Rubriken på Dagens Nyheters huvudledare idag lyder ”Libanons sak är Europas”. Se länk här. Det hävdas att ”kraven på svenska och europeiska insatser för Libanonkrigets offer” inte är tillfredsställda genom ”den svenska evakueringsoperationen från Libanon”. ”Landet föröds, det töms på människor. Dessa måste ha någonstans att ta vägen”, heter det vidare.

Man frågar sig då vad för krav på Sverige som någon, okänt vem, har uppställt, och varför dessa ev. krav inte är uppfyllda genom att Sverige har evakuerat sina svenska medborgare och personer med uppehållstillstånd i Sverige? Något ansvar för att lösa flyktingsituationen i Libanon kan knappast i första hand åvila vare sig Sverige eller Europa i övrigt. Tvärtom borde arabstaterna äntligen skriva på 1951 års flyktingkonvention och ta ansvar för de flyktingar som deras upprepade anfallskrig mot Israel har genererat. Libanon självt har t.ex. ett ansvar för att man inte avväpnat Hisbollah, och i den mån Syrien och Iran har förhindrat detta är det Syriens och Irans ansvar. Vad Europa har med den saken att skaffa är svårt att förstå. Men det är klart att om de skriver på konventionen så får de palestinierna i knäet och eftersom de inte vill ge dem asyl, så är det enklare att smita från sitt ansvar. Men bara för att arabstaterna smiter, medför det inte att ansvaret därför faller på Sverige och Europa.

Nej det är Israels sak som är vår. Demokratins och frihetens sak. Demokrati och frihet skapar inga krig, inga flyktingar, bara välstånd. Det är alltså tvärtom Sveriges och Europas ansvar att försvara denna frihet och demokrati när den angrips, som nu i Israel. Angriparna, inte demokratierna, är det som har att ta ansvar för de skador de därigenom åsamkar sin egen befolkning. Detta innebär inte att man inte bör känna medlidande med flyktingar och försöka hjälpa dem, oavsett om de kommer från t.ex. Libanon eller Israel. Men de största kraven på att lämna sådan hjälp för Libanons flyktingar bör ställas på arabstaterna.