Det kan du läsa här. Titta också på den medföljande filmen, som uppges visa hur en terrorist först placerar ut en bomb, sedan gömmer sig i ett hus fullt med civilpersoner, sedan kommer ut tillsammans med dessa, under vit flagg.

Så här säger IDF:

Human Rights Watch-rapporten som påstår att IDF:s soldater dödade 11 civila palestinier som höll en ”vit flagga” är grundad på opålitliga vittnesrapporter.

Rapporten i fråga är baserad på vittnesmål från ett antal palestinier vars trovärdighet inte har bekräftats.

IDF:s soldater och officerare måste respektera vita flaggan som en symbol för att man ger upp eller som status för en ickestridande och för att undvika att hon eller han skadas. Krigets realitet på Gazaremsan var särskilt komplext tack stridernas intensiva natur och Hamas cyniska användning av civila som mänskliga sköldar. Dessutom drog Hamas fördel av Israels förpliktelser att undvika att skada civila så långt det var möjligt och valde med avsikt att strida i mitten av befolkade civila områden.

IDF:s styrkor fick order om att förhindra eld mot icke-identifierade ickestridande och att se till, så långt det var möjligt, att hjälpa skadade palestinier, även under eldgivning. Genom hela operationen, gjorde IDF allt de kunde för att varna den civila befolkningen genom att sprida mer än 2 miljoner flygblad, mer än 300 000 telefonsamtal till palestinska hem ringdes och varningar genom lokal media för att i största möjliga utsträckning försöka att få invånarna att lämna stridszonerna.

Israels Försvarsstyrkor, IDF, arbetar utan att kompromissa i enlighet med dessa moraliska riktlinjer genom alla uppdrag även under svåra och komplexa omständigheter. Trupperna fick före och under operationen noggranna instruktioner om ordergivning och internationell rätt. Undersökningar gjorda av stridsoperationer har klart visat att IDF:s soldater agerade i enlighet med lagar gällande i krig såsom de beskrivs av internationell rätt trots den komplexa stridens natur.

Israels Försvarsstyrkor måste undersöka varje påstående om uppförande som avviker från IDF:s uppförande- befäl eller internationella rättskodex. Liksom IDF har gjort och kommer att fortsätta att göra, pågår just nu ett antal undersökningar, av vilka en del är kriminella. Inom ramen för dessa undersökningar samlas viktig information in från armén och andra källor beroende på incidenten. Militärens högste jurist beslutar sedan om man ska fortsätta undersökningen och vad för ytterliggare steg som ska tas, om några. IDF kommer inte att tveka att noggrant undersöka varje incident eller vittnesmål när det behövs.

Så säger Israels försvar. Och egentligen ligger det ju i sakens natur att Israel gör allt vad man för att undvika att civila drabbas i krig. Det lyckas man tyvärr inte alltid med – vilken armé gör det? Men det är alltid Israel som utsätts för särskilt ingående granskning och kritik. Den allmänna mediatrenden är ju dessutom att okritiskt återge kritik av Israel för minsta detalj, men att ursäkta, eller låta bli att rapportera om exempelvis Hamas’ krigsförbrytelser, varav den största är att bedriva anfallskrig i syfte att utplåna just Israel.

Och förresten: När ska Hamas’ ”högste jurist” börja utreda Hamas krigsbrott?

Uppdatering kl 16.20: DN återger ett TT-meddelande, enligt vilket HRW anklagar Israel för att vilja dra igång ett ”propagandakrig”; kl 18.56: Bitte Hammargren.

***

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

3 svar på ”Israeliska armén: HRW-rapporten om civila som måltavlor är baserad på opålitliga vittnen”
 1. 08: Kan du ge mig länken till det där klippet?

  Nej, jag menar inte att media i allmänhet framställer Hamas som ”de goda”. Problemet är att de i allmänhet – och alltför ofta – framställer Israel som ”de onda”, och inte säger någonting om vad Hamas gör och om Hamas syfte och mål, vilket är att utplåna Israel.

  Varför är det ”naturligtvis” mer att rapportera om rörande enstaka eventuella fel – onda gärningar – som den goda sidan begår, än om den ”onda” sidans mera fullständiga ondska – för att nu följa din terminologi?

 2. Visst kan de i flera fall ha rätt. Kanske till och med överlag. Men att så kategoriskt förneka krigsförbrytelser drar ett löjets skimmer över det hela, vilket Israel måste förstå. Klippet där israeliska soldater skjuter på en grupp barn som kastar sten för att bli avbruten av en utländsk journalist som skriker saker som ”vad är det ni håller på med, det är barn för i helvete?” glömmer jag aldrig.

  Du skriver som om Hamas i media vore ”de goda”. Så är det inte. Alla är redan införstådda med att de är the bad guys. Det är inget argument för att legimitera Israels handlingar. Det är naturligtvis mer att rapportera om när den goda sidan gör fel och begår övergrepp.

 3. Sådär sa väl även de tyska nazisterna och bosnienserbiska armén när dem hade skjutit ihjäl civila – ”det är inte trovärdigt”.

  Please.

Kommentarer är stängda.