Nej, så lyder naturligtivs inte titeln på nästa TT-meddelande för dagen. Det återges bl. a. i Dagens Nyheter.

I stället är det de eländiga judiska ”bosättarna” som TT kallar ”extremistiska”. Vad som hänt är att några palestinska familjer avhysts från de bostäder som de påstås inte haft rätten till. Svenskarna har försökt förhindra detta och sådant går ju inte, vare sig i Sverige eller i Jerusalem. Svenskarna kallas av TT för aktivister tillhörande en ”internationell rörelse”. Jag hoppas rörelsen inte heter islamismen.

I TT-artikeln påstås, att ”palestiniernas rätt till egendomarna baseras på en uppgörelse mellan FN och Jordanien 1956, då regimen i Amman styrde denna del av det gamla Palestina.” Israels högsta domstol har dock förklarat att så är det inte alls. Och visst verkar det konstigt att FN skulle ingå överenkommelse om äganderätt till enskild egendom med ockupationsmakten Jordanien, som erövrat och annekterat området i ett anfallskrig, en annektering som nästan ingen stat godkände. Vem ägde förresten ”egendomarna” innan denna överenskommelse? Judar? Jordanierna var ju mycket angelägna om att utplåna allt spår av judisk närvaro på de ockuperade områdena, inklusive östra Jerusalem, där synagogorna gick samma öde till mötes som i Nazityskland. Inte kan det väl ha varit så att FN hjälpte Jordanien att etniskt rensa Västbanken från judar?

En annan egenhet i TT-artikeln är, att man kallar vräkningen för ”en öppen utmaning mot EU:s svenska ordförandeskap och USA”. Vad man då avser är delvis att EU genom Sverige som ordförandestat uppmanat Israel att inte ”vräka” just de två familjer som avhystes idag – plus en annan familj som dock avhystes redan förra året.

En av extremisterna, förlåt aktivisterna, tror att uppmaningen från EU att inte avhysa den redan avhysta familjen beror på ett missförstånd. Oj då, hur många fler missförstånd har EU och aktivisterna på sina samveten?

Och varför är avhysningen en öppen utmaning? Kan man inte lika gärna se EU uppmaning som en sådan utmaning? Nej, tydligen inte. Här är det Israel som utmanar och vräker samt slår och sparkar. Och det sistnämnda gör man mot personer som bara vill skydda dem som den illegala ockupationsmakten Jordanien tycks ha givit rätten till bostäderna i en strävan att etniskt rensa Västbanken och östra Jerusalem från judar.

Nej, jag är skeptisk. Det är inte så lätt för en utomstående att veta vem som har den verkliga rätten på sin sida i sådana här fall. Men att judar har rätt att bo i östra Jerusalem precis som araber har den rätten i Israel, det måste ändå vara fullständigt säkert.

Hur har det förresten gått för den tredje familjen, den som avhystes förra året? Var är de? Hur har de det? Kanske har de det alltför bra för att det ska vara möjligt för TT och andra media att använda dem som ytterligare en förevändning att smutskasta Israel.

(Aftonbladet, Expressen och Svenska Dagbladet finns bland dem som återger samma TT-meddelande.)

Läs även denna artikel i DN. – Mera om saken i SvD.
.
***

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

12 svar på ”Extremistiska svenskar gripna vid Jerusalemvräkning”
 1. Galahad: Jag påstår inte att jag har en bättre bild, möjligen en annan uppfattning. – Araber får köpa varsomhelst i Israel, japp, fast den mesta marken är statsägd och kan bara ”leasas”. Läs här: http://www.meforum.org/370/can-arabs-buy-land-in-israel

  ralf: Jag skrev att det var ett problem, ingenting annat. Man får tycka vad man vill men om man börjar omsätta sitt tyckande i att handgripligen försöka utplåna Israel – eller för den delen Sverige – lär man nog bli ett än mer påtagligt problem för Israel – och Sverige.

  Kristofer: Jag försvarar inte varenda uttalande av varenda minister eller vem som helst om vad som helst. Visst bör man väl kunna bo tillsammans, men om araberna inte vill bo tillsammans, utan ha landet för sig själva, precis som de redan kastat ut judarna ur många arabstater, så kan man förstå att ministern blir lite sur minst sagt. Hur kan å andra sidan Mahmoud Abbas tillåtas vara ”president” för en ”myndighet” när han samtidigt är ledare för Fatah som genom krig vill utplåna Israel? Han står därmed knappast för någon önskan att ”mixa” heller. Om det är OK för honom att tycka att Israel ska utplånas så kan jag inte se att den israeliske ministerns uttalande är det stora problemet i sammanhanget.

 2. Jag lade också just ut kommentar till tidningsankan. http://israelisverige.info/?p=623

  Såvitt jag kan se var det UNRWA som byggde hus i det illegalt ockuperade Jerusalem 1956, och lovade flyktingarna att de kunde behålla husen efter tre år. T.o.m. AFP skrev korrekt där, de nämnde att det var en organisation under FN, alls inget FN-beslut som TT ville påskina.

 3. Det ministern säger har inget med att flyktingarna ska återvända till Israel, var får du det ifrån?

  Det han säger är att Araber och Israeler som redan bor där inte ska ”mix”.

  ”Populations that should not mix are spreading there. I don’t think that it is appropriate [for them] to live together.”

  Snacka om nazi referens.

  Hur kan denna minister få sitta kvar i regeringen?

 4. ”Det är naturligtvis ett problem för Israel att ha en stor potentiellt fientlig befolkning boende inom sina gränser, eller?”

  Så, de som eventuellt tycker fel (fientligt) ska inte tillåts vara medborgare. Kan man tala om demokrati ifall man upphäver åsiktsfriheten?

 5. Påminner en hel del om vad som hände judarna i Tyskland under 30-talet…då satt det folk i andra länder och tyckte att ”det är inte så lätt för en utomstående att veta vem som har den verkliga rätten på sin sida i sådana här fall”.

  Jag har alltid trott att det judiska folket insett att det fruktansvärda som hände dem under andra världskriget var HANDLINGEN I SIG. Inte att det var just judarna som drabbades. Men efter Gaza och kommentarer som din vet jag inte längre…

  Nä, det är sant, det här är verkligen ingen holocaust. Men vart är ni på väg? Det börjar på samma sätt…

  Jag blir besviken

 6. Jag finner det mycket intressant att du anser att du har en bättre bild av omständigheterna kring detta övergrepp mot människor pga deras tro eller kanske snarare brist på den ”rätta tron” för att inte tala om brottet mot folkrätten. Än de som har som yrke att bevaka detta.

  FN uttalar sig helt stick i stäv med din egen bild men de har väl också fel antar jag?
  ”Jag beklagar dagens helt oacceptabla handlingar av Israel. De står i skarp kontrast till vad Genève­konventionen säger om ockuperad mark, säger FN:s speciella sändebud för fredsprocessen i Mellanöstern”, Robert H Serry

  Sedan fälls denna Apartheid regering av sina egna tjänstemäns uttalanden.
   ”Vi kan inte acceptera att judar inte har rätt att bo och köpa bostäder överallt i Jerusalem, sade premiärminister Benjamin Netanyahu i en kommentar till vräkningarna.”

  Har Palestinier och andra araber rätt att röra sig som de vill, eller köpa bostäder vart de vill i Israel?? Näpp och tittar man på varför så blir det tämligen uppenbart vad det är som driver den judiska regeringens beslut.

  De med ”rätt tro” ska premieras och ges fördelar medan de med ”fel tro” ska fördrivas och förvaras avskilt ifrån övriga befolkningen.

  Skillnaden mellan själva kärnan i konflikten i mellanöstern och i Tyskland under 40-talet är att judarna och de oliktänkande då inte hade möjlighet att slå tillbaka vilket Palestinierna har om än i en mycket begränsad omfattning.

  Historien upprepar sig ännu en gång och denna gång är det de forna offren som begår brotten, ironiskt va?

  //Mr Galahad

 7. Kristofer: Sexdagarskriget var ett israeliskt försvarskrig där Egypten stod för de första krigshandlingarna genom att bl.a. stänga Tiransundet. – Ministern varnar väl för det demografiska hot som inte minst ligger i det faktum att t.ex. PLO kräver att ”flyktingarna” ska återvända till nuvarande Israel. Detta skulle medföra Israels undergång. Ministern vill säkert förhindra det så jag förstår att du därför tycker han ska åtalas. – Det var ungefär lika många judiska flyktingar från arabstaterna, men ingen kräver att de ska återvända eller få någon annan kompensation från de arabstater som de flydde från i samband med kriget 1948. Bara araberna kräver detta av judarna. Det är naturligtvis ett problem för Israel att ha en stor potentiellt fientlig befolkning boende inom sina gränser, eller?

 8. Kristofer: Jag anser inte att östra Jerusalem och Västbanken är ockuperade områden. Sådana områden tillhör ”egentligen” en annan stat. Men eftersom Jordanien inte längre har några anspråk på området – och hur skulle de kunna ha det eftersom de från början ockuperade det i ett anfallskrig – så är inte Israels närvaro där illegal. – Vad Nazityskland beträffar kan jag bara be dig läsa detta inlägg (http://www.sapereaude.se/blog/?p=4329) på bloggen, så kommer du att finna att (islamo)nazismen nog alltjämt har ett visst inflytande. Inte löjligt, men tragiskt. Sök på ordet ”islamonazism” på bloggen får du fler belägg.

  Klas: Jag är inte jude utan värmlänning. Vad med islamismen då, som på grundval av religiös inriktning ”systematiskt ger olika rättigheter till olika personer inom sin egen befolkning”? Enligt islamismen är ”dhimmis”, dvs. bl.a. judar och kristna som lever i muslimska stater bokstavligen mindre värda än muslimer. Det är därför islamisterna inte alls kan acceptera att Israel, en dhimmi-stat, etablerats på ”deras” territorium.

 9. Det i nästan alla lägen Israel-stödjande landet USA har alltså fel, liksom i princip alla andra länder, utom just den regim som på grundval av religiös/etnisk bakgrund systematiskt ger olika rättigheter till olika personer inom sin egen befolkning… Mitt förslag är att du studerar israelisk lagstiftning. Som så många andra judar har du svårt att se nyktert på Israel. Tack och lov finns det dock judiska grupper som har nyktrat till. Den judiska organisationen ”Not in my name” är en av dem.

 10. Jag skulle vilja veta hur du kan försvara Israels agerande genom att angripa bla den illegala ockupationsmakten Jordanien. Har du verkligen tänkt igenom detta? Israel är en av de få stater som just nu genomför en illegal militär ockupation. Har så gjort under en lång tid.

  Skulle vilja be dig om att inte ta upp nazi Tyskland vid försvar av Israel. För din egen skull. Det förlöjligar hela ditt argumenterande.

Kommentarer är stängda.