Apropå gårdagens bloggning, så verkar det inte som påven och stormuftin talade särskilt mycket allvar när de träffades på tempelplatsen tidigare i dag. Läs här vad påven sade.

Men allvarligt: Så här ser Klippmoskén ut (eller såg ut år 1976). En ganska vacker byggnad trots allt:

Klippmoskén

Och så här såg templet antagligen ut för ännu längre sedan. Också ganska vackert:

Templet

Jag överlåter nu åt de arkitekturintresserade att avgöra vilken byggnad som är ”vackrast”. Skönhet är mångbottnad. Dessutom heter det ju på engelska: ”Beauty lies in the eye of the beholder.”

Men avgörandet beträffande vilken byggnad som har mest rätt att stå där den står – eller stod – ja, det är någonting helt annat. Det har inget med skönhet att göra, utan med rättvisa.

Om det nu finns någon rättvisa i världen …

Eller också kanske det har med ödmjukhet att göra. Templet har förstörts; judarna har fördrivits därifrån. De har visserligen den politiska och militära kontrollen över tempelplatsen, men tillåter i ödmjukhet muslimerna att behålla den religiösa kontrollen.

säger al-Fatah: Den sionistiska politiska, militära och kulturella existensen skall utrotas ur Palestina. Den religiösa kontrollen över tempelplatsen är alltså inte nog. Judarna skall helt och hållet försvinna, förgöras, förstöras …

I ljuset av denna förväntade nya ”holocaust” kan man igen fundera på vem som har ”bättre rätt” till tempelplatsen. De ödmjuka, eller … ja, vilka?

Ett problem som påven eventuellt också kunde ha diskuterat med stormuftin …

***

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Ett svar på ”Jebuséen Ornans tröskplats förr och ”nu””
  1. Om du hade varit i både Israel och Palestina hade du kanske kunnat fundera lite mer på vad rättvisa innebär. Att rättvisa bara innebär makt över en religiös plats, verkar lite för enkelt för mig. Rättvisa borde också inkludera rättegångar med tidsbestämda straff, och bli utfärdade av ett eget folk. Rättvisa borde inte vara att bara för att man har en viss bakrund inte ska få åka utomlands utan tidskrävande tillstånd. Rättvisa för mig är att få samma rättigheter som människorna vid sin sida. Det är vardagen för ett folk men inte ett annat… Jag ogillar inte israeler alls, men jag skräms av den statens förmåga att förnedra och särbehandla andra människor. Enda sättet att få slut på våld är att visa respekt.

Kommentarer är stängda.