Det är Cecilia Uddén som rapporterar i Ekot:

Abbas chefsförhandlare, Saeb Erakat sa i dag i Ramallah att palestinierna kanske måste överge tanken på en tvåstatslösning om Israel inte upphör med bosättningsbyggandet på Västbanken och USA inte gör något för att stoppa det.

Kanske måste palestinierna istället arbeta för en enstatslösning där muslimer, kristna och judar har samma rättigheter, sa Erakat.

Detta uttalande är märkligt på i vart fall två sätt.

För det första: Om judar redan nu inte har rätten att bygga ”bosättningar” på Västbanken, så är det svårt att förstå varför en enstatslösning skulle ge dem den rätten, nämligen ”samma rättigheter” som muslimerna redan har. Erekats uttalande är alltså ganska motsägelsefullt. Som det nu är blir man nämligen tom. dödsdömd om man i ”Palestina” säljer mark till judar.

För det andra: Om palestinierna önskar en stat där ”muslimer, kristna och judar” har samma rättigheter, så kan jag upplysa om att det redan finns en existerande stat i Mellanöstern, som erbjuder alla dessa allt detta: Israel. Faktiskt den enda stat i Mellanöstern som redan uppnått dessa ”samma rättigheter” som Erekat eventuellt vill ”arbeta för”.

Det tycks alltså som om den enstatslösning som föresvävar Erekat enklast kunde genomföras genom att Västbanken införlivas i Israel.

Ett minst sagt oväntat drag från palestinierna. (Eller kanske inte om man betänker att andelen icke-judar i Israel därmed skulle öka ganska avsevärt.)

***

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,