Det är i alla fall vad Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov påstår. Läs här.

Jag tror han använder fel tempus. Arctic Sea hade sannolikt vapen ombord. Inte skulle väl Ryssland skicka ut Svartahavsflottan för att stoppa ett maltesiskt lastfartyg med finsk virkeslast ursprungligen på väg till Algeriet, endast därför att besättningen var rysk?

Men nu är nog vapnen borta. För det har ju tagit väldigt lång tid för Arctic Sea att komma in i Medelhavet. Tillräckligt lång tid för att lasta över vapnen till ett annat fartyg …

Frågan återstår då vilket fartyg som vapnen nu befinner sig på och vart det fartyget är på väg. Iran, kanske?

Lavrovs trovärdighet är inte precis överväldigande.

Tidigare bloggning här.

Länkar: Dagen.

***

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

6 svar på ”Arctic Sea hade inga missiler ombord”
 1. Dumstrut [Denne kommentators kommentar på denna blogg den 14 januari 2009: ”Nej jag anser inte att Israel har rätt att existera.” /Sapere Aude]

  Sapere Aude:
  En konspirationsteori bör ta i beaktande VARFÖR de konspirerande skulle göra på detta sätt. Om Ryssland vill frakta vapen till Iran, Libanon, Syrien eller annat land så gör de ju det. Vill de frakta vapen som de inte vill att någon annan ska veta att de fraktar så säger de ju att det är något annat. Det finns ingen som helst anledning för dem att anlita ett maltesiskt fartyg, säga att det fraktar timmer och fylla det med timmer samt säga att det ska någon annan stans än det ska. Det verkar bara dumt, onödigt och omständigt. Det är ingen hemlighet att Ryssland säljer vapen till icke västvänliga länder.

  På samma sätt kan man avfärda att den Israeliska staten skulle ha genomfört kapningen, det finns helt enkelt ingen anledning att göra det så klumpigt. De skulle bara ha sänkt skeppet så fort det kom inom räckhåll. Möjligen skulle man kunna påstå att det var en fristående mossad-aktion, men fortfarande dumt ställe att göra det på, dum personal att anlita och dumt tillvägagångssätt. Om Mossad hade gjort det hade de gjort det på ett annat ställe, de hade använt mossadagenter och de hade sänkt skeppet. Dessutom har Israel ingen diskrepans mellan spionorganisationens önskade metoder och statens önskade metoder, så Mossad behöver inte göra fristående aktioner.

  Hur rimmar någon av konspirationsteorierna föresten med det Israeliska besöket i Moskva strax efter kapningen?
  OM något ska rimma öht så ska det ju vara att Israel skulle få vapen i hemlighet från Ryssland och någon annan ville ha dem eller få pengar för dem. Men även det låter ju konstigt, Israel får ju precis vad som helst från USA och har ingen nytta av det som Ryssland har men inte USA.

 2. Detta börjar bli nästan löjlig. Jag skriver till er på engelska så jag kan uttrycka mig bättre.

  Weapons(important one )as S-300(Usa try to by but Russia dont like to sell) never ever travel that way! They got security-army protection- almost always load on planes and delivered in a same maner-followed by jets planes! This kind of weapons dont travel on ships for months! Russia can(UP TO THEM)deliver ANYONE and ANYWHERE-ANYTHING with no state to dare to stop them! Almost any weapon can be sell by international law-S-300 can…Here is pure case of manipulation from ”free press propaganda nazi west”…In oder to downplay Russia they did not downplay themself-for sure…Western press become a yoke..

  1. Roccer: Maybe you are right (you are not in the ”nazi” part, though). But why then, in your opinion, did the Russians put so much effort into intercepting the ship?

 3. Rysslands försvarsminiister ÄR INTE trovärdig. Han ljuger säkert på klassiskt kommunist- vis. Om han skall vara trovärdig skall båten överlämnas till Sverige, USA, Tyskland, Frankirke, Danmark m.fl länder att granska båten i detalj.
  Allt annat är propaganda och politik att rädda ansiktet på Kreml.

  Bra gjort Mossad!!

 4. Lavrovs trovärdighet är inte precis överväldigande.

  Hmmm. Detsamma kan väl sägas om din?

  1. Teufel: Kanske det, men då får du allt komma med åtminstone ett trovärdigt exempel var det brister. Annars kommer nog bloggläsarna bara att säga detsamma även om din i så fall inte heller precis överväldigande trovärdighet.

Kommentarer är stängda.