I en läsvärd ledare i Jerusalem Post återges några intressanta citat av PLO:s grundare Ahmad Shukeiry och den senare ”presidenten” Yassir Arafat. Först Shukeiry, som före sexdagarskriget 1967, då Västbanken och östra Jerusalem var ockuperat av Jordanien sedan många år. sade följande:

The Arab people’s decision is unfaltering: to wipe Israel off the face of the map…

Arafat uttalade sig på följande sätt:

We plan to eliminate… Israel and establish a Palestinian state. We will make life unbearable for Jews by psychological warfare…

För en tid sedan menade även Israels premiärminister Netanyahu, att Israels fiender vill att landet ska utplånas. Det meddelades här också av Jerusalem Post.

Why did the conflict rage [when] there were no settlements?” asked the prime minister, concluding that ”the gist of the problem is that for 62 years the Palestinians have refused to recognize Israel as the nation state of the Jewish people.”

Arafat och Shukeiry skulle säkert hålla med honom.

Nyligen menade den palestinske chefsförhandlaren Saeeb Erekat att palestinierna kanske måste överge tvåstatslösningen.

Och nu säger samme Erekat, att man avser be FN:s säkerhetsråd erkänna en palestinsk stat med östra Jerusalem som huvudstad ”med 1967 års gränser”.

Det är märkligt att dessa s. k. gränser, som egentligen är stilleståndslinjer numera är så viktiga, när de inte var det alls för Shukeiry och Arafat, och kanske inte för Erekat heller verkar det. Men antagligen ser väl Erekat m. fl. en eventuell egen stat bara som ett första steg i riktning mot Israels utplåning, vilket av allt att döma fortfarande är slutmålet, så som det alltid har varit.

I stället för att vända sig till Israel med ovillkorliga villkor för att ens börja fredsförhandla, vänder man sig nu till FN med samma ovillkorliga villkor.

Slutsatsen man kan dra av detta är: Den palestinska sidan vill inte förhandla. Den vill bara genomdriva sina krav, steg för steg. Det yttersta kravet är att Israel skall upphöra att existera.

Om att detta är deras yttersta krav tycks i alla fall både den palestinska och den israeliska sidan vara överens. Återstår nu bara att övertyga omvärlden, såsom USA och EU om detta, så att de kan börja ställa några ovillkorliga krav även på den palestinska sidan.

Det grundläggande kravet på palestinierna är rimligen detta: Erkänn ovillkorligen Israels rätt att existera som judisk stat.

Länkar: SvD, Dagen, Jerusalem Post, Israel i Sverige.

***

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Ett svar på ”Israeler och palestinier överens: Palestinierna vill att Israel ska utplånas”

Kommentarer är stängda.