben från israeler, palestinier och utländska arbetare.
  I intervjun, som gjordes 2000 när Hiss var chef Tel Avivs Abu Kabir rättsmedicinska institutet, sade han: ”Vi började skörda hornhinnor … Oavsett vad var mycket informellt. Inga tillstånd ombads från familjen.”
  Nancy Scheper-Hughes, som genomförde intervjun, berättade Al Jazeera på måndagen att Hiss hade sagt att ”kroppsdelar användes som sjukhus för transplantation – hornhinnetransplantationer. De sändes till de offentliga sjukhusen [för användning på medborgare].
  Riktlinjer ”oklart”
  Och huden gick till en speciell hud bank, som grundades av militären, för deras användning, t.ex. för brännskador.
  Bruket sägs ha upphört år 2000.
  Intervjun rapporterades också Israel’s Channel 2 TV, som citerade en israelisk militär uttalande som sade: ”Denna verksamhet upphörde för tio år sedan och händer inte längre.”
  Israels hälsoministeriet sa i Kanal 2 rapport som vid den tidpunkt då riktlinjerna för transplantation ”var inte klar” och att de senaste 10 åren ”Abu Kabir har arbetat enligt etik och judisk lag”.
  Scheper-Hughes, som är professor i antropologi vid University of California-Berkeley, sa att hon gjorde intervjun allmänheten på grund av kontroversen förra sommaren på anklagelserna om organstölder från en svenska tidningen.
  I augusti Aftonbladet Tidningen sprang en artikel hävdade att den israeliska armén hade stulit kroppens organ från palestinska män efter att ha dödat dem.
  Israel förnekade påståenden, att kalla dem antisemitiska, och händelsen upp spänningar när Sverige vägrade att be om ursäkt för artikeln, säger att pressfriheten hindrade den från att ingripa.
  ”Conflict dödsfall”
  Donald Boström, journalisten som bröt historien i Aftonbladet, Berättade Al Jazeera: ”FN-anställda kom till mig och sa att man måste titta på detta mycket allvarliga problem. Palestinska ungdomarna försvinner i de områden och fem dagar senare de visas igen i byarna med en obduktion görs på dem mot kommer från familjer.
  ”Vi måste veta vem som är offer. Mödrarna måste veta vad som hände med deras söner.”
  Boström säger att det inte finns några bevis för att människor dödats för sina organ, men att en utredning behövs för att ta reda på om det var en politik på plats eller om de använda organen var slumpmässiga.
  Boström tillade att Hiss är den ”viktigaste nyckeln” för att lösa dessa obesvarade frågor, men det skulle också vara andra personer inblandade som kan hjälpa avslöja sanningen.
  Scheper-Hughes sade att några av de döda palestinier från vilka organ skördades dödades under militära räder.
  ”Några av de organ var definitivt palestinier som dödades i konflikter, säger hon till Al Jazeera.
  ”Deras organ togs utan samtycke av familjer och användes för att möta behoven i landet i form av sjukhus och arméns behov.”
  ”Tekniskt olaglig”
  Hon sade att Hiss berättade för henne ”att de människor som gjorde skörd sändes av militären. De var ofta medicinstuderande”.
  ”Han gjorde det informellt och utan tillåtelse, och det var tekniskt olagligt, säger hon.
  Det militära etablissemanget gav sitt ”påföljd och godkännande” de förfaranden, enligt Scheper-Hughes.
  Under sin intervju med Scheper-Hughes, Hiss sa att ögonlocken av kroppar limmade stängas för att förhindra att avlägsna hornhinnor för upptäckt.
  Hiss avslogs som chef för Abu Kabir 2004 över oegentligheter vid användning av organ, men anklagelserna mot honom lades ner så småningom. Han håller fortfarande positionen som högste rättsläkare vid institutet…aljazeera.net-största,bästa i världen.

 2. Vilka ignoranta som samlas och spyr ut skit. Är hela nynassepartiet på G? Roligt att vara folkhatare?

  Var det inte en israelisk patolog som olagligt behöll exempel på vävnader från obduktioner på israeler och andra nationaliteter som avlidit? Detta händer i alla länder där forskare behöver mikroskopiska bilder av vävnader och är i somliga av dem inte ens förbjudet. I Israel är det inte tillåtet och Hiss råkade i trubbel ned lagen över att han lät forskare få tillgång till dessa stulna vävnader. Helt klart brottsligt och han drogs inför rätta. Ingen palestinier eller israel mördades för att ta deras organ vilket hela artikeln menade, den drog band till amerikanska judar och var falskt från början till slut. Klart antisemitisk även om Bodström själv inte fattade det – då. Bodström ångrar ju nu vad han skrev. Hans artikel med blood libel har dock gjort stor skada.

  Jag trodde nassefasoner var på väg bort men icke. De frodas i Sverige både till höger och vänster. Skamligt.

 3. Du tolkar som du vill men syftet med artikel är klar; bringa klarhet om vad som har hänt vilket ledde till ett rasmakerie från bombhögern. Man kan kritisera ordval i artikel men aldrig syftet och du borde be om ursäkt

 4. Dumstrut [Denne kommentators kommentar på denna blogg den 14 januari 2009: ”Nej jag anser inte att Israel har rätt att existera.” /Sapere Aude!]

  Nu har ju Israelerna också erkänt att det togs organ från palestinier på samma sjukhus. Men hur var det nu med den här saken att det inte går att ta organ från skjutna? Det hoppade ju varenda israelkramare på när det påstods, det var ju uppenbara dumheter då och nu när Israelerna tillstår att det tagits organ från skjutna, ja då ifrågasätts inte möjligheten.

  Förresten så var det väl antisemitism att påstå det som Israelerna nu erkänner? Så är du antisemitist nu? Är du Kineshatare och Antialban också?

 5. Inget som helst med Boströms artikel att göra?!
  *asgarv*

  Ni är bra patetiska!
  Så mycket hat och rädsla ni haspar ur er och så nu denna nästan
  obekväma reträtten av ”de rättfärdiga”. För varje skrik, hat, stöld
  och mord ni rättfärdigar i tanke, ord och handling växer en holistisk
  bild av det rätta Israel fram. Vilket är ett jättebra komplement till
  den bild som Israel i sin egen sionistiska praktik och apartheidslogiken
  utövar och som människorätts organisationer rapporterar om.

  TACK FÖR DET ERA SMÅ HATISKA VITA GUBBAR!

  u can fool some white foks some time
  but u can´t fool them all da time!!!

  Israel faller på eget hat!
  Och ni med dem!

  Heeeeej dååååå

 6. Mycket bra skrivet. Det visar på den logik, eller rättare sagt brist på logik, aftonbladet och vänsterterroristerna besitter.

  De har bara en sak på hjärnan.
  Judarna har gjort något ont, judarna har gjort något fel, judarna har gjort…….

 7. Niclas, det här är en nyhet från 2002 och har inget som helst med Boströms artikel att göra.

 8. Du din lille hårklyvare:) är du säker på att din gud inte har något förbud mot sånt hyckleri?

  Jag minns att du nästan fick en anafylaktisk chock när Boströms artikel gick ut, och nu när någon har grävt fram de sura strumporna så att du känner lukten, då kommer du med en sån här… pudel är det ju inte, men du ligger ju med magen i vädret och viftar riktigt gulligt på svansen.

  Fy fan vilket sanslöst hyckleri. Du är en mästare.

Kommentarer är stängda.