Sapere Aude!

Liv, frihet, egendom – Life, liberty, property | Toujours l'audace! – Chutzpah! | זכור

Skip to: Content | Sidebar | Footer

Lennart Eriksson

Denna blogg drivs av Lennart Eriksson, som också har skrivit nästan alla hittills över 1400 inlägg. Läs mer under rubriken "Om Sapere Aude!" ovan - och observera även följande:

Nemo me impune lacessit

Sagt om Sapere Aude!

"Sapere Aude är en av Sveriges bästa bloggar!" - Läst på Facebook 2014-01-26

"Modigt. Provocerande. Intressant." - E-post 2014-08-27

"Lennart Eriksson … hjälten på Migrationsverket" - E-post 2015-08-15

Arkiv
Kategorier
Kalender
december 2022
M T O T F L S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Nordkorea och Pakistan vägrar avstå från kärnvapen

6 maj, 2009 (12:33) | Försvar, Israel, kärnvapen | By: Sapere Aude!

Denna rubrik finns inte på en nyhetsartikel i Dagens Nyheter.

Försök gissa vilket land som Dagens Nyheter egentligen utpekar. Det är inte så svårt. Svaret finns här och det är så klart Israel som vägrar igen. Och när Israel vägrar så spelar det ingen roll vilka andra som också gör det. Bara Israel förtjänar uppmärksamhet.

Denna gång är det ickespridningsavtalet rörande kärnvapen som Israel inte skrivit på.

DN skriver vidare så här:

Det var vid en översynskonferens i FN i New York för NPT:s 189 signatärmakter som USA:s biträdande utrikesminister Rose Gottemoeller uppmanade Israel och andra kärnvapennationer att ansluta sig till fördraget från 1968.

– Universell anslutning till själva NPT, inklusive av Indien, Israel, Pakistan och Nordkorea, förblir en grundläggande målsättning för USA, sade Gottemoeller på tisdagen.

Det är alltså fyra stater som nämns, bland andra Pakistan, som riskerar att förlora kontrollen över sina vapen, vilka då kan komma att användas mot Israel, och mörkrets hjärta Nordkorea. Men DN väljer ändå att särskilt peka ut Israel som den vägrande, dvs. den enda stat i världen som står inför hotet att utplånas, kanske just genom kärnvapen.

Iran nämns inte alls. Iran har visserligen skrivit på NPT redan under shahens tid, men USA befarar ju att man försöker bygga kärnvapen. Nyligen sade en iransk militärbefälhavare att man hade förmågan att utplåna Israel på elva dagar. Har Ahmadinejads taktik att vända bort uppmärksamheten lyckats?

Vilken taktik använder DN och i vilket syfte?

Läs även Haaretz och Reuters.

***

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Comments

Comment from Roland A
Time 06 maj 2009 at 12:51

”…bland andra Pakistan, som riskerar att förlora kontrollen över sina vapen, vilka då kan komma att användas mot Israel”

Avfyras från Pakistan då menar du? Eller menar du att stridsspetsarna ska avfyras av obehöriga från andra länder?

I vilket fall som helst så har en kärnvapenspets viss begränsning på sträcka.

Skulle Pakistan vilja bomba Israel med kärnvapen, skulle de behöva ett hangarfartyg som lastar på stridsspetsarna. Utöver det skulle de behöva flygplan på hangaren som laddas med spetsarna, för att sedan åka över Israel och släppa bomben.

Detta p g a Pakistan inte har tekniken för Naval Bombing med kärnvapen, eller stridsspetsar med extra lång räckvidd.

Och sedan bör jag väl säga att Israel är ett mer utvecklat, och för den delen ett demokratiskt land i jämförelse med Pakistan och Nordkorea.

Comment from catherine
Time 06 maj 2009 at 12:54

Vadå taktik vadå syfte? Du verkar lite nojig. Det handlar om nya nyheter helt enkelt. Det vore väl bra om Israel skrev på även om ingen kan vänta sig detta med den skumraskregering de nu har. Den värsta hittils.

Comment from Daniel
Time 06 maj 2009 at 13:15

Det är en fin samling stater som du vill ska poängteras i rubriken. Iran, Nordkorea, Pakistan och Israel.

Comment from JJ
Time 06 maj 2009 at 15:12

Anledningen till att DN ”pekar” ut Israel är ju ganska självklar: Israel skall ju vara en demokratisk ”västerlänsk” stat även om de sällan uppför sig som en sådan.

Pakistan, Nord Korea etc är ju ansedda som ”onda”, så det är väl ingen som reagerar när de inte vill skriva under ett avtal som detta.

Comment from haha
Time 06 maj 2009 at 15:24

självmord vore det att öppna upp för 6 arga grannar.

Comment from Danne
Time 06 maj 2009 at 15:50

”Iran har visserligen skrivit på NPT redan under shahens tid, men USA befarar ju att man försöker bygga kärnvapen”

Att USA befarar att Iran försöker sig på att framställa A-bomben i dagsläget stämmer inte. Så sent som i höstas lämnade USAs 16(samtliga) underrättelsetjänster sin gemensamma rapport om kärnvapen i mellanöstern. Dom ansåg att Iran i dagsläget inte har, försöker eller ens har möjlighet att tillverka kärnvapen. Så antingen är det en sk ”honest mistake” från din sida(blir lätt så med all amerikansk/israelisk propaganda i medierna) eller så känner du till detta faktum och ljuger medvetet. Frågan är vad som egentligen är värst?

Förövrigt är jag benägen att hålla med signaturen ”JJ” även om jag också anser att övriga länder som ej skrivit på skall göra detta snarast. Det är inte bara israel som måste ge upp dess fruktansvärda vapen och med det kanske skapa viss stabilitet i deras region.

Comment from fAir
Time 06 maj 2009 at 16:20

Ops du glömde och nämna:

Sanningen är att Israel inte har modet att ATTACKERA OSS. OM VI UTSÄTS NÅON ATTACK AV Israel, tror jag inte vi kommer att behöva mer än 11 dagar för att utplåna Israel från sin existens.

Hyckleri är roligt

Pingback from Fred på jorden om Israel skriver på « Varjager’s Weblog
Time 06 maj 2009 at 16:23

[…] också: Nordkorea och Pakistan vägrar avstå från kärnvapen, Sapere […]

Comment from Kurdisk Skribent
Time 06 maj 2009 at 18:45

DN ”pekar” ut Israel i rubriken helt enkelt därför att underrubriken (Som poängterar kärnan i just denna artikel) är: ”USA vädjar till Israel att skriva under ickespridningsavtalet.” Att man ens nämner Nordkorea, Pakistan, Indien etc. är bara relevant i den mån att man vill ge läsaren lite bakgrundsinformation, vilket aldrig skadar. En artikel som förövrigt endast handlar om den nya amerikanska admninistrationens försök att få Israel att avstå från kärnvapen är en artikel som bara handlar om USA och Israel, och det borde göra dig smått tacksamt för att herr Jönsson (Skribenten) ens inkluderar andra stater i texten – som inte ens har något med nyheten att göra.

Comment from Scerker
Time 07 maj 2009 at 09:16

Släng in Israel på USA:s terroristlista så behöver ingen nämna dem i såna här sammanhang igen.

Comment from Magnus
Time 07 maj 2009 at 14:48

Bra skrivet!
Men du får många ovänner om du inte skriver något negativt om Israel och USA (tänker på kommentarerna)….

Write a comment

Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/f/5/5/sapereaude.se/httpd.www/blog/wp-content/themes/daleri-sweet/comments.php on line 39